Want your
own Fotopage?







 
S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 14-Jul-2011 14:25 Email | Share | | Bookmark
LAUK-PAUK ALA KAMPUNG

 
 
 
View all 10 photos...


Thursday, 14-Jul-2011 12:53 Email | Share | | Bookmark
bila mama dpt daun PISANG ;)

 
 
 
View all 9 photos...
Quote:
sbn dah lama mama mencari2 daun pisang kt sini..

terbayang2 nasi lemak daun pisang, kuih-muih yg pelbagai yg dah lama mama x mkn..byk sbn kuih-muih tradisional yg memerlukan daun pisang cth lepat2 tu sume, kuih abok2, pulut panggang, kuih koci, tepung bungkus etc sumenya memerlukan daun pisang. tp kalu dah kempunan sangat mama buat jek kuih tu even lepat pun mama penah guna kukus dlm loyang kek! x kisahla rupa x sama pun janji rasa ada...dah nama duduk kt negara org pandai2la nk idop huhuu




NASI LEMAK PULUT (version ctnik)
Resepi : ctnik @ http://www.myresipi.com/top/detail/15105


2 cawan beras biasa (long grain) - mama guna basmathi
1/2 cawan beras pulut siam
1 biji bawang merah besar/ 4 biji bawang merah kecik
1 inci halia
1 sudu kecik halba
3 helai daun pandan
1 sudu lada hitam (mama x buh)
1-2 biji bunga cengkih (mama x buh)
100-200 ml santan cair ikut jenis beras
2 sudu kecik garam
2 sudu kecik gula

CARA:
1. basuh beras biasa dan beras pulut bersama2
2. masukkan bawang merah,halia,halba,gula,garam dan daun pandan simpul ke dalam periuk nasi
3. Masak nasi mcm biasa dan bila masak siap dihidang bersama telur mata/rebus, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, ayam goreng, sambal bilis & ulam2an spt timun kangkung celur..


SAMBAL BILIS

cili kering secukupnya (rendam dlm air panas sampai lembut) *
2 biji bwg besar/5 biji bwg merah *
1/2 inchi belacan *
2-3 sudu besar ikan bilis *
1 biji bwg besar - mayang
1/2 cwn ikan bilis
garam, gula merah
nampla/fish sauce
sedikit air asam jawa

CARA:
1. blender kesemua bhn bertanda * hingga halus
2. panaskan minyak agak byk dlm pan, tumiskan bhn2 kisar sampai wangi n garing (terbit minyak) pastikan betui2 garing supaya sambal lebih sedap.
3. masukkan sedikit air asam jawa, garam & gula merah..gaul sebati
4. masukkan bilis, bwg & nampla, masak hingga sambal betui2 pekat. adjust rasa...
tips: mama x suke tambah air dlm sambal sbb prefer sambal yg tumis yg pekat2




KEPAK AYAM GORENG BEREMPAH (resepi asal: TEMPE GORENG BEREMPAH)
resepi asal: majalah saji/Kak Muza (FRD)


10-12 kepak ayam
10 ulas bwg merah - ditumbuk/kisar
3 ulas bwg putih - ditumbuk/dikisar
125gm rempah kari daging
1 sudu teh perencah ikan bilis
60gm tepung jagung (mama x sukat pun..main bubuh jekk)
1 sudu besar cili kisar
garam
sedikit air
500gm minyak masak (utk menggoreng)

CARA:
1. satukan bhn2 kisar/tumbuk dgn rempah kari, perencah ikan bilis, tepung jagung, air & garam..gaul rata & adunan mesti pekat
2. gaulkan kepak ayam bersama pes...perap seketika (mama perap semalaman supaya meresap rasa dlm kepak ayam)
3. panaskan minyak...goreng hingga perang & garing...toskan.


MEE GORENG BASAH

1 paket mee kuning
1 mangkuk udang (buang kulit)
secekak kangkung (atau bole juga guna sawi atau taugeh)
sedikit air
kicap kipas udang manis (byk)
kicap pekat (byk)
sedikit sos cili (mama guna brand sri racha)
serbuk pati ayam (optional)
garam & gula

bhn kisar:
5 ulas bwg putih
sedikit cili kering (rendam dulu dlm air panas sampai lembut)
sedikit belacan

CARA:
1. panaskan minyak agak byk dlm kuali, tumiskan bhn2 kisar sampai garing n pecah minyak.
2. masukkan sedikit air, kicap cair kipas udang agak byk, kicap pekat agak byk, sos cili sedikit, serbuk perasa & mee..gaul sebati...masukkan garam gula sekiranya perlu.
3. kemudian masukkan kangkung & udang, gaul n masak sebentar x perlu lama2 nnti overcooked. tutup api n hidangkan segera bersama kepak ayam goreng, ulam timun, bwg goreng & sambal tumis bilis.




