S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Sunday, 18-Apr-2010 14:30 Email | Share | | Bookmark
Lamb Shank ~

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:
actually pestime mkn lamb shank bila dok cardiff kat Mezzaluna one of the most popular Mediterranean restaurants. mmg best kalu mkn situ, sambil2 mkn leh cuci mata tgk belly dancing bule bikin getar sama itew jiwa (en hubby sila amek perhatian!)

lamb shank ni masakan yg simple tp amek masa nk prepare...sbb nk menyediakan dia amek masa at least 4hrs! daging ni slowly cooked in the oven... so nnti result dia daging tu nnti punyalaa lembut sampai tanggal drp tulang...menda ni xle mkn selalu...sbb very high cholesterol! mama mkn ritu sepotong dua jek terus rasa cam pening2 lalat ~




HEAVENLY LAMB SHANK
recipe: Lasse's Solskinn @ http://allrecipes.co.uk


4-6 s/b olive oil
1.6kg lamb shank (bhgn peha) - i guna shoulder bout 1kg
5 s/b tepung
1 btg leek (potong)
2 btg carrot (potong)
2 biji bwg besar (potong)
12 ulas bwg putih (jgn kupas)
1 helai bay leaf
1 ikat spring thyme
1 ikat rosmary
1 s/b lada hitam biji
350 ml red wine - i gantikan ngan epal juice
600 ml stok ayam
garam
* honey/madu - i tambah
* kicap - i tambah tuk kasi kaler gravy menarik
* 3/4 s/b tepung jagung (bancuh dgn sedikit air) - i guna skit jek bancuhan tepung jagung tuk pekatkan gravy


CARA:
1. panaskan oven 150C
2. panaskan olive oil dlm pan besar api sederhana, golekkan peha kambing atas tepung & goreng atas pan sampai perang..ketepikan
3. masukkan calery, carrot, leek & onion dlm pan... masak lebih kurang 5 min sampai agak lembut
4. masukkan bay leaf, thyme & rosmary...kemudian masukkan jus epal & chicken stok..masak atas api kuat sehingga mendidih
5. masukkan garam & honey..adjust rasa...kemudian masukkan peha kambing. (since i xde kuali besar so i pindahkan sayuran2 & stok td ke dalam mangkuk casserole besar & masukkan daging kambing ke dalamnya)
6. cover mangkuk casserole td ngan aluminium foil beberapa lapis & masukkan dlm oven. bakar sehingga 4 jam (resepi asal 2 1/2-3 hrs jek) tp bergantung kpd daging kalau kambing tua mmg amek masa tuk empuk...texture lamb shank ni mmg patutnya sgt lembut daging bole tanggal drp tulang
7. slps empuk, keluarkan semua daun2 td, tapis stok dia..ketepikan daging...panaskan stok td dlm pan & tambah bancuhan tepung jagung + sedikit kicap manis tuk pekatkan gravy.
8. hidang daging bersama gravy, sayur2an td & nasi or mash patatoes.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Wednesday, 14-Apr-2010 12:54 Email | Share | | Bookmark
Majlis Aqiqah..

 
 
 
View all 5 photos...
Quote:
last weekend dianjurkan majlis aqiqah tuk 3 org baby...yg 2 org tu mmg baby lg laa tp yg sorang ni mcm x baby sgt sbb dah cecah 6 bulan!

cuma nk cite majlis qiqah ritu yg sorang bkn nk bape bb ni x sihat...demam dah baik, cuma cirit-birit still teruk, 7-8x gaklaa dok tukar pampers dia setiap ari. nak dijadikan cite..masa majlis ritu masuk2 jek dewan myra dah meragam..melalak sampai bergema satu dewan! bikin mama kalut jekk malu pun ada gak laa start dari masuk dewan sampai tetamu nk bersurai br nampak dia settle down skit..sib baik time makan dia tertido penat sgt kot nangis so sempatlaa mama rasa juadah kambing ritu if not sure amek bau jekk...

actually ikutkan ati mmg nk masak2 skit tuk majlis ritu tp since mama sendiri pun x sihat, myra lg laa x sihat so sempat wat dessert jek..tu pun ada kes sedih gak! mama stay up wat kek ni sampai awal pg..pastu pg bgn tido terus deco..mmg terkejar2...sampai pudding pun x sempat nk set siap jek deco kelam kabut dok packing kek pulak...majlis start pkl 1 tgh..dlm dok kalut nk kejar masa masa dlm kete tu en hubby wat lap kt roundabout apa lagik kek pun terhumban!!! mama jerit sekuat ati huarghhhh kek!!!! penat pun x hilang lagik...tgk pulak kek dah separa ranap...mmg sadis woo..ikut ati nak aje campak kek tu tepi jalan..x sanggup nk hidang kt tetamu...tp last2 hubby kata dia repair nnti...mama mmg x tgk dah rupa kek tu sampai abes majlis mama nampak papan kek dah licin... fuhh selamat! (pestime sbn mama tgk kek ranap...) sedih giler wooo




KEK PISANG
resepi: adsweet@myresepi.com


7 biji pisang berangan ( i guna 5 bijik pisang asda saiz sederhana)
1 cawan minyak masak
2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
3 cawan gandum

CARA:
1.Lecekkan pisang sampai lumat.Kemudian masukkan minyak dan soda bikarbonat.Gaul sebati. (Bahan A)
2.Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla .
3.Kemudian masukkan adunan pisang (Bahan A) ke dalam bancuhan telur dan gula
4.Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5.Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C atau mengikut kesesuaian oven masing2. ( i taburkan kepingan badam & bakar suhu 160C fan oven selama sejam lebih...)


