S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Thursday, 19-Nov-2009 16:57 Email | Share | | Bookmark
sebulan sudah..phew!!

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:
celik..celikk..pejam kejap..celik balik tau2 smlm dah sebulan dah bb myra ni..phewww sebulan baru?? mama rasa mcm dah setahun lamanya...macihlaa for those yg rajin menjenguk fp ni n meninggalkan jejak ..actually tuan dia dah naik segan sesgt yelaa jgn kata nk jenguk kengkwn len nk bukak fp sendiri pun x sempat!


pas atuk n nenek blk masia mmg lg kelam-kabut dibuatnya...itupun aft extend 2 weeks drp date asal..patutnya depa blk 1hb nov aritu lgik, tp pas pikir2 blk time tu br 11 ari dlm pantang, mummy pun stay lg another 2 weeks alhamdulilallah... ikut ati nk suh stay sanpai 2 bulan! yelah bila ada atuk n nenek boleh gak gilir2 berjaga mlm..now jgn kata nak masak2...nak rendam maggi pun x sempat! (aiseh, kantoi di situu...) kalau aritu mmg mummy jelaa yg jaga makan minum kitorang tp skrg mmg terabai laa kami anak-beranak...sedih tui! sehari pas mummy ayah blk mmg terasa 'kosong' n sunyi giler...berendam air mata laa si mama n si cucu...time tu papa laa yg byk membantu! skrg dah seminggu dah rasa ok skitlaa.. bila en hubby gi kije pg tu nk tunggu sampai ke ptg en hubby blk rasa awat lerr slow sgt jam kt umah ni?? yelaa selagi en hubby x blk kompem laa xle nak rehat...mcm marathon kita dibuatnya kt umah nih! ni baru sorang..kalau sekali kuar dua..tiga..lapan?? ouhh TIDAKKK!!!

tambah lak si kicik ni mmg jenis yg 'high maintenance' lgsung xle diletak..dahla xmo tido mlm...walaupun mata tu dah pejam rapat2...asal punggung dia cecah tilam jekk kompem mata tu automatik celik sebesau2nya! mmg menguji kesabaran sungguh! 24hrs nk dodoi...kalau lerr myra ni ada pasport huhuuu mmg aritu mama packing kain baju dia anto blk kampung sekali ngan atuk nenek fuhh selamat!








NOTE : cth2 muka budak TAK HAPPY pas atuk n nenek balik....


Friday, 6-Nov-2009 17:23 Email | Share | | Bookmark
our 1st baby girl....

 
 
 
Quote:
salam...

tq so much for kwn2 yg x jemu dok ulang-alik 'masuk umah' i ni nk ngintai bb tp mama dia sikit punya kedekut nak kasi org tgk bb kecik dia !

actually xde niat pun nk sorok cuma mama dia ni belom pulih 100% pas deliver bb. kalau nk cite pengalaman bersalin kt sini anak 1st lak tu mmg layak wat 'batu bersurat' dah punyalah bersejarah sampai bila2 pun xle lupa punya ... utk makluman sume,bb ELYSIA ELMYRA ni lahir pada ari RABU 21.10.09 (overdue 11 ari) pkl 5pm gitu...x berat mana pun just 2.85kg jek tp kalau tgk ke perut mama dia dulu mmg budget bb ni plg2 koman pun mesti 4kg punyalah! rupa2nya berat masa peknen dulu mmg berat lemak drp berat bb...sah ler mama dia lupa diri masa peknen dulu sume benda dia main bedal...skrg sendiri mau tanggung looo huarghhh...