LEPAT UBI KAYU
(mama buat skit jek so sukatan bhn2 mama adjust skit)
Resepi asal: rinnchan @ http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1523346


1 kg ubi kayu
2 sudu besar kelapa parut
3 sudu besar gula merah
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur atas api

CARA:
1. Ubikayu di buang kulit, dibersihkan dan diparut.
2. Perah parutan ubi kayu itu menggunakan kain. Buang airnya.
3. Satukan kesemua bahan, gaul rata.
4. Sudukan ke dalam daun pisang dan lipat seperti biasa. Kukus selama 1/2 jam.


LEPAT PISANG
(mama buat skit jek so sukatan bhn2 mama adjust skit)
Resepi asal: rinnchan @ http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1523346


8 biji pisang awak, dilecek(mama guna 2 bijik pisang asda SAIZ BESAR so anggaran 1 bijik pisang asda = 2 biji pisang awak)
2 sudu besar kelapa parut
5 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam

Daun pisang secukupnya, dilayur atas api.
*Sedikit kelapa parut digaul dgn secubit garam untuk inti. (mama x buh inti)

CARA:
1. Di dalam satu bekas gaulkan semua bahan kecuali daun pisang & inti.
2. Sudukan satu sudu besar adunan ke atas daun pisang. Letakkan sedikit inti kelapa dan tutup semula dengan (mama skip this step sbb x buh inti)
satu sudu adunan. Bungkus kemas. Kukus selama 15 minit ke 20 minit.




KUIH KOCI
(mama buat skit jek so sukatan bhn2 mama adjust skit)
resepi asal: cik mat gebu @ http://www.tiffinbiru.com/2009/09/kuih-koci-pulut-hitam.html


BAHAN DOH
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam (mama xde tepung pulut hitam so mama gantikan dgn tepung pulut biasa)
1 cawan air
1/2 cawan santan
Secubit garam

BAHAN INTI
1 biji kelapa inti (yang sedikit muda dan berkulit cerah) - mama guna desiccated coconut tu jek
1 ketul gula melaka, dipotong kecil (mama guna dark muscavado sugar)
1 cawan gula pasir
2 helai duan pandan
1 1/2 cawan air

BAHAN LAIN
Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong ikut saiz sesuai
Minyak masak untuk disapu atas daun pisang

CARA:
UNTUK INTI :- Masak gula melaka, gula pasir, 1 daun padan dan air hingga gula larut. Angkat dan tapis gula tadi. Masukkan kan ke dalam kuali dan hidupkan api. Masukkan kelapa parut tadi dan baki daun pandan. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga inti sedikit kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan. (mama kurangkan sukatan2 bhn2 sbb buat skit jek inti dia)
UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 doh kecuali air, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan menajadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan, tambah sedikit lagi air jika perlu. Ketepian untuk 10 - 15 minit. (mama kurangkan sukatan2 bhn2 sbb buat skit jek kulit doh dia)
UNTUK KUIH KOCI :- Ambil sekeping daun pisang tadi, sapu dengan minyak masak pada permukaannya. Letakkan secukupnya doh dan ratakan. Ambil 1 - 1 1/2 camca teh inti dan letak di tengah2 doh, cantumkan doh dan kemaskan, bungkus kemas dan letak dalam pengkukus.(TIPS: yg ni mmg kine pakai byk minyak, kalu bole masa bungkus kuih tu celup tgn dlm minyak skit br bungkus supaya doh x melekat pada jari) Buat hingga siap. Kukus 15 - 20 minit atas air mendidih. Boleh dihidangkan segera ada dingin sedikit...




