S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 21-Jun-2008 15:47 Email | Share | Bookmark
TUTORIAL: basic photo editing by using POWERPOINT

STEP 1
STEP 2
STEP 3
STEP 4
STEP 5
STEP 6
STEP 7
STEP 8
FINISH
Quote:
entry kali ni i nk share 'resepi' basic editing gambar yg i selalu guna tuk upload photos kt FP nih atas permintaan kwn2 siber yg selalu dok bertanya camna nk kasi gambar kuar 'double' esp. adik sofwat kita
disebabkan i guna CAMERA HANDPHONE buduh (3.2mega pixel jek) so kualiti paham2 jelaaa
tambah pulak PC kt umah nih jgn kata semput, dah tahap nyanyukkk dah so mmg berjanggutlaa kalu nk bukak PHOTOSHOP alamatnyerr i guna POWERPOINT jekk tuk edit gambar


STEP 1
edit dulu brightness photo @ Microsoft Office Picture Manager (xyah download, just right click pada image) or guna pape software pun x kisah KALAU kualiti photo dah ok terus upload masuk POWERPOINT (so buleh skip step 1 nih)





STEP 2
bukak POWERPOINT program (i guna version 2003) insert photo > resize photo > click image > select method 'washout' (refer pada image di bwh)



STEP 3
photo akan jd blurr automatic....so kine adjust brightness/contrast etc...sila adjust dgn click pada icon 'BULAN' & 'MATAHARI' kt seblh tuh..adjust sampai puas ati



STEP 4
bila dah ok, buleh 'touch up' lg photos tuh dgn bubuh frame, shadow etc...



STEP 5
pastu insert lg PHOTO ke-2 (samada photo yg sama or lain) > resize > rotate (kalau suka) > touch up (samada buh frame/shadow etc)
make sure photo ke-2 jgn di'blurr'kan cam photo pertama td ...just normal image ok



STEP 6
dah ngam location kedua2 photos..insert TEXT pulak...buleh kalau nk kalerkan text ikut suka...adjust2 sendiri size, jenis text etc.



STEP 7
bila dah puas ati...save presentation as 'JPEG' format (refer pada image)...kalau byk slide buleh save for every slide sekaligus...



FINISH
cuma ader 2 keburukan kalau guna powerpoint & save image as JPEG
pertama >>(kualiti photo akan kureng) soo kalau rajin buleh sharpen image td guna software len yg lebih advanced...
kedua >> POWERPOINT ni amat2 limited tools dia kalu nk compare ngan software len ...so result dia agak2 buleh mkn jelaaa



SELAMAT MENCUBA!!
itik GeMbO-gEMbO...
Quote:
anis aisya > kalau dah biasa edit lama2 x rasa rumit dah..
anese > mana der canggih kak anese kamera cabukkk jek
soulha > haaa ni masuk kelas kine bukak mata beso2 kittt....achik siap lukis lg tuh step by step... harapnyerr membantu laaa sedikit sebanyak..
yati-m > oo guna photoscape lg senang kerr??
umieaisyah > oo cenggitu erkk...i kdg2 jekk grouping kan image kalau byk...kalau setakat 2 kpg i bantai save terusss mekasih umie 4 d tips
rinzura > no hal laaa....i mmg suka ushar2 'umah' kwn2 len
fara > heee i prefer PS tp kalau pc dah dah 'berkarat' mmg i blk kpd zaman batu..guna powerpoint jek lg cepat
lee lin > kalau dah malas sgt nk edit i pun tepek gambo 4 segi gak.. kalau lg malas xyah tepek terus..kita peram jekkk dlm pc sampai jd tapai
liz > alaaa kak liz dah terer ilmu scrapping... i masih di zaman batu lgikk
dOd > achikkk kasi dapur tuh rehat lama kitttt....sian tgk ari2 kije keras takut nnti dia pakat mogok sekali ngan oven/grill/dapur abesss aarrr...
hajar > xper2..simpan jek wat pekasam...nnti dah masuk generasi ke3 buleh anto manuskrip masuk muzium..
the kesum return > nota kine kasi clear takut kang jd ilmu sesat payah pulakkk 'cikgu' nk menjwb
afairuz > tu aaarrr dah brcampur aduk cam ABC dah 'umah' i ni...
srsfeqah > iskhhh mana der natural beauty...kalau takat guna camera buduh xde 'beauty' pun...
fiza > mcm2 buleh explore lgikk tuh even guna powerpoint
jasmeen > heeee tu aarrr sbb ramai yg dok bertanya camno nk buekkk...last2 i bukak kelas free seminggu bg puas salin nota...
zairieza > sama2... ilmu ciput jekk xde hal nk share nk ngan kwn2 len...
kamalina > heee kalau rajin explore mcm2 lg leh bikin ngan powerpoint
zara > selamat mencuba yerr
masriyah > sama2...
FazaRina > huhu ni cikgu mai ngajo ilmu 'zaman batu'... org len dah masuk era scrapping dah..
nor > tu aaarr alang2 ramai nk tau i bukak kelas terus...free..mai2 jgn x mai.... tp kak nor byk membantu i jgak dlm editing nih mekasih byk2 yerrr sayang sgt kak nor
jeff > lor bro jgn cuba guna powerpoint kang gambo dah elok clear guna dslr yg kuar hampess....
aishah > mekasih....
mshafie > sbn kalau ikut ati akak pun nk canggih gakk tp PC dah cabukk so terpaksalaaa blk ke 'zaman batu'
roylazim > huh best??
canon_skywalker > apa yg sedap bro?? pizza buduh tu kerr??
wawa > hehehe i mmg minat photography kak wa...so bila amek gamboo mmg excited tuh lebih drp makan
ummi > ala ummi..edit simple2 jekkk ...ummi pun leh buat gak kalau der masa lapang....
shariza > alhamdulillah kalau ilmu tuh berguna bkn takat tuk suka2 jekk tp lg bgus kalau buleh guna tuk kije2 opis etc...
phalinn > powerpoint tuh kedua basic...yg plg basic guna PAINT jekkk
nita > kalau Powerpoint version atas cth 2007 lg canggih kak nita... tulisan tuh i guna software online kt tenet
masriyah > terlampau bz kak masriyah...byk urusan seri paduka nk settlekan minggu ni
aimah > ikshh tu ilmu guna dr zaman uia dulu kak aimah...maklumlah kitorang kan ari2 wat presentation mmg bab2 'ngelat' dlm editing ni no1
rani > angin R ni mai ikut musim jekkk kak rani
boxhousestudio > adusss kalau pc xde microsoft office mmg xle wat aper laaa...guna PAINT jelaa jwbnyerr




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net