okies2 sambung blk cite...bb elmyra ni lahir secara forceps.. hampir2 kine operate sbb mcm2 prob ada masa deliver aritu. pagi ahad tu lg dah nampak 'show' cuma xde rasa sakit2 lgsung sampai masuk ari rabu awal pg tu br terasa contraction every 5min . en hubby lak mmg dah start paternity on monday sbb sume org ckp kalau dah nampak show tu selalunya dlm 24hrs pastu sure bersalin punyalah ...tp kitorang ni makin lama makin panas punggung pas sehari ke sehari berlalu lgsung xde tanda2 sakit nk bersalin...2-3x gakla dok roger2 spital tp midwife kata selagi x contraction every 5min dia x bg dtg... huhuuu

last2 ari rabu 1 am dah sakit teruk boleh kata every 5-3min contraction...mula2 gi spital tp dia suh blk dulu berendam dlm bathtub kt umah memalam buta ngan air panas tuk pain relief ..seksa giler rasanya time tuh ...x kurang2 jugak sakitnya, last2 call blk spital pkl 4am tu dia suh dtg utk check semula..sampai2 Llondough Hospital midwife check lgsung x dilated lg so sambung lg berendam 2 hrs dlm tub...pkl 7am kuar dr pool terus dah 5cm dilated so kine tahan dlm labour room. masuk pkl 10am dah 9cm tp problem lak sbb selagi x cukup 10cm mmg depa x bg push...so midwife terpaksa pecahkan ketuban utk percepatkan proses kelahiran tp last2 terpaksa naik ambulance dihantar ke 2nd spital UHW pasai midwife detect ada meconium dlm fluid takut bb tertelan najis ... sampai2 jek spital pkl 1 tgh tu check dah fully dilated tp mama lak xde tenaga nk push pasai sejak mlm tu lg x mkn pape...mmg kebuluq giler dah time tu. bekal spital yg sepatutnya mama pack tertinggal kt umah lak huarghhhh rugi2 ...puas dok merayu ngan doc nk makanan...lapar...laparrr... terbayang2 roti bulat yg mama beli tuuu ... masuk pkl 4.30pm doc ckp terpaksa hantar ke theater room n prepare tuk forceps/cesarean. time tu mmg mama dah nk pengsan dah bila doc bius kt spinal...lgsung xde suara nk ckp pape, genggam erat tgn papa kat sblh, dlm hati x putus2 dok sebut Allah...Allah... selamatkan bb kecik...

x lama pastu bila dgr suara bb nangis rasa bersyukur sgt bb dah selamat lahir n nampak kepala bb pun ada rambut! yeahhhh... bb x botak kuar jek fr theater mama terus balun semua makanan yg papa beli last2 sejam dua pastu abes satu badan ni bermandikan muntah sbb effect ubat bius td. huarghhh ptg esoknya br dpt kuar spital sonok giler rasanya walaupun letih tp x sabar nk bwk bb blk jumpa atuk n nenek yg dah menunggu sehari semalam kt umah nk tgk cucu.... tu laa pengalaman bersalin anak pertama kt negara org lak tuh...mmg kalau ditanya dr segi servis depa mmg jgn kata 5*, ribu2 lemon star*** pun mama boleh bg tp kalau ditanya nk bersalin lg x kt sini...rasanya mama akan amek masa 5 ari 5 mlm nk pikir jawapan dia...






Thursday, 15-Oct-2009 12:06 Email | Share | | Bookmark
Cuti-Cuti Family (PART 1)

 
 
 
View all 25 photos...
Quote:
salam...

rasanya lama sungguhlaa yung x update FP ni..actually tunggu punya tunggu nk update gambar si kicik x jugak kuar2 tuan punya badan..last2 yung update gambar cuti2 family jela dulu utk tatapan kaum family kt masia & kengkwn yg dok tertanya2 ' SI SHIMA TU DAH BERSALIN KE BELOM..SENYAP MANJANG JEKK??' haaa jenuh nk menjwb dah ....

utk makluman sume arini masuk 5 ari dah OVERDUE...si kicik ni mmg lgsung x menunjuk2kan apa2 tanda nk kuar! akak ku yg kt Dubai nun pun dah lama selamat bersalin...kwn2 kt sini pun pas sorang2 bersalin..plg x tahan tu siap dpt email wish TAHNIAH lgik tu sambut 'new addition'! aiyoooo!! MANA ADDITION nyer??? si kicik dlm perut ni x tau apa keslaa majuk manjang xmo kuar dahlaa liat nk kuar, masih lg berani dok guling2 dlm perut...tunjuk punggung bagai...sepak sana sini ...ouhhh xper..xperr...next week ada yg kine jentik kaki kang psst jgn xtau yung dah siap2 pasang katil dia, kasi dia amek bau skit brg2 dia manala tau kot2 dia teringin nk kuar cepat2 ker... iye, mmg sabo...sabooooo jelah!











