S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Thursday, 1-Apr-2010 11:19 Email | Share | | Bookmark
mari menebas lalang!! huh huhh~

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:
salam sume...
hohoo (ermm agak2 ada ker org yg nk jwb salam ni..) hehehe maklum lah umah peninggalan.. lalang pun tumbuh melata sekat dada dah tp xper mulai arini mama myra berazam nk membaik pulih umah usang ni...cat balik mana2 yg patut, racun sume rumpai2 yg ada...mmg sayu jek bila jenguk 'tapak umah' ni... rasa cam dah berkurun x jenguk...dulu masa bina umah punya beriya kengkunun nk duduk sampai ke anak cucu laa katakan..ni br dpt sorang anak pun dah patah semangat!! ampess tui~

ermm since anak dara pun dah cam besar skit...perangai pun cam dah baik kitt bila masuk dapur tgk mama masak ..semangat mama nk bersilat kt dapur pun nampaknya cam dah pulih kitt...cuma kine lebih selective laa resepi tu xle nk main balun jek cam dolu2 almaklumlah spare tayar byk lgik nk kine buang nih adeiii ~

harapnya kali ni beto2 kuat punya azamlaa nk maintain umah ni ekekeke haa kengkwn fp yg rajin2 tuu tlg2laa tiup2 kitt kat mama ni yek yg baru nk kutip semangat pegang periuk belanga balik!



Quote:
makan2 ni wat sempena nk sambut family kyus fr london...yelaa kali ke2 dah kyus dtg cardiff br kali ni dpt jemput mai umah...sib baiklaa hubby pun ada time tuu...since mama dah kemaruk nasi kerabu rasanya dah makan tahun x bikin nasi ni so kyus dptlaa rasa nasi kerabu perantau..sori sgt x cukup ulam2an...no kesum..pokok kesum br nk cambah pucuk dek ditimpa snow ritu oh ye kek kalu xde sebijik atas meja maknanya bukan nama umah shima



Quote:
haa kek pandan ni dah 2x bikin...resepi asal cik mat gebu laa (ermm cik mat ni agaknya apa kabo laa erk?? dapur dia still berasap lg ker ari2?? lama giler x jenguk... ) resepi cik mat ni ada ubah sikit...(kine minta halal sat lg ni hohoo) mama just tambah 2s/b besar jek dessicated coconut dlm adunan...result dia masa geget kek tu ada rasa cam gedik2 kelapa parut skit...hehehe


PANDAN COCONUT CAKE (resepi asal Strawberry Cake)
resepi: cik mat gebu


Bahan Kek (Ini adunan asas, boleh tukar apa2 perisa ikut suka)
5 biji telur gred A
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak 3 kali)
75 ml minyak jagung/sayur
160 g gula halus
15 g ovallate
2 camca besar susu segar
1 camca teh strawberry emulco - i gantikan ngan pandan emulco/paste
sedikit pewarna hijau - i tambah nk kasi kaler lawa skit
2 s/b kalapa parut kering - i tambah

Bahan Lain
Krim putar secukupnya
Strawberry pie filling (i x buh)
Chocolate curls
Strawberry segar secukupnya
Coklat rice ( i guna badam cincang yg dibakar & kelapa parut)

CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin kek berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Tuang gula halus bersama ovallate dalam mixing bowl, putar hingga ovallate mesra bersama gula halus.
3. Masukkan kesemua 5 biji telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan kental seperti adunan baulu.
4. Masukkan emulco dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung & kelapa parut sedikit demi sedikit hingga habis. Tuang susu segar dan putar hingga rata.
5. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
6. Tuang dalam tin tadi dan bakar 25 - 30 minit hingga masak.
7. Keluarkan serta merta dan terbalikkan tin atas jaringan. Biar kek sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik. Bila betul2 sejuk baru tanggalkan tin.

Dengan pisau bergerigi, potong kek kepada 3 bahagian yang sama besar. Letak satu keping kek atas papan kek, sapu rata krim putar, ratakan. Tindih dengan lapisan kek kedua dan buat kaedah yang sama. Dan akhir sekali letakkan potongan kek terakhir. Sapu keseluruhan kek dengan krin putar dan hias ikut kreativiti masing2...Selamat mencuba..



