S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 9-Jun-2008 13:34 Email | Share | Bookmark
sessi minum ptg....

 
 
Quote:
sementara nk tunggu update lauk-pauk moh kita minum ptg sat pekena benda sejuk2 mmg masyukkk kat sini dah mula panazzzz tekak sentiasa kering (patut arrr org2 yg dok kt padang pasir cth DUBAI sumer cabut larikkk)
aritu terjumpa nangka dlm tin kt kedai paki terus i rembat satu cadang nk wat bubur sagooo ...tp bila dah bukak tin hanya separuh jek yg selamat masuk periuk jd bubur separuh lgik dah masuk perut awal2 lagikk !! lepas kempunan nk mkn nangka kt UK ni...


TAPAI PULUT HITAM

400gms pulut putih
100 gms pulut hitam
1/2 biji ragi saiz kecil (saiz duit 20sen)

CARA:
1. pulut dibasuh & ditoskan...panaskan kukusan...nisbah air mesti sama dgn nisbah pulut...kalau 1 cwn pulut = 1 cwn air...kukus dulu beras pulut lebih kurang 15min...pastu keluarkan pulut..gembur2kan...kukus kembali sampai masak
2. kemudian kukus pulak pula hitam sama spt di atas cuma masa mengukus perlu ditambah sbb pulut hitam yg x direndam terlebih dahulu akan ambil masa nk masak...
3. dah siap, ratakan pulut atas dulang...biarkan betul2 sejuk br tabur ragi (if not takut tapai jd kemerah2an..)
4. ambik ragi & penapis air...parut ragi dlm penapis & ayak rata atas pulut...
5. terbalikkan pulut...ayak lagi ragi smapai rata sepenuhnyerr...
6. bubuh dlm bekas tupperware/daun pisang berselang seli antara pulut putih & hitam...kemudian balut dgn kain....peram di tempat gelap selama 2 mlm ( i terpaksa peram 3 mlm sbb sini sejuk)...

NOTE: pastikan kuantiti pulut hitam sikit jekk sbb nnti bila dah jd tapai akan keluar air kaler purple2 gitew so nampak balance antara pulut hitam & putih (idok lerrr nampak tapai tuh cam kene simbah cat kaler purple)





BUBUR SAGO NANGKA
resepi: lelayong @ myresepi.com

3 sudu besar sago
5 sudu besar gula
1 1/2 cawan santan
1 helai daun pandan
3 ulas nangka (hiris nipis) - i bubuh 1/2 tin

CARA:
1.Rebuskan sago sehingga kembang, angkat dan tuskan.
2.Masukkan santan, gula, daun pandan dan nangka.
3.Masak hingga mendidih seketika (jangan sampai pecah minyak)
4.Masukkan sago semula sebelum dihidangkan.

itik GeMbO-gEMbO...
Quote:
umieaisyah > mlm2 i terbang gi curikkk 100gms pulut itam akak kat dapo (sini mana der org jual pulut itam)
yullina > laaa betui ker mkn tapai panazz bdn?? cessss padan aarrr dah dkt 1kg i wat tapai asai nk tido jekkk cam suam2 gitewww
ahmad syafiq akram > ader pertandingan??? waaaah skrg jgak i mai
farah > mailaaaa farah ader 2 tupperware tuh mmg sajeee nk wat lebih cadang nk bg kt u satu tupperware.... psst rajin tui uncle u dtg UK yerr cam pilot pulakkk tiap2 minggu buleh terbang sana sini
masriyah > sedappp tuh mmg sedap mkn sejuk2 tp sumer org kata mkn tapai panazz bdn i silap musim aar peram tapai kak yah
azian > i kt umah ni poun sowang jekk antu tapai so bedal sowang gakk tp ader ati nk wat tapai sampai 1/2 kg pulut!!
anis aisya > bguih2 pastikan xder sape yg skodeng fr belakang bila bukak fp ni...
ida isk > i poun 1st time ni wat & mkn tapai pulut hitam sukee ati jekk nk testing2
zairieza > heeee mujur akak bkn antu tapai if not buleh terbayang2 time nk tido tau!!
lee lin > kat sini T untuk TAPAI bkn wak tunot yerr
zira > nak wat tapai kita mesti guna ragi sayangku...
ummisyahir > i sampai sni br merasa wat tapai sendiri ummi mujurlaaa ragi elok so tapai jd manisssssss sgt
srsfeqah > i pun samerr sumer2 tuh 1st time wat, tgk & bedal...
FazaRina > i poun 1st time tgk tapai pulut hitam ni..mujurlaa berjaya jd tapai kalau x maunyerr i campak dlm periuk wat bubur jekkkk
mamasya > tryla mama sana byk pulut hitam i kat sini angkut bape grams jekk fr masia joh dia terbang dah selamat dah jd tapai
soulha > alamakkkk 6 org kerrr?? achikkk wat ciput jekkk sofwat...
pi habaq kt mak achik suh wat tapai cactus kot2laa sedap
yati > salam kenal kak...buatnyer sama jekk nagn tapai pulut biasa
mama awatif&adam > lama sgt x mai gi bercuti kerr?? mentang2 dah nak masuk summer sumer pakat tinggal umah
yati_m > err nangka pun panazzz kerr?? i ni mana tau yg mana sejuk yg mana panazz asal kuar dr esbokk sume i ingat sejukk
thekesumreturn> amboi2...tu dia org blk dari bercucuk tanam byk ker hasil 'tuaian'??
zai kulim > haa elok sgt laa tu lama dah i x jejak kaki kt cameron leh cuci mata...sat gi i mai yerr
jeff > eleeehhh kalau nk tapai tuh sesudu ckp jelaa bro..malu2 kucing pulakk
thekesumreturn > betui tu ct kalau rega mahal sgt buleh mati selera nk shopping xperlaaa asal dpt cuci mata & amek gambo poun dah kira besyukur dah dpt tgk tempat org
roylazim > wahhh ni mesti angkut byk ulas ni!! baklaa 1/2 kg kak roy i kepingin nangka lg nih (xder kine mengena ngan kisah sultan mahmud mangkat dijulang yerr)
dOd > errmmm nnti i gi tanya 'org sebelah' dia tambah sayang x??
aimah > i ni poun kak aimah bila sampai sini br lidah teliur nk mkn mcm2 kuih tradisional kalau kt masia arammm pandang sblh mata jekk tapai tuh
jasmeen > tu menu selingan jekk sementara nk edit gambooo lauk-pauk ikshhh angin 'M' tu cam dah jangkit kt org sini gaklaaaa
rozeela > salam kenal kak..i poun 1st time ni tgk/wat/balun tapai pulut itam...try n error jekk mujur jd tapai kalau x mesti dah selamat jd bubur (selagi buleh transform i akan transform)
wawa > tapai pulut ijau?? i x penah tgk pulut kaler ijau wawa kecuali kueh lopes tp agaknyerrr menarik kot kalau tapai tuh wat mcm2 kalerrr hihi (bguihlaa idea wawa ni) nnti i try wat experiment lg yerr
MaDiHa > mujurlaa jd tapai kak madiha...i x tau wat tapai ni cerewet ker tidak main belasah jekk cuma i tau 1 jek petua mummy jgn wat tapai time 'bendera jepun'


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net