S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 14:11 Email | Share | Bookmark
perihal donut....

 
 
 
 
 
Quote:
musim asam2 dah berlalu....skrg lidah cam kepingin benda2 lemak manis pulakkk cth chocolate gara2 x puas mkn choc pudding aritu so i melancarkan project mengeringkan botol cocoa powder kat umah nih terhasillah sebalang choc chips & 2 dozen donut ala2 J'Co yg x bape nk J'co ( i dah penah rasa donut J'Co nih mmg sedap yg amat!! ) tp resepi yg i dpt fr FP kak rinn chan tu not bad gaklaaa walaupun x rasa sebijik cam J'Co tp gebussss & lembut giteww CUMA 1 jekkk silap >>> i xde acuan donut tu sbb donut i sume huduh & menyok2 xde lobang...(almaklumlah guna mulut gelas jekkk)
PELIK tp BENAR>>> naperlaaaa i x terpikir nk guna jari jekkk wat lobang donut??
dah last2 bru terpikir alamatnyerr hanya beberapa ketui jekk yg betui2 rupher cam donut


AYAM MASAK MERAH MARSALA

ayam - digaul bersama kunyit, garam & sedikit garam marsala...goreng dulu hingga masak
1 biji kentang - dipotong kiub & digoreng dulu hingga perang..ketepikan

bhn kisar:
2-3 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1/2 labu bwg besar
2 biji cili masak merah
cili kering kisar secukupnya (i kurangkan cili kering sbb pedas yg amat!)


1/2 inchi halia - dihiris
1/2 labu bwg besar - dipotong separa bulat
1 biji tomato - dibelah 4
2 sudu besar kismis
3 helai daun bay
extra air tuk kuah
sos cili & tomato secukup rasa
1 sudu besar madu
2-3 sudu besar garam marsala
garam & gula

CARA:
1. tumis dulu bhn2 kisar, daun bay & halia hingga wangi...dah agak garing/kering, masukkan air, segala sos, marsala, madu & kentang...
2. masak hingga agak pekat....masukkan kismis, garam & gula ...adjust rasa
3. last sekali masukkan tomato, bwg besar & ayam..gaul sebati hingga bwg hampir layu...siap.


DONUTS ALA-ALA J'CO
Sumber : Loveliana ( i copy paste jekk fr FP kak Rinn Chan, halal yerr kak )

Bahan A :
850gm tepung high protein
11g instant yeast( 1 paket yis Mauripan)
10gm garam (1 camca teh)
600ml air masak suam

Bahan B :
200gm tepung high protein
10gm garam (1 camca teh)
60gm susu tepung
125gm gula castor
2 biji telur saiz kecil
125gm shortening (atau majerin)

CARA:
1. Campur dan gaul Bahan A hingga rata. Rehatkan selama 90 minit di dalam bekas yang ditutup dengan plastik.
2. Tumbuk doh untuk mengeluarkan udara terperangkap.
3. Campurkan Bahan B ke doh A dan diuli sehingga sebati hingga menjadi satu doh semula. Rehatkan selama 15 minit di dalam bekas yang ditutup dengan plastik. Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan udara terperangkap.
4. Ambil sebahagian doh dan digelek setebal 1cm. Terap menggunakan acuan donut dan rehatkan di atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat. Rehatkan lagi 10minit.
5. Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api sederhana besar hingga donut bertukar warna kuning kecoklatan.
6. Angkat dan toskan minyaknya. Boleh disalut gula castor atau topping lain mengikut selera.

NOTE: i wat 1/3 adunan jekk tu pun dpt 2 dozen saiz tapak tgn mak datukkkkk kembung perut mkn donut!!




Quote:
resepi 3 dalam 1 >> ayam masak merah marsala nih terhasil apabila lidah kepingan nk mkn ayam masak merah + ayam madu + ayam goreng berempah...cerewat kan??



Quote:
resepi spaghetti blognese ni pulak gabungan drp resepi bebola daging kat FP che de sam ...mmg lama dah tingin nk try wat bebola sendiri....thanks yerr for d recipe





Quote:
haa ni la rupherr donut yg x bape nak donut tuh slps di'makeup' tambah pulak ngan 'mak andam' yg xde kelayakan..kalau tokey J'Co tgk ni maunyerr menitis air mata dok gelak kt i


SPAGHETTI BLOGNESE
resepi meat balls: Che De Sam (sedap tui ball nih, next time akan wat besar2 lak cecah sos)

meat balls:
500 gms daging cincang
1 ulas bwg putih - dicincang
1/2 cwn fresh coriander - dicincang
cili hijau ( i guna cili padi & cili masak) - dihiris nipis/cincang
1 biji telur
1 labu bwg besar - dicincang
garam & gula
1/2 cwn serbuk breadcrumbs

CARA:
1. satukan sumer bhn dlm mangkuk..gaul & uli sebati..
2. bulat2kan & goreng dlm minyak panas yg byk hingga keperangan...angkat & toskan.