Quote:
kek tuk mama ni kek strawberry n kek pisang jek..simple sbb nk cepat..maklumlaa tetamu sampai umah tgh lunch hr! haru-biru nk siapkan meja n juadah...sib baiklaa by the time tetamu sampai mama sempat mandi


NOTE: resepi kek pisang dah ada kt sebelah harap maklum


Quote:
kek birthday fatimah ni mmg pecah rekod...deco plg cepat sbb takut myra mengamuk..mmg x aman lgsunglaa time tuu moralnya next time nk deco2 ni kine tunggu waktu mlm..




Quote:
now myra dah 5 bln lebih...dah bole wat kwn ngan mama kt umah ni..kijenyer sembang ajek!! byk mulut bole tahan laaa myra ni...ekekeee dah pandai duduk..pandai mkn...pandai memegang...pandai tarik rambut org...pandai cakar muka mama kalu x lyn dia sembang memlm.. pastu terbaru dah pandai ckp yayayaah...papapaaa....yg si papa pun mula perasan myra panggil dia yg x tahan tuu siap berlagak tuu dpn mama ampess!


Wednesday, 3-Feb-2010 16:20 Email | Share | | Bookmark
buat mu yg merindui ku...ahaks!

 
 
 
Quote:
terbaca komen kak amal smlm...'rindu nk tgk masakan shima'

hahaaaa kak amal kita skrg mana bersilat kt dapur lagik!
kalu x kerana kek 2 bijik kt bwh ni rasanya sampai skrg mentol lampu kt dapur yg meletop 3 minggu lepas lom berganti lgik





Quote:
kak meen > hubby pindah spital len lak..adeiii sib baik x angkut kami sekali! bole pitam kalu sebut nk pindah umah lagikk

kak eida > hehe kek sponge biasa jek...make up jek ubah skit2 hik3...dah tu kek tu jek i reti wat kak eida

kak mira > wkmslm..wahhh dia pun dah kembali..i lg teruk mcm choc fudge kejap ada kejap tadak yoo give me 5 samala kita pun antu kek

mamafami > ehh mana der mama...deco mama joh lg cantik! ermm nama pun sifu...

srsfeqah > terpaksa gaklaa bersilat sbb nnti tok guru majuk

wawa > ikshh hubby nk tlg??? bertuah bdan ka wa kalu hubby tlg huarghhhh bersilat ngan myra laaa kita kt dapur nun!

kak watie > ya betoooo

zairieza > hehehe samala kita kak tgh pulun diet sungguh2 nih! tp ritu masa wat kek sempat gaklaa curi2 mkn cream skit lepas gian woo

dod > hehhe mana der chik dilla...kalu deko sebelah tgn sebelah lg dokong myra kompen hancuss giler2 punyer! myra tlg 'sorak' jek kt bwh haha

kak madiha > mentol tu pun tau majuk haha deco time mlm pas cik myra tido nyenyak hahaha tp masa baking siang tuu ya ampunnnn hampir2 mama sumbat mulut dia ngan mixer!

kak mimi > haah resepi sume ada kt sblh kek strawberry cim mat gebu..hehehe

umieaisyah > ehh 2 bijik jelaa mana ada 3 ikshh umie ni!!

ctnik > sila2...xde hak cipta terpelihara kt sini...pilih laa template mana pun free je maa


Friday, 29-Jan-2010 11:29 Email | Share | | Bookmark
3 bulan sudah...

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:
uiskhhh bersawang!!!!!

mama sudah kembali....salam sume ~
minta maaf sgt2 pada sume yg dah lama i x jenguk fpnyer...rindu banget ikut ati mmg nk update fp selalu cm dolu2 tp tulaa bila ada masa senggang aje mesti zassss mcm lipas kudung dibuatnyer ..mana nk kemas umah, basuh bju, makan, solat etc...makin besar myra ni makin kejap pulak tido siangnyer..plg2 lama 15min fuh!