NOTE: i wat 2 perasa kek pisang ni satu yg ori satu lg yg choc..nampaknya yg choc tu terlajak cocoa powder so sedikit pahit...next time kine adjust sukatan skit bg ngam2... nila akibatnya suka suki dok ubah resepi org..ngeh3


note: gambar kenang2an sblm kek ranap!


Thursday, 8-Apr-2010 21:57 Email | Share | | Bookmark
bila pestime myra demam ~

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:
maafkan mama yer sayang...sumenya salah mama!!

kalau bukan mama yg jangkitkan virus tu kt myra mesti myra x jd camni..sian anak mama...sedih sgt tgk myra td..myra x penah demam..myra x penah sakit camni..pg td pas bgn subuh tetiba myra nangis melalak..selalu bila myra bgn pg mesti sibuk dok berceloteh ngan bear dia..tp arini dia bgn2 terus melalak giler2!! bila angkat tetiba muntah tersembur2...abes satu katil, badan mama kine sembur muntah..pastu cirit birit sampai melimpah ruah kine carpet& tikar...mama terus check temperature cecah 39celcius...nak2 pulak papa xde kt umah time tu oncall...mmg mama kalut sungguh!! celik terus bijik mata.. ya Allah anakku...

mmg smlm mama dah demam teruk, tp dah sedaya upaya mama jauhkan diri drp myra tp last2 jangkit jugak plg risau bila tgk dia x bergerak...panggil2 pun x respond...lemah sgt. bg ubat tp muntah blk..blk susu muntah blk...last2 call kwn minta petua nk wat camana..alhamdulillah pas sapu bdn myra ngan air asam jawa nampak temperature turun skit...myra dah respond bila panggil2 nama dia.

myra fight!! jgn wat mama sedih yer...cepat baik tau sabtu ni majlis qiqah myra...myra kine sihat




YONG TAU FU (kuah)
resepi : minami133@myresepi.com


10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - x buh

CARA:
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
2. panaskan air bersama gula melaka.
3. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.




Quote:
yong tau fu ni mmg fav i..kalau gi pasar mlm benda ni yg i cr dulu...tp tulaa dek kerana terlalu suke mkn yong tau fu penah sampai 1 kali tu masa bulan posa zaman student i beli sampai 15hinggit mkn tuk sorang! gamaknya 3-4x round mkn pun x abes2 yong tau fu ni hahahaa tamak haloba!! ermm kt sini seingat i nk jumpa yong tau fu kine turun london MSD ada jual tp susah nk dpt certain ari jek ada..so alang2 ritu jumpa byk jenis bebola2 yg halal so i pun azam nk bikin byk2 nk mkn puas2 sbb benda ni i dah ngidam sejak 9 bulan yg lepas masa ngandung myra sampailaa skrg

bestttt!!! thanks minami resepi kuah u mmg marbeles! muahss


Wednesday, 7-Apr-2010 17:30 Email | Share | | Bookmark
mee kari kerang ~

 
 
 
Quote:
huhuuu kalu kt masia ni org tgk sebelah mata jek kerang2 ni tp kalu dok sini kerang tuu uikshh kalau jumpa tang tu jugak mama melompat2!!!

so far sejak dok sini sekali jek penah jumpa kerang kt wet market tu pun isi yg dah siap kopek...ciput2 besar kuku jari kelingking jek...tp rega x hingat! ermm mujurlaa setiap kali mil dtg visit mmg angkut sambal kerang berkilo2...so puasla kami mkn.. selalu mmg i catu pun sambal kerang ni mkn skit jek ngan nasi lemak..selebihnya frozenkan..ekekkee berbulan laa leh simpan smlm masa wat mee kari ni i korbankan byk gaklaa stok sambal kerang tuu sbb lama giler x mkn mee kari ni kan nak2 plak accessories sume complete..huh berbaloi!




