S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-Jun-2008 21:43 Email | Share | Bookmark
menu peram

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PART I
Quote:
sblm menjelang weekend adalah lebih baik i mengupdate menu2 peram 3-4 ari ni sbb conpem dapur i takkan berasap weekend nnti

bila hubby kije mlm semangat tuk prepare breakfast mmg membuak2 sbb sian kat hubby penat2 kije kita pulakk melantak tidoooo kt umah so atas rasa bersalah i pun kunun2 nak wat surprise lerr pagi td >>> habaq kat hubby ader makcik melayu bukak gerai jual nasi lemak tepi jln kat abergavenny nih!! actually kureng skitt sbb xder daun pisang nk bungkus tp feel mkn nasi lemak dlm pinggan mmg x sama ngan mkn nasi lemak bungkus (bg i laa )

kuih abok2 tuh mmg fav i ...tp nampak cam togel & kurang sopan kittt coz x pakai 'baju' n ketayap tu pulakk rupher cam ketayap lusuh yg x dicuci dkt 10 thn (kes x cukup pewarna laa ni)


KUIH KETAYAP
resepi: kak hanieliza (copy paste resipe fr kak zaiy @ Dubai manyak rindu wooo sama iteww olang )

Bahan Kulit:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan - kalau xde guna pewarna jekk
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam
**2 sb marjerin (ikut kak zaiy>> tambah sendiri)

Bahan inti:
150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada] - i xde so ganti ngan air masak jek
½ biji kelapa parut muda - guna kelapa parut kering jekk

CARA:
1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.

NOTE: resepi abok2 buleh refer kt sblh >>> Talam Abok-Abok









PART II
Quote:
try wat nasi ayam hainan (kunun2 nk diet aaarrr) 1st time masak nasi ayam style cina nih ermm i rasa cam nasi ayam 'separuh jalan' (pasai selalu pas rebus ayam kita goreng balik) but sesekali ubah selera sedap gakkkk maklumlah br start nk 'DIET' >>> huh, hameekk kepala tuh ingat nk mkn jerr!!


NASI AYAM HAINAN
resepi : queen_mother@myresepi.com

nasi (4 org mkn):
beras (jangan guna beras wangi) guna dalam 3 sukat
1 ekor ayam - direbus & simpan air rebusan tuk masak nasi & sup
1/2 ulas halia
3 ulas bawang putih
kayu manis
Daun Pandan dan sedikit garam

CARA:
1. Ayam di masukkan ke dalam air dan masak.Letakkan daun pandan dan sedikit garam untuk perisa.Jangan masak ayam terlalu lama.masak selama 20 ke 30 minit saja.Janji masak
2. Keluarkan ayam dari air rebusan tadi dan potong ayam beberapa bahagian (ikut suka).Ketepikan dan simpan air rebusan ayam tadi untuk masak nasi dan sup nanti.
3. Basuhkan beras hingga bersih,ketepikan sementara dan gunakan kuali untuk mengoreng halia dan bawang putih.Goreng hinga naik bau,dan masukkan bahan gorengan tadi kedalam nasi.
4. Masukkan pula air rebusan ayam tadi kedalam beras,kayu manis dan daun pandan.Masakkan nasi tersebut.

Sos Cili:
Sos Ikan / nampla
5 biji Cili Merah
1 ulas Halia
5 ulas Bawang Putih
Sedikit air perahan limau/lime
gula, garam, cuka secukupnya
** sos cili & tomato -i bubuh tuk kurangkan pedas cili masak

CARA:
1. Kisar cili merah,halia dan bawang putih dengan sedikit air.
2. Keluarkan bahan kisar tadi kedalam mangkuk dan campurkan sos ikan,cuka,garam dan sedikit gula (agak2 rasanya) Kacau dan gunakan air perahan limau/lime bila hendak makan.