BUBUR PULUT HITAM

1 cwn pulut hitam (mama rendam semalaman)
air secukupnya
santan secukupnya
1 cwn susu ideal/susu segar
secubit garam
gula pasir secukupnya (adjust sendiri nk manis mana)
daun pandan - simpul

CARA:
1. satukan kesemua bhn dlm periuk, rebus atas api sederhana hingga pulut lembut..
2. sekiranya x cukup kuah, bole tambah air ikut suke adjust rasa manis dia..
mama kalu masak bubur mmg xde sukatan sume main campak2 jek huhuu


TAPAI PULUT DWI WARNA

1 1/2 cwn pulut biasa (rendam semalaman)
1/2 cwn pulut hitam (rendam semalaman)
sedikit gula dlm 2 s/b
1/2 biji ragi tapai saiz 20sen

CARA:
1. kukus beras pulut secara berasingan, sbb pulut biasa cepat lembut manakala pulut hitam lambat lembut..mama selalu kukus pulut x masukkan santan cukup sekadar dgn air separas dgn beras pulut. bila dah siap kukus, sejukkan pulut.
2. kemudian gaulkan kedua2 jenis pulut td dlm bowl,ayakkan ragi dgn cara gosok2 ia dlm penapis teh, gaul sebati pulut & ragi.
3. kemudian guna sudu yg kering isikan pulut ke dlm tupperware/daun pisang..taburkan sedikit gula atas tupperware kemudian tutup ia, balut dgn kain peram selama 2-3 ari.


Tuesday, 12-Jul-2011 12:29 Email | Share | | Bookmark
pavlova la plakkk

 
 
Quote:
hehee sbn entry yg bwh ni lom siap lg! tp mama skip buh entry baru sbb ramai yg tgh tunggu resepi...nnti dah free skit mama sambung blk entry yg kt bwh tu yek...

ok cite pasai PAVLOVA plak...sbn mama dah selalu tgk kt rancangan masakan omputih kt tv selalu benor dorang buat pavlova buat pun simple nampak sedap jekk tp nape tah mama x penah buat maybe sbb takut x jadi kot! mama x penah rasa pavlova..beto2 mam a ingatkan dia manis macam meringue! rupa2nya tidak sama sekaliiiii pavlova jauh lebih sedap drp meringue! luar dia mcm biskut very light n crunchy texture dlm plak lembuttt mcm marshmallow! bila mkn tu kan...dia meresap dlm mulut..cair jekkk sgt2 NIKMAT resepi pun very simple, cuma mama suggest kalu xde summer berries bole guna buah2 yg masam cam kiwi, markisa etc utk balancekan rasa manis pavlova tu cream pun jgn buat manis sgt sedang2 jek..




PAVLOVA
resepi asal : http://wendyinkk.blogspot.com/2010/03/strawberry-pavlova.html
(mama buat 1/2 sukatan jek,so kt bwh ni translate n permudahkan cara2nya...)


4 biji putih telur anggaran 120gms (mama buat 2 biji sahaja)
200gms gula halus (mama buh 100gms sahaja)
1 s/b tepung jagung (mama buh 1/2 s/b sahaja)
1 s/k cuka masak (mama buh 1/2 s/k sahaja)
1 s/k vanilla (mama buh 1/2 s/k sahaja)
sedikit pewarna pink (mama tambah sbb nk kasi kale lawa skit)

cream:
1 botol double cream brand emlea (bole jugak kalu nk campur double cream + mascarpone cream cheese)
sedikit vanilla
sedikit icing sugar (adjust ikut suke nk manis mana, tp better kurangkan manis sbb pavlova dah manis)
buah2an ikut suke sebaik2nya guna buah2 yg masam
hiasan : gula icing or choc curls

CARA:
1. panaskan oven 180C (since mama guna fan oven so mama panaskan 160C sahaja)
2. kalu nk cantik bentuk bulat dia bole lukis siap2 bulatan bwh baking sheet boundary dia (tips: mama skip this part sbb mama guna silicone cake mould so x perlu alas baking sheet, nk angkat pavlova pun senang ia x melekat)
3. pukul putih telur sampai stiff , kemudian masukkan gula sikit demi skit pukul lg sampai peak/bertanduk..adunan akan kelihatan glossy, pekat & kalu terbalikkan bowl ia takkan jatuh(mama try terbalikkan make sure dia mmg peak) make sure meringue dipukul sampai betui2 peak/bertanduk
4. kemudian masukkan tepung jagung, pukul kejap dlm 10saat jek, make sure dia sebati.
5. last sekali masukkan cuka & vanilla, fold meringe dgn spatula.
6. kalu suke bole masukkan beberapa titis pewarna gaul 2-3 kali sahaja utk dptkan jalur2an warna supaya pavlova cantik berseri
7. kemudian sendukkan adunan ke dlm mould td pastikan dia bulat, bole corakkan ikut suke, mama buat dia seakan2 ombak di bhgn tepi, make sure bhgn atas rata sbb nnti nk tabur toppings
8. masukkan dlm oven, tutup pintu oven pastu terus turunkan suhu kpd 130C (mama turunkan kpd 110C sbb guna fan oven) bakar selama 1 jam 15min ke1 jam 30min
9. dah siap, tutup oven..kemudian bole check pavlova , kalu dah masak selalu dia akan keras & ada crack skit shell dia, sejukkan pavlova dlm oven sampai betui2 sejuk (tips: pastikan pintu oven sedikit terbuka mama selit oven gloves celah pintu oven supaya terbuka skit)
10. bila dah betui2 sejuk bole la angkat pavlova n letak atas serving plate.
11. sedikan toppings dgn beat cream sampai peak, masukkan icing sugar + vanilla adjut rasa manis...kemudian letak cream atas pavlova & taburkan buah2 atasnya..dusted with icing sugar or sprinkle with choc curls. hidang segera...