NOTE: i wat skit jekkk meat balls pasai dlm kuah spaghetti dah melambak mince meats...

sos spaghetti:
2-3 ulas bwg putih - dicincang
1/4 labu bwg besar - dimayang
sedikit daging cincang - dicuci & toskan
sedikit fresh mushroom - dipotong
sedikit carrot & capsicum - dicincang (i masuk jek apa2 sayur yg ada)
1 tin tomato - dicincang skit (ni bkn tomato puri yerr)
1/2 cwn susu segar - nk bg dia creamy skit..
sedikit cheese
garam & gula
mix dried herbs - oregano, thyme etc..
3 sudu besar butter/olive oil

CARA:
1. cairkan butter & tumiskan bwg dahulu hingga wangi... masukkan daging, goreng sampai masak.
2. masukkan sayur2an...masak kejap.
3. bubuhla tomato dlm tin, susu segar....herbs, garam & gula etc. renehkan selama sejam dgn api kecil hingga sos pekat.
4. last sekali bubuh meat balls tadi & tabur cheese, tutup api.
5. hidangkan bersama spaghetti yg telah dicelur


TRIPLE CHOC CHIP COOKIES
resepi: shima (cookies trademark i turun-temurun)

350gm butter
1 cwn gula
1/2 cwn serbuk koko
2 1/2 cwn bubble rice
1 1/2 cwn choc chip (PLAIN, MILK & WHITE)
1 cwn mixed nuts - dibakar dulu hingga keperangan
1 cwn tepung jagung
2 cwn tepung naik sendiri
coklat masakan cair (utk hiasan)

CARA:

1. panaskan oven 180 celcius...sementara tu pukul butter & gula hingga kembang
2. masukkan serbuk koko...kacau sebati.
3. bubuh bubble rice, choc chip & nuts..kacau sebati lg
4. masukkan tepung sikit2...uli ngan tgn...
5. jemput2kan & susun atas dulang pembakar...bakar dlm oven selama 20-25min.. bakar sampai abes.
6. dah sejuk br cairkan coklat masakan guna kaedah double boiling pastu lorek2 atas cookies....

NOTE: i wat 1/2 adunan jekk, buleh dpt dlm 60 biji cookies saiz sederhana
itik GeMbO-gEMbO...
Quote:
niza > jual donut?? ooouhh tidakkkkkk!!
jasmeen > Ooouhh padan aarrr aritu pas abes 3 ketui terus kepala cam berpinar2 jekkk ruphernyerr 'overdose' chocolate
anis aisya> aisya2...achikkk byk donutt....yum..yum... nak ckitt??
maklang > alamakkk nk kine tutup sume tingkap pintu umah nih takuttt superman masukkk curikk donut
umieaisyah > dah lebih 1/2 thn x timbang berat nih... i skrg nampak penimbang 'pejam' mata jekkkkk kunun2 eksyennn arrr padahal bdn dah cam buah nangka!!!
farah > cess org tuh dah ader 3 balang biskut pun masih ader ati kt biskut i.... nk donut bulehhh tunggu dpt full driving license dulu pastu drive sampai sini amek donut seketui
mamasya > biskut tu lebih byk accessories drp tepung
Alexs Azlan > Ouhh padan aarrr berkali2 gi jenguk umah u tgk gelap gelita jekkk cam umah antuuu takut nk ketuk pintu ok2 sat gi i mai bukak spotlight kasi terang skittt umah tuh
anis aisya > saper suh gi tunjuk?? silap aaarrr kang hubby minta tempe camnoooo?
dOd > huh?? idaman achik shimaaa??? skrg gakk achik dtg!!
mis > umah baru ader wat open house kerrr?? mesti best ni ader mkn2
fara > hihi ni sowang lagikk peminat coklat
FarEast > mana tau sedap, dah rasa kerr??
syuk > ni sowang lagikkk...mana tau sedap??? lom rasa lom tau bro..
soulha > mkn donut tuh buleh kine kencing manis ka sue!! topping i curah choc ngan sudu amat x susuai tuk sofwat buleh tanggal gigi
azian > bubble rice tuh cereal gakk ader kt bhgn cornflakes ala mcm 'bertih beras' dlm choc crispy tuh
hajar > mmg buleh sgt nk antooo by post tp confirm sampai kt tgn dah 'togel' donut n cookies tue topping sume dah salut envelope
niza et sofia > elok sgt dah tuhy idea kak niza nk pindah sblh umah...buleh laa ari2 acik shima main ngan sofia
yati_m > yeee betuuuiiiii!!!! rupher mcm org tu x jumpa choc dah 10 thn
fiza > bukak kedai donut?? confirm sume customer kine kencing manis
cinta > sbb tu nk masuk sini kine pastikan perut dah penuh...
lee lin > bkn ayam tuh yg 'bermasala' tp tukang masak ayam tuh yg byk problem...
jeff > bguih2 bro jaga kesihatan jgn mkn manis2 sgt...
azue > salam kenal kak azue... mekasih laa sudi cuci mata kt sini xperr beratur panjang skit poun kalau beli berdozen ilang terus lenguh kaki bila geget donut J'Co tuh
zira > tu sume bkn wat dlm satu ari...tp 3 ari
jasmeen > kine tunggu esok mlm br nk update pasai start esok nk kine tinggal lgik 4 mlm nih so peram dulu... aper pening2?? oo x takut yerr ngan senapang patah kasi 2-3 das meriam br tauuu!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net