Sup:
1 1/2 liter air
1/2 bhgn kubis bulat (potong/hiris sederhana) - i x bubuh sbb xder
2 batang carrots (buang kulit dan potong 4 ke 5 bhgn)
1 biji kentang yang besar (buang kulit dan potong 6 bhgn)
1 - 1.5 sudu kecik garam
1 biji bawng besar (potong separuh)

CARA:
1. Dalam bekas yang besar,didihkan air dan masukkan 1/2 ekor ayam kedalam air mendidih tersebut.
2. Tutupkan bekas tersebut dan biarkan mendidih selama 15 minit ke 20 minit.Gunakan api sederhana besar.
3. Masukkan pula bawang besar tadi dan carrots dan biarkan lagi mendidih selama 15 minit.
4. Perhatikan air rebusan tersebut,jika berkurangan boleh tambah sedikit.Masukkan pula kentang dan biarkan juga mendidih selama 15 minit.
5. Last sekali masukkan kubis tadi dan masukkan sedikit garam untuk rasa.Biarkan kubis lembut dan tutupkan api.

Cara2 hidangan: Ayam untuk makan bersama nasi ayam tadi bolehlah dihidangkan kedalm pinggan dan hidangkan bersama2 timun/daun salad.Untuk perasa ayam tambahkan kicap cair dan minyak bijan diatasnya ( i tabur daun ketumbar cincang)









TOM YAM LADNA
resepi: cutevirus8@myresepi.com

1 biji bwg besar - 1/2 dikisar & 1/2 lg dimayang
3-4 ulas bwg putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dititik
4-5 helai daun limau purut
1/2 kiub tomyam
daging, sotong, ayam, udang (ikut suka) - i guna ayam jekk sbb xde seafoods
jagung mini, carrot, brocoli, kobis bunga - i guna jekk sayur yg ader kt dlm esbokk
sedikit minyak utk ditumis
tepung jagung (dicampur dengan air)
air tuk kuah

CARA:
1. tumis bwg merah, bwg putih, halia n serai
2. bila dah naik bau, masukkan daun limau purut dan kiub tomyam
3. masukkan ayam, daging, sotong dan udang & masukkan air
4. bila dah mendidih, masukkan sayur²an & bhn2 perasa dan jus tepung jagung.

NOTE: masakan ni buleh dibuat lauk atau dimkn bersma mee/mihun/ kuew teow etc...

PART III
Quote:
agar2 lapis santan sbg penghilang tekak selama 2-3 ari ni ... sori laaa bentuk agar2 tuh sentiasa samerr sbb acuan kt umah cuma der 1 jekk so kite just tukar2 perasa n kaler bunga jelaa erkkk




NOTE: resepi agar2 ni xyah tepeklaa noo simple jekk just bahagikan 2 bhgn satu buh santan satu lg agar2 plain...

PART IV
Quote:
sagun bakar ni dah kuar dlm mimpi mlm td pastu terbayang2 dpn mata satu ari sehinggala terjumpa yg 'real' punyerr kt FP kak MADIHA!! mmg sah, i kine godek sagun arini gakk cukup x suke kes2 'tingin' nih actually masa i kecik2 dulu (darjah 1-3) ari2 i jual sagun batang ni kt sekolah sebatang seposen...mmg laku ... mlm2 mummy goreng sagun & anak2 pulak tlg bungkus & gunting kertas kaler2 tuk wat jambul sagun ikshhh rasa sayu sgt bila tingat balik kisah zaman dolu2...rindunyerrr kt mummy kalu buleh nk sgt2 bwk mummy dok sama2 kat sini biar i pulak yg tlg masak tuk mummy ari2...




SAGUN BAKAR
resepi: buletin alaf21

200gms cwn kelapa parut - i guna kelapa kering
250gms cwn tepung beras
gula halus secukupnye

CARA:
1. goreng dulu kelapa hingga wangi (kalau guna kelapa fresh kine goreng hingga separa kering giteww)...
2. masukkan tepung beras...goreng lg hingga wangi, rangup & berderai...i guna api sederhana kecil & kacau2 selalu supaya x hangus (dlm 15-20min gitewww)
3. dah siap, sejukkan dulu br gaul bersama gula ikut suka nk manis mana...