Quote:
CUTI2 MUMMY & AYAH
raya tahun ni mmg best..pasai mula2 family hubby dtg sini then selang seminggu after that parents i lak sampai UK & stay selama sebulan utk jaga dlm pantang (yelah tuu....pantanglah sgt! bersalin pun x lagik..) tup2 atuk nenek dah packing baju blk masia br laa cucu sorang ni kuar! mummy ayah sampai 1hb Oct @ Stansted Airport pkl 11.55pm... punyalaa jauh fr Cardiff ni bout 8hrs drive non stop..mmg dugaan sungguh time tu sbb yung sendiri kine drive pi blk airport mlm2 buta sib baiklaa dpt sewa kete automatik sebijik so xdela ketaq lutut dibuatnya...almaklumlah yung ni mmg 'alergik' skit ngan kete manual! bertolak pkl 9pm sampai umah pkl 5am lebih... esoknya terbongkang satu ari...huhuuu

weekend tu sementara ada kete sewa sempatla bwk parents gi jln2 kt area yg dkt2 ngan Cardiff ni..tgk si kicik pun xde menunjuk2kan pape tanda nk kuar so yung apa lagikkk bwklaa mummy ayah gi panjat bukit & cuci mata tgk landscape kat wales ni area BREACON BEACON... mmg best sgt sbb sunny...gambar pun cantik2... ermm yung ingat pas blk dr panjat bukit tu senanglaa nk bersalin...yolaa tuuu







Quote:
Last weekend yg patutnya due date (10/10/09) punyalaaa kitorang dok berdoa x putus2... (minta2 bb lahir aritu sbb yung kalu buleh naklah bg no IC dia cantik) tp ampesss sampai siap pasang katil dia ngan hubby, punyalaa kitorang nak 'menyuntik semangat' tuk si kicik ni kuar tido dlm cot....tp sodihnyaaa masuk pkl 12mlm x gak kuar pape tanda huarghhhh

esoknya mmg yung xmo dah dok melangok mcm menunggu buah x gugur...kitorang pun kuar kt city center..jln2 kt park, castle etc...shopping sakan... sampai bengkak2 kaki ni haaa dok bwk perut! abes tawaf bandar Cardiff... blk umah sume dok mengurut betis!








Quote:
last week masa hubby gi kije, tinggallah kitorang bertiga kt umah ni..mmg boring sungguhlaa dibuatnya last2 yung ajak parents gi lake tgk ayam itik burung kasi lepas sama itu STRESS hahahaa blk dr lake kitorang gi marina jap, cuci mata tgk umah org2 kaya...posing skit ngan bot2 depa.. yelaa nk sambar sebijik sah2 x mampu kan? hahahahaa









Quote:
bila ujung minggu mmg inilaa xtvt fav yung...pi market..cbs...cuci mata..plg yung suke shopping buah & sayuran.. bwk parents gi beli souvenirs kt splott market mmg syoklaa sbb mr hubby gi main bola kitorang bertiga lak gi perabis duit kt pasar mcm ni br aci... ermm bila parents ada kt umah ni mmg ari2 pikir nk masak mcm2 yelah bila lg kan nk kasi mummy ayah rasa masakan yung.. nak2 pulak sblm bb ni lahir..kang dlm pantang sah2laa mummy banned yung masuk dapur!

ermm sementara bb dok sedap melepak2 dlm perut ni mmg buleh kata selang sehari yung gotong-royong sental umah, carpet, sawang, toilet, dapur etc..ikut ati mcm nk cuci sekali kete mr hubby! yelaaa org kata lg aktif lg mudah bersalin ma... next week kalau x kuar jugak si kicik ni midwife dah siap2 booking utk induce on friday 23rd Oct...nampak gaya mcm mana2 pun yung kine paksa gak dia kuar sblm friday...rasanya weekend ni kine plan xtvt yg lebih lasak kott!