Friday, 8-Jul-2011 16:36 Email | Share | | Bookmark
entry BAKING yg tertunggak huhuuu

 
 
 
View all 13 photos...
Quote:
ni la dia akibatnya kalu baking setiap ari pastu dok kumpul berminggu2 x berupdate sekali nk buat entry hamekkkkk panjangnya mcm ketapi tanah melayu!

**moralnya: len kali jgn tangguh2 keje**




MATCHA (GREEN TEA) JAPANESE CHEESE CAKE
resepi asal: http://blessedhomemaker.blogspot.com/2009/09/matcha-japanese-cheesecake.html


(A)
250g Philadephia cream cheese
50g butter
100ml fresh milk

(B)
60g cake flour
20g corn flour
1 tsp matcha (green tea powder)
*sifted together

(C)
5 egg yolks
¼ tsp salt

(D)
5 egg whites
¼ tsp cream of tartar
120g fine granulated sugar

METHODS:
1. Melt (A) in a double boiler. Cool the mixture.
2. Fold in (B) and (C), mix well.
3. Whisk egg white with cream of tartar until foamy. Add in the sugar gradually and whisk until stiff peaks form.
4. Fold in 1/3 of the whites into the yolk mixture using a rubber spatula till incorporated.
5. Pour the mixture to the remaining egg whites and fold in gently till incorporated.
6. Pour into a 8” round cake pan (lightly grease and line the bottom and sides of the pan with greaseproof paper).
7. Bake cheese cake in a water bath at preheated oven of 160C for 40 mins, reduce temperature to 150C and bake for another 40 mins or till cake is golden brown and until skewer inserted to centre of cake comes out clean.

tips: utk teknik water bath, mama balut cake pan dgn aluminium foil bhgn bwh & keliling 2-3 layers supaya air x masuk ke dlm kek.




Quote:
KEK LAPIS

kek lapis ni mama buat sbb lebihan yolks/kuning telur yg byk after buat macarons so mama syg nk buang transform jd kek lapis...mama buat simple jek xde corak...perasa pandan, vanilla & rose. bule jugak top up stok simpanan kek lapis dlm peti ais

resepi mama guna yg ctnik kasi dulu ada di sini @ http://shima27.fotopages.com/?entry=2206083






APAM POLKA DOT (VERSION LADYBUG)
resepi: amek fr fb kwn mrs nor (mekasih kak nor..halal yek kita c&p resepi akak)

2 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil ovallete
2 sudu esen vanilla
1 cawan susu segar
2 cawan self raising flour ayak terlebih dahulu
Jem strawberry/blueberry (mama x buh inti)
pewarna yg disukai (mama guna pewarna MERAH, HITAM & PUTIH)

CARA:
1.Panaskan pengukus
2. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang dan bewarna putih.
3. Masukkan susu segar, gaul sebati
4. Masukkan tepung, sebatikan
5. Bahagikan adunan kpd 3 bhgn dan warnakan dgn MERAH (adunan plg byk), HITAM (adunan sederhana banyak) & PUTIH (adunan sedkit sahaja). masukkan sebahagian adunan ke dalam 3 pipping bag yg berasingan warna merah, hitam & putih ( i suke guna plastik sandwich jek, potong skit hujung dia)
6. Mula2, masukkan cup kertas ke dlm acuan keras spt acuan muffin/cupcake supaya apam yg dikukus nnti cantik bentuknya x leper.
7. cara2 mencorak LADYBUG: mula2 masukkan adunan warna MERAH 3/4 cup, kemudian lukiskan outline menggunakan piping bag berisi adunan warna HITAM pada bhgn kepala ladybig & garisan tgh (see picture apam). kemudian dot2 kan beberapa dot HITAM atas sayap ladybug. kemudian gunakan sudu kecik ambik sedikit adunan hitam isikan pada kepala ladubug sampai memenuhi outline yg dilukis td. last sekali pipekan 2 dot adunan warna PUTIH tuk mata ladybug & pipe plak adunan HITAM di atas dot putih td tuk biji mata dia (see picture apam). buat sampai abes...
8. Kukus selama 15-20 minit.