NOTE: ader version yg buh telur...tp i lom penah cuba lg ....
itik GeMbO-gEMbO...
Quote:
hajar > kak hajar ketayap buruk poun der ati nak ngedeng yerr...pi 'beli' ketayap baru laaa kasi kaler terang skitttt
dOd > oiitt che dilla kat hotel mane der org mkn sagun??
Lee Lin > eh kt kampung i org bungkus nasi lemak pakai surat kabor the STAR aperr
zira > nama pun menu peram sah2 laaaa menu tuk 3-4 ari
adek manja > alamakkk i belum ader anak lg kak!!
jasmeen > gilooo mahal sehinggit sebtg!! bkn besar sgt modal nk buekk sagun tuh!! cekik darah mcm dracula org zaman skrg nih yg akak pi borong wat perrr??
umieaisyah > mmg icon xle copy paste kt 'comments' tu arr sampai bila2 i takkan lupa kisah sagun masa zaman kanak2 tuh....
mamasya> mana der cantik bungkus mama...tau x my hubby tgk terus ingat mercun, dia tanya >>> buleh bakar ker sumbu tuh?? sampai ati nooo ....nampak sgtla xder rupher sagun
afairuz > Ooo dah upload?? dah sure berkoyan2 nih!! nk tgk skrg gakkk
yullina > wkmslm.. ikshh xdelaa cmtu sekali kak ina....mcm2 lg yg i lom tau ni....kine berguru lg
the kesum return > bak kata u ct >> kalulaaaa kita berjiran....ari2 i buleh mkn kek lapis amacam ada berani kerrr??
farah > byk tuii mkn sampai 6 bungkus?? sib baiklaaa u x jd jiran i kalu x sure hubby u ajak pindah cepat2...tgk x sampai seminggu wife dia dah naik 5 kg
azian > weekend tingin nk mkn masakan org len pulakkk so dapur kita kasi 'rehat' jappp
bunda naDDim > kalau jual nasi lemak kt sini alamatnyerrr 'meletup' aaarrrr muka mat saleh yg putih melepak itewww
Liz > ketayap kt masia melambakkk rembat jekkk kt warung barang seketui dua
Phalinn >
rinzura > wkmslm... nasi lemak kt masia lg masyukkkk der mcm2 jenis lauk/sambal
niza > oo dah try ker?? wah2...dah jd org italy pulakkk yerrr
AlexsAzlan > alamakkk bro kt umah i x celebrate father's day pasai xde 'BAPA' kt cni....nway happy Father's Day to u kuih lenggang mmg lebih sesuai nama dia drp ketayap pasai nk buekk kine lenggang2 kittt pinggang
mshafie > geram tgk jekk xde hal yg susah kalau geram nk balun
farah > ikshhh xde hal laaa farah
shasha_Leeds > haah i wat skit jekkk sagun tuh just nk lepaskan teliur
sofea > ambooiiii byk nyerrr fav akak
yullina > aikshhh cam gerunnn jekk nk pi tgkkkk ikshhhhh
Anis Aisya > aikkk kelapa kering dlm paket tuh pun xder ker kat Oslo?? ikshhh sangap lerr cenggitu dah cr kt bhgn baking?? mana tau terselit kt blkg
zara > kalau susah nk cr buleh wat sendiri...dua2 tuh x berbaloi beli
yati-m > oo kt tgganu masih popular lgik erkk?? kt selangor & KL rasanya cam nk pupus dah
cak > oo dlm pantang xle mkn snack erkk?? hhuhu i ni antu jajan
MaDiHa > ala kak madiha i bungkus sebtg jekkk wat sample tuk hubby (cess dia tgk sekali terus ingat mercun>> siap tanya buleh bako ker sumbu tuh?) nampak sgt i fail bab2 membungkus nih.. lama dah pencen kije2 bungkus sagun
cek de sam > sayang kan?? sagun tuh dah hampir lupus dek zaman... bdak2 skrg manalaaa reti mkn sagun
mamaAina > huhu nnti i gi tanya hubby>> makin sayang x si pembuat sagun ni?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net