TO BE CONTINUED....


Tuesday, 29-Sep-2009 20:35 Email | Share | | Bookmark
SAMBUTAN RAYA 2009

 
 
 
View all 21 photos...
Quote:
salam semua...
firstly mak yung menyusun sepuluh jari mohon ampun & maaf pada semua kwn2 siber... selamat hari raya maaf zahir & batin buat semua yg sudi jenguk & bertanya khabar...

actually perut yung masih membulat..tunggu masa jek utk 'meletup'.. alhamdulillah tahun ni sempat jugak beraya walaupun dah sarat...pada yg tertanya2 now dah masuk week ke 38 lebih, insyaAllah due next week. raya tahun ni mmg lain skit drp sambutan thn lepas..almaklumlah semua juadah mil yg prepare...i tlg mkn jek! family hubby sampai sini 3 ari before raya, so sempatla depa posa kt sini. sepanjang mama ada kt umah ni mcm2 resepi udah ku korek...hehehee tp yg plg berguna utk yung ilmu 'menjala' sbb dah berkurun mak yung blaja menjala sendiri tp x jugak pandai2...rupa2nya silap teknik daaaa insyaAllah pasni akan ku tebar jala setiap minggu...macih ma




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BISKUT RAYA PART 3 (FINAL PART)

Quote:
huhuuu edisi biskut raya masih lom tamat...mmg saja yung wat biskut plg fav last min sbb pasai takut abes.. kiranya penutup sekut raya tahun ni ialah Choc Treasure (mamazieza's signature) & sekut tradisi mak yung sendiri...Double Choc Chips Cookies... mmg dah agak dahh walaupun sekut plg last yg siap tp itulaa yg 1st sekali licin... thanks pada mamazieza, sume puji sekut tu sodap sgt2! lega sungguh bila tgk balang sekut byk yg dah licin.... tp plg terkilan sbb x dpt beraya ngan set balang sekut yg yung order fr nana aritu kt masia sbb bag dah terlebih berat so x dapeklaa nk angkut naik flight..huhuuu

kek pisang tu pulak mak yung dah wat kali ke3 dlm tempoh 2 minggu sbbnya sgt2 best! just nice manisnya, lembut & gebus sekali..esok plan nak wat sebijik lgik tuk jamu parents yg akan dtg lusa. walaupun sbn i bkn jenis penggemar kek pisang tp kek yg ni mmg mkn x puas...macih byk2 pada tuan punya resepi




NOTE: Resepi ni dah byk kali ulang tayang..so buleh refer kt list sebelah harap maklum....cuma kalau suke biskut yg keras, rangup2 lebihkan sukatan tepung ye ikut anggaran sendiri



CHOCOLATE TREASURE
resepi: mamazieza


Base Biscuit:
250gm butter
25 g susu tepung
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut (i guna tepung naik sendiri jer..)
65 gm tepung jagung
50 gm koko ( i x buh sbb wat base butter cookies, gantikan sukatan serbuk koko dgn tepung jagung)

Untuk topping:
2 cwn cornflakes
500 gm white chocolate & milk choc ( i wat 2 perasa)
50 gm almond nibs (i x buh)
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis (i x buh)
Cooking chocolate untuk drizzle
mangkuk kertas secukupnya

CARA:
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan naik sendiri, tepung jagung,
dan susu tepung yg telah diayak terlebih dahulu. Adun sebati dan
bulat-bulatkan sebesar guli dan tekan dalam papercup. Bakar pada suhu 175 darj cel (fan oven 155 darjah Celsius)
selama 15min - 20min ( i bulat2kan kecik jek sbb guna tepung naik sendiri nnti sekut kembang)
2.Untuk topping, cairkan white chocolate dgn menggunakan kaedah double boiler.
3.Tunggu sebentar sehingga agak suam, baru masukkan cornflakes.Jgn masukkan semasa panas2, nanti cornflakes lembik.
4.Gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan. Pastikan jgn terlalu banyak cornflakes nanti tidak melekat.
5.Letakkan topping ke atas biskut.
6.Cairkan coklat masakan warna koko dan masukkan dalam piping bag.
7. Pipe secara drizzle ke atas topping tadi. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam
bekas kedap udara.