tips: kalu nk dptkan shape apam yg lawa & montok2pastikan cup kertas tu dimasukkan ke dlm acuan keras supaya masa dikukus nnti apam tu naik elok tanpa meleper..mama guna acuan muffin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Quote:
ORDER BY KWN2 CARDIFF ~

salah satu sbb nape mama 'tangguh' keje update fp sbb mama agak bz menyiapkan tempahan kek, macarons & apam tuk kwn2 cardiff... hehee bukan saja2 nk berlenggang! hehee terima kasih byk2 kt kwn2 yg sudi order walaupun mama x expert bab2 baking ni amek order kecil2an bole la



kek yg ni utk kwn baik mama yg nk balik for good last month,salah sorang loyal customer mama rasa sayu plak masa baking kek ni sbb kira last la ni kot madeha mkn kek tiramisu mama


resepi kek tiramisu ni dah selalu mama update so bole check previous entry ye..mama buat 2 flavours; COFFEE & CHOCOLATE



kek TIRAMISU yg kt atas ni plak mama buat utk bday aiman, anak kwn di cardiff ni, repeat order fr kak shima..last time kak shima order chocolate brownies cheese cake,tqvm



selain kek bday, kak shima jugak order 2 kotak macarons 30pcs mix flavours; rose, choc, green tea & vanilla with maple french butter cream & salted caramel fillings.. plus apam polak dot 33 pcs..alhamdulillah siap jugak sume tempahan tuk majlis ulang tahun aiman yg ke3, happy birthday!!



Friday, 8-Jul-2011 11:11 Email | Share | | Bookmark
home made tempeh

 
 
 
Quote:
mama penah update dulu proses pembuatan tempeh kalu nk rujuk bole tgk kt sini @ http://shima27.fotopages.com/?entry=1518987

tempeh ni mmg process dia mkn masa, lg2 manually kalu nk buang kulit soya tu sume for 1 sukatan amek masa dkt stgh jam dok asingkan kulit soya saja! tu yg mama xbole nk buat selalu..kalu ada machine yg bole process kulit soya tu lama dah mama angkut sebijik ehhee x sure org yg jual tempe tu asingkan kulit soya camana... tips tuk dptkan tempeh yg putih melepak kulit soya kien buang sebanyak mungkin kalu dpt buang sume lg bgussss selalu mama akan buang lebih 3/4 tuk dptkan tempe yg putih

for those yg berminat nk buat tempe sendiri bole order ragi tempe kt sini @ http://www.tempeh.info/starter/tempeh-starter.php




HOME MADE TEMPEH
1 sukatan bole dpt anggaran 1/2kg tempeh, insyaAllah


300gms kacang soya
1 s/k tempeh starter/ragi tempeh
3 s/b cuka masak

CARA:
1. rendam kacang soya semalaman hingga kembang
2. kemudian buang kulit soya, part plg renyah! buang sebanyak mungkin kulit soya supaya tempe tidak hitam2 nnti
3. kemudian,toskan ambil kacang soya yg telah dibuang kulit masukkan dlm periuk, isi air paras kacang + campurkan 3 s/b cuka masak, rebus atas api sederhana selama 30min. sesekali gaul kacang supaya masak sekata
4. kemudian toskan, biarkan sejuk & kering sepenuhnya..nk cepat kering masukkan balik dlm periuk td panaskan atas api sederhana selama 2-3min gaul2 supaya kacang tidak hangus
5. kemudian sejukkan kacang sepenuhnya....dah kering betui2 baru taburkan ragi tempeh, gaul dgn sudu yg kering
6. ambil plastik sandwich/zipper seal 2 helai, tebuk2 plastik dgn lidi kemudian isi soya kpd 2 kampit, letak atas baking sheet/alas yg rata, ratakan sepenuhnya dlm plastik kemudian peram selama 2-3 ari bergantung pada suhu/cuaca. kalu summer 2 ari dah bole jd tempeh. kalu winter bole letak tempe sblh heater dlm 3-4 ari dah jd tempeh.suhu yg bgus utk peram tempeh 25-32C. selemat mencuba!




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net