MEE KARI KERANG
Resepi: Nor'ain Eusoff
@ http://puncakkasih.multiply.com/recipes/item/40/MEE_KARI_KERANG

(anggaran 6-8 org mkn)
Bahan Utama: (Untuk kuah kari nya) - Untuk ditumis
======================================
Satu senduk minyak masak
10 ulas bawang merah - ditumbuk halus
10 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 bungkus kari BABA's - bancuh dengan sedikit air, jadikan pes
1 sudu besar cili blender - x buh sbb i guna sambal kerang yg dah siap
Daun kari
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
Sebiji kelapa, ambillah santannya dan perahan kedua (pls refer to my tips)
600 gm udang basah (kopek kulitnya dan bersihkan, KULIT tu diBLENDER, ambil airnya)
1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering)
3 biji kentang - potong kecil-kecil
Tauhu kering (yg bila dimasak, nampak terapung dalam kuah)
1 bungkus fish ball (potong kecil-kecil) - x bubuh
2 keping fish cake (potong kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (Ajinomoto) - x bubuh
½ kilo sawi

(PERHATIAN: Saya sengaja masukkan sawi sekali dalam kuah, untuk jimatkan masa)

Bahan-bahan sayuran:
=================
1 bungkus Mee kuning (dicelur)
50 sen taugeh (dicelur)
3 biji telur (direbus dan dipotong 2 atau 4, ikut suka)
2 keping tauhu (digoreng, kemudian potong kecil-kecil)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng
Daun pudina (untuk lebih "ummpph")

Bahan option:
Ayam goreng yg dicarik-carik.

Cara:

1. Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang.
2. Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan santan cair & kentang.
3. Biarkan sekejap. Kemudian masukkan juga udang basah, udang kering (jika ada), kerang, fish ball, fish cake, air blender kulit udang dan biarkan dengan api yg sederhana.
4. Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat, serbuk perasa dan tauhu kering serta sawi. 5. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.
6. Sementara menunggu bahan-bahan untuk kuah masak; sambil tu bolehlah kita celur kan mee dan taugeh.
7. Telur pun mesti telah siap direbus. Kalau ada ayam goreng, carikkan sebagai hiasan dengan bahan-bahan lain.

TIPS AIN TUK DPTKAN MEE KARI YG UMMPH!
1. Kalau nak buat mee kari yg sedap, rencah dia JANGAN GUNA DAGING, kalau boleh. Kalau nak bubuh AYAM, JANGAN MASUKKAN AYAM TU SEKALI DALAM KUAH; goreng dulu ayam tu, cariik-carikkan dan bubuk sebagai bahan sampingan sahaja.

2. MEE KARI YG SEDAP RENCAHNYA IALAH KERANG, UDANG BASAH DAN UDANG KERING.

3. Bagi yg "allergic" dengan kerang, bolehlah guna UDANG. Tapi, kalau nak lebih sedap, masukkan udang & kerang, sure "kow-kow" habis!

4. Santan kelapa - kalau nak dapatkan santan kelapa yg betul-betul pekat, blender kelapa parut dengan air secukupnya hingga betul-betul halus, hasilnya ialah santan itu bukan sahaja pekat, tapi quantitinya pun banyak.

5. Lagi satu tips.... kalau rencahnya ialah udang basah, BERSIHKAN KULIT UDANG ITU, KEMUDIAN BLENDER, tapis dan ambil airnya. Hampasnya buang!

6. Kalau rencah kerang, JANGAN pulak blender kulitnya, nanti blender rosak, susah pulak suami kena beli blender baru! Bila suami tanya, siapa ajar blender kulit kerang? Ain lah.. siapa lagi! Naya, naya!

7. Rempah kari yg sedap.... sorry to say, so far yg paling sedap ialah BABA's. Tapi, seandainya ada better suggestion, please let me know.

8. Mengapa saya masukkan sawi dalam kuah? Sebab nak celur itu, celur ini - leceh! So, untuk mengelakkan pembaziran (sebab ada orang tak suka sawi banyak), jadi eloklah sawi dimasukkan dalam kuah supaya siapa nak, cedok aje dari dalam kuah. senang, kan?

9. Jangan masukkan garam terlalu awal jika kita nak empukkan sesuatu bahan yg perlu diempukkan dulu.
Kalau tidak, nanti bahan itu tak akan empuk sampai kuah mendidih. Dalam resipi ni, jangan masukkan garam banyak-banyak sebelum kentang empuk.




Tuesday, 6-Apr-2010 11:24 Email | Share | | Bookmark
muffin ouhh muffin!

 
 
 
Quote:
dlm byk2 species muffin, hak pandan ni antara fav kami... sbb resepi muffin ni buh santan so bila tgh bako tuu wangi santan + pandan mmg semerbak!! lg2 kalu tabur almond flakes bertambah2laa wanginyerr ... kalau mkn masa panas2 mmg sodap tp kalau disimpan semalaman lg sedap sbb bau baking soda tu dah hilang.. haa bila sebut pasai baking soda ni rasanya sampai bila2 pun xle lupa sbb ni tips fr kak rani sifu kek changlun...dulu i x tau pun kek yg buh baking soda ni kine simpan semalaman tuk hilangkan bau/rasa soda tuuu!

psst en hubby kata texture muffin ni skitt lg nk sama ngan muffin pak kenny tuu

so selamat mencuba!




MUFFIN PANDAN
Sumber : -Cari.com ( C&C fr FP kak rinnchan)


200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .

CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.




[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net