skrg ni mmg dapur jrg2 sekali berasap..mau xnyer...weekdays mmg x mkn nasi lgsung weekend lak mkn luar! dah sebulan lebih diet cmni..kalu x turun jugak berat ni mmg xtau nk ckp apalaaa itu lemak mmg tepu abes! huhuuu setiap bln bil letrik makin lama makin kurang heheee yelah dah jarang on oven...on dapur...on grill..hihiii kitorang bertiga kt umah ni tgh diet kaw2 punyer! ngan myra2 sekali kine catu susu...hihii mama dia ada 10kg lg nk kine kurangkan nih...budget by raya ni dapatlah sarung blk kebaya lama dolu2

pastu nk bgtau kengkwn mana2 yg penah bertanya pasal FB sejak sekian lama... haaa skrg mama myra dah sign up FB so kalu sudi jumpa di sana... (shima_272@yahoo.co.uk) wassalam




CAKE COKELAT
resepi: fendy75@myresepi.com

2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate- i buh 1/2 s/k jek
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

CARA:
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan gula dan pukul lagi
3.Kemudian masukkan minyak masak
4.Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5.Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
6.Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk


diet..diet jugak tp sesekali mai jugak nafsu cake nih...ermmm since dah xde masa nk beat2 cream n deco bagai skrg ni sume cake simple n cepat belaka...hehee dah betui2 kurus nnti baru leh bersilat blk kt dapur ~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~








Thursday, 24-Dec-2009 23:26 Email | Share | | Bookmark
2 BULAN SUDAH...

 
 
 
View all 33 photos...
Quote:
rasa mcm kejap aje berlalu tup2 dah masuk 2 bulan dah myra...

masih lg terbayang2 masa pestime pegang bb myra ni kt ward betapa keciknya dia time tuh! skrg ni bila dokong dia sejam dua pun dah rasa mcm nk patah lengan! punyalaaa berat anak yg sorang nih ...huhuu ini pun kalu nk bandingkan ngan geng2 seusia dia myra ni kira 'ringan' skit ler br 4.55kg last week timbang tp pipi dah chubby yg amat... syukur akhirnya myra dah amek 1st immunisation dahla kitorang pi berdua jek tanpa papa dia naik taxi lak tuh! fuhhh masa tunggu turn aritu mama dia yg terlebih cuak drp myra (yelaa dia apa tau org nk cucuk kan? ) mujurlaa x demam pas kine cucuk tu blk2 jek terus bg dia mkn ubat n peluk 'bear' a.k.a hor water bottle dia tuh hehehee mmg berguna sungguh si teddy tu sejuk2 cmni sedap jek tgk myra tu dok peluk amek haba...

skrg ni myra dah byk mulut n pandai gelak2 esp bila spend masa ngan papa laaa kalau ngan mama, dia ni kedekut skit nk tayang gusi sbb selalu kine marah kot! yelaaa siang2 selalu sgt wat perangai 'molek' dia tuuu ...lgsung xle nk letak, asyik nk berpangku ajekkk!!! blk jek papa abes sume dia gi report blk sampai berbuih2 mulut dok cite kine marah ngan mama eleh ingat papa nk backing ler tuh!












Friday, 11-Dec-2009 14:25 Email | Share | | Bookmark
musim penyakit!

 
 
 
View all 14 photos...
Quote:
dah hampir sebulan x update fp bermakna berbulan2 jugaklaa mama myra ni x bersilat kt dapur!

ermmm apakan daya sejak dah ada si kicik ni mmg mkn minum jatuh no2 dah! nak2 pulak skrg ni kitorang satu family x sihat, dah masuk 2 minggu selsema n batuk2 kesian kt bb myra, kecik2 lg dah kine penyakit! x demam...tp kesian pasai dia kecik sgt so xle nak bg ubat lgsung.. sib baiklaa myra ni sakit2 pun nampak cam ok jek, org sakit hilang selera tp dia ni bertambah2 lak selera minum! heheee cuma kesian bila tgk dia try nk buang kahak kt tekak.. lucu sgt mcm bunyi kucing pun ada! hahahaaa

skrg ni mmg sejuk banget.. even dok dlm umah pun dah rupa cam tepung bungkus apatah lg kalu kuar umah..ermm dah nasib badan myra ni lahir time winter..WINTER BABY la katakan... so mcm2 penyakit laa yg dtg hinggap nak2 pulak papa dia ari2 wat blk virus..

next week genapla 2 bulan so myra kine gi amek 1st immunisation, hopefully dia dah sembuh by next week..mama gerun nk serah punggung dia kine cucuk, jgn kata myra.. kompem mama dia pun meraung sama nnti! huhuuuu









[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net