KEK PISANG
resepi: adsweet@myresepi.com


7 biji pisang berangan ( i guna 5 bijik pisang asda saiz sederhana)
1 cawan minyak masak
2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
3 cawan gandum

CARA:
1.Lecekkan pisang sampai lumat.Kemudian masukkan minyak dan soda bikarbonat.Gaul sebati. (Bahan A)
2.Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla .
3.Kemudian masukkan adunan pisang (Bahan A) ke dalam bancuhan telur dan gula
4.Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5.Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C atau mengikut kesesuaian oven masing2. ( i taburkan kepingan badam & bakar suhu 160C fan oven selama sejam lebih...)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAMBUTAN RAYA 2009

Quote:

pagi raya, pas semua kaum lelaki blk dr solat raya, biasalah mesti ada sessi mkn2 dulu pastu berposing satu family ... this year kiranya lengkap 1 family hubby berkumpul, harriz pun turun fr ireland beraya sama di cardiff. mmg susah nak gather sesama bila masing2 dah tercampak sana sini..nak2 pulak bila syamin pun dah further study kt dublin, x taulaa next yr raya dpt berkumpul semua sekali ke idak... then bila sume dah kenyang kitorang pun kuar beraya,... bkn ke open house sesapa tp 'beraya' ke tepi laut! hubby punya plan laa nih nk bwk mama papa gi OGMORE BY THE SEA pas blk dr ogmore kitorang sambung beraya kt city center lak shopping sampai tutup kedai! sabo jelaaa....

tahun ni mmg xde open house mcm last year, just mkn2 simple2 jek itupun kalau ada kwn sudi dtg beraya ke umah kitorang yg come lote ni... so masa raya ke7 aritu, bila ada kwn sebut nak bertandang so yung pun ala lagik ter'excited' sudahhh nak menjala hahahaaa macih yee sudi dtg umah kita, jgn serik dtg lg nooo








Monday, 7-Sep-2009 19:41 Email | Share | | Bookmark
BISKUT RAYA 2009 (PART 2)

 
 
 
View all 6 photos...
Quote:
masih lgik cite pasal biskut raya..hehheee

actually terus terang i ckp mmg i hantu sekut raya! setiap kali menjelang raya, mmg juadah plg wajib ada atas meja semestinya KUIH RAYA...ketupat rendang xde pun xper lagik...masih buleh terima tp jgn xde biskut!
sejak zaman sek lg mmg dah jd kije i amek tender wat sekut raya kt umah...x tido mlm pun xper janji puas ati dpt tgk balang sekut bertimbun2 atas almari mmg x risau pun tgk sekut bertimbun2 pasai kompen licin punya pasai tukang wat sekut ni org yg plg kuat membalun miahahahaa mcm skrg pun kalu setiap kalu berbuka & sahur tu, mesti nk jamah sepiring dua sekut

tahun ni mmg plg best & bersemangat wat sekut pasai next year maybe kitorang akan mkn sekut kering je kot bila dah ada si kecik sblm mak yung berpantang next month akan ku balun sungguh2 sekut raya thn ni




TART GULUNG NANAS
resepi: cik mat gebu


440 g tepung gandum
50 g gula aising
2 kuning telur, dikacau hingga rata
230 g mentega ( i guna unsalted butter)
1 camca sebuk vanillin (atau esen vanilla)
Sedikit air jika perlu ( x buh)
Jem nenas untuk tat secukupnya, digentel2 sebesar biji kurma
hiasan: 1 kuning telur untuk disapu & biji poppy

CARA:

1.Satukan tepung, gula aising dan vanillin. Kacau rata. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari hingga menjadi seakan2 serbuk roti.
2.Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Kalau perlu tambah sedikit air (i x buh air)
3.Rehatkan doh 10 minit. Bahagi doh kepada 3 - 4 bahagian. Ambil satu bahagian doh, canai 1/3 cm. Kemudian gelek pula dengan penggelek tat (yang ada pattern garis2). Potong memanjang doh tadi selebar 1 inci. (i guna acuan tart)
4.Ambil 1 biji inti jem yang telah digentel tadi, letak atas doh dan gulung sehingga menutupi inti tadi. Potong dan alih ke dalam dulang pembakar. Buat hingga siap dan sapu dengan kuning telur & tabur dgn biji poppy.
5.Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan (i bakar 150C fan oven). Alihkan tat atas jaringan sehingga sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

NOTE:
- kalau mahukan tart yg betui2 gebu, guna 100% butter, kalau nk yg sedang guna 50% butter & 50% marjerin, kalau nak yg rangup2 skit guna 100% marjerin..
- jam nanas pulak ngam2 sebijik nanas utk 1 adunan di atas, jam yg telah dimasak disyorkan disimpan dlm peti sejuk sekurang2nya semalaman supaya senang utk digentel
- utk dptkan kaler jam yg gelap,tambahkan sedikit gula perang.





BISKUT ALMOND LONDON

300gms butter
100gms gula halus
150gms tepung jagung
330gms tepung naik sendiri
Badam (bakar dulu)
Hiasan: mangkuk kertas, badam cincang (bakar dulu) & choc masakan

CARA:
1.Pukul butter & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Masukkan tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
3.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ) amek sedikit doh, leperkan & masukkan sebiji badam kemudian bentukkan lonjong. Buat sampai habis ..
4. bakar dlm oven dlm 25-30 min sampai keperangan ...sejukkan dulu. kemudian cairkan choc masakan, celup biskut dlm cokelat & masukkan dlm mangkuk kertas..taburkan badam cincang di atasnya. biarkan choc masakan mengeras br simpan biskut dlm balang kedap uadara

NOTE:
- kalau ada top flour, better gantikan tepung naik sendiri dgn top flour..since kt sini xde so i guna tepung naik sendiri jek
- kalau nak mudah masa celup biskut dlm choc masakan, celup bhgn bwh biskut dulu & buh dlm mangkuk kertas, kemudian guna hujung sudu kecik isikan choc masakan sampai menutup keseluruhan biskut, kepitkan biskut dgn mangkuk & taburkan badam cincang.




BISKUT CHOC PEANUT BUTTER

280gms butter
20gms shortening
270gms gula halus
½ cwn serbuk koko
2cwn tepung naik sendiri
1 ¾ cwn tepung jagung
Inti& hiasan: peanut butter, choc masakan & kepingan badam

CARA:
1.Pukul butter, shortening & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Masukkan serbuk koko, tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
3.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ) amek sedikit doh, leperkan & gunakan hujung sudu kecil masukkan sedikit peanut butter sbgn inti, bulat2kan biskut kemudian tekan sedikit bg leper. Buat sampai habis ..hias dgn kepingan badam
4. bakar dlm oven dlm 25-30 min sampai keperangan ...sejukkan dulu & baru lorek dgn coklat masakan. setelah cokelat mengeras, bulehlah simpan dlm balang.

NOTE:
- biskut ni sedap kalau buh inti byk2, br terasa peanut butter...




BISKUT CORNFLAKES LEBARAN

300gms butter
230gms gula halus
2 biji kuning telur
2 s/k vanilla
200gms cornflakes kisar halus
150 gms tepung jagung
350 gms tepung naik sendiri
Hiasan : mangkuk kertas, ceri merah & cornflakes kisar kasar

CARA:
1.Pukul butter & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Masukkan kuning telur & vanilla, kacau sebati.
3.Masukan cornflakes kisar, tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
4.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ) amek sedikit doh, bulat2kan & golekkan dlm cornflakes hancur. Masukkan dlm mangkuk kertas & hias dgn ceri merah. Buat sampai habis ..
5.Bakar dlm oven dlm 25-30 min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang

NOTE:
- 1 adunan biskut ni dpt agak byk dlm 200 pcs
- kalau nk dptkan biskut yg rasa sedap n bersusu, gunakan 100% butter.




BISKUT KASTAD AIDILFITRI

300gms butter
180 gms gula halus
2 biji kuning telur
150gms tepung kastad
150gms tepung jagung
230 gms tepung naik sendiri
Hiasan: kuning telur, choc rice & ceri merah

CARA:
1.Pukul butter & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Masukkan kuning telur kacau sebati.
3.Masukan kastad, tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
4.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ) terapkan doh dgn acuan, susun atas dulang pembakar...sapu sedikit kuning telur, hias dgn ceri merah & choc rice
5. Bakar dlm oven dlm 25-30 min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang.




BISKUT SUJI/SEMOLINA

150 gms butter
100 gms ghee
120 gms gula halus
2 biji kuning telur
1 s/k vanilla
50gms serbuk gajus/badam
200 gms tepung semolina halus (tepung suji)
100 gms tepung jagung
150 gms tepung naik sendiri
Hiasan : gula manik

CARA:
1.Pukul butter, ghee & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Masukkan kuning telur & vanilla , kacau sebati.
3.Masukan serbuk badam, tepung suji/semolina, tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
4.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ) terapkan doh dgn acuan, susun atas dulang pembakar...hias dgn gula manik
5. Bakar dlm oven dlm 20-25 min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang

NOTE:
- so far yg i tau, biskut suji ni ada 2 version..satu yg guna tepung suji & satu lg ala2 biskut arab guna 100% ghee..tp i suke biskut suji yg guna tepung semolina, lebih keras & rangup berbanding biskut arab.
-biskut ni mmg rasa 'kosong' skit tp wangi & sedap sbb guna butter + ghee...


Quote:
SELINGAN
~ Peristiwa Malam 10 terakhir Ramadhan~

i masih teringat sampai skrg 1 peristiwa 'ditegur' oleh seseorang beberapa tahun dulu masa tgh stay up wat kuih raya. biasalah setiap kali menjelang 10 terakhir ramadhan mmg projek biskut raya semakin rancak nak2 lg bila sume adik-beradi dah pulang bercuti, so mmg kitorang akan stay up wat biskut sesama. cuma satu mlm tu just tinggal i, kakak n sorang adik yg tgh pulun nk siapkan biskut kalau x silap dlm mlm ke 27 ramadhan. waktu tu walaupun dah awal pagi, mmg kitorang terover excited skit dgn pasang lagu raya kuat2, sembang x hingat dunia..sambil2 wat biskut sempat lg tuh dok test2 makeup sempena nk melaram di pagi raya!

tetiba....dlm dok tergelak2 kt dapur terdgr suara org lelaki kt tepi tingkap dapur berdehem 'EHEM' yg cukup jelas seolah2 betui2 sebelah cuping telinga kitorang..saat tu jugak masing2 terdiam! sorang pun x kata sepatah haram...masing2 sambung wat biskut blk sampailaa beberapa min lepas tu i tergerak hati nak tanya ...

'eh, ayah dah blk dr surau ker? kot2laaa ayah nk masuk rumah ker pintu terkunci...'

pastu kakak i pun ckp kejap dia pg check...tup2 dia masuk dapur semula ckp ayah dah masuk tido lama dah dlm blk...abes tu sape yg dok kt luar tingkap tu?? i pun tanya kakak n adik ada dgr x suara org laki td...ingatkan i sorang jek yg dgr..rupa2nya dorang sume dgr...walaupun cuma sekali dia berdehem tp suara tu betui2 menusuk dlm hati mcm disergah gitu...jelas, nyata & kuat kat cuping telinga ni..mmg meremang bulu roma! kakak i yg mmg jenis berani skit gi intai kt tingkap, tp mmg xde sesapa...xde bunyi org menapak pun! saat tu jugak kitorang kemas2 dapur... terus masuk tido

bila sume bgn sahur, tanya kat mummy, ayah ada tegur kitorang bising ker mlm td?..ayah kata xdela blk dr surau terus masuk tido. ermmmmmmmmmm esoknya mmg langit cerah, angin xde...tenang setenangnya langit. sampai skrg peristiwa ditegur 'sesorang' pada mlm tu meninggalkan kesan..terngiang2 kt telinga


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net