S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 29-Jul-2008 19:06 Email | Share | Bookmark
seribu penghargaan...

 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
terima kasih byk2 tuk kak nita @ Sheffield, UK yg femes ngan ke'tereran' nyerr menbuek tempe kt UK nih..sbn i kenal kak nita ni pun sbb tempe kiranya blog kak nita Sudip Kayu tulaa pencetus semangat tuk i wat tempe sendiri ..tq..

ikshh ngarut per cite pasai tempe lak ni yg sebenar2nyerr i nk ckp time kasih sbb sudi mengupah agen khas 'royal mail' tuk menganto reta karun yg amat2 diidamkan iaitu OVALLETE kt i.. bkn takat tu jekk siap terselit ragi n rempah biryani rasa cam nk peluk cium jekkk ovallete iteww sampai skrg i dok belek2 bekas tuh sayang sgt nk guna.. (sbb kt UK ni jgn haraplaa nk jumpa benda alah ni )

biryani ayam ni i masak guna rempah yg kak nita anta.. mmg sedap sgt sbb rempah fr masia kalau beli rempah biryani kt sini mmg xle 'celen' laaa kesedapan rempah ratus fr masia ni , betul x ctnik??






AYAM BIRYANI
resepi : kak Ati (kwn kpd Che' De Sam halalkan yer akak i copy paste mmg sedap resepi kwn akak ni )


1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan ( i wat 4 ketul ayam jek so bhn2 sume kine reduced skit)

Bahan blend:
1 biji bawang merah besar/ 5 biji shallots
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Bahan Tumis:
bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga
2 biji bawang merah di mayang
5 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak

4 biji tomato - mesin halus
4 sudu besar sos tomato/tomato puree
1 cawan susu cair
lada hijau
daun ketumbar/daun bawang
garam.gula secukup rasa
4-5 sudu besar rempah briyani
**1-2 biji kentang ( i tambah sendiri)

CARA:
1. Panaskan minyak sapi bersama minyak masak. Tumiskan bahan tumis bersama bawang merah yang dihiriskan.
2. Masukkan bahan blend dan tumis sebentar.
3. Apabila telah naik bau, masukkan rempah briyani.
4. Apabila rempah telah garing, masukkan tomato blend, tomato puree, lada hijau, kentang, garam, gula dan susu. Apabila telah naik minyak, masukkan ayam.
5. Masakkan atas api kecil sehingga naik minyak lagi.
6. Bila dah masak masukkan daun ketumbar/daun bawang tadi bersama kismis.
7. Apabila telah betul2 masak, ambil sedikit kuahnya utk memasak nasi (yg ni i skipped sbb guna perencah pilav masala tuk masak nasi)

NOTE : resepi nasi biryani pilav masala tuh buleh refer list sebelah, i just tambah a few drops pewarna tuk bg nasi kaler2 ...sesuai dimkn ngan acar mentah & popodum


Quote:
ayam goreng oats ni lak resepi kak rinnchan mmg lama dah KIV pastu bila selongkar 'umah' ummi @ homesweethome jumpa lg ayam ni kt sana ikshhh bagai diseru2 pulakk ..so selamat dah masuk perut sedap gak ayam ni i cecah sos mkn ngan nasi goreng



AYAM GORENG OATS
resepi : RinnChan (halalkan yer ummi i copy paste resepi fr Blog akak )


ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk kari daging
garam secukup rasa
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan oats
1 biji telor - pukul sikit (*ni ummi tambah)
Minyak untuk menggoreng

CARA:
1. Bersihkan ayam dan biar kering sikit (*lapkan dgn paper towel).
2. Lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam biar rata.
3. Taburkan tepung menyelaputi ayam tadi, golekkan biar rata pada ayam.
4. Gaulkan dengan telor dan kemudian golek-golekkan ayam dengan oats.
5. Salut penuh secukupnya. Goreng secara "deep-fry" dan masak sehingga sedikit garing dengan api sederhana.
6. Angkat dan toskan ayam atas paper towel.


Quote:
pau lagikkk sbn i ni mmg dah tangkap leleh sama pau kak jasmeen... kalau seminggu tuh x wat pau rasa cam x senang duduk jekkk mkn aper pun rasa cam x puas gitewww sampailaaa dpt geget pau br rasa hari2 yg dilalui sungguh bermakna giteww psst sekali balun buleh abes 4-5 biji u!!






INTI SERI KAYA PANDAN
Resepi: modified fr resepi Seri Kaya MamaFami..halal yer mama


6 butir telur
3 cawan santan kelapa
450g gula
3 sudu besar tepung gandum
2 helai daun pandan (tambahan)
** 1-2 s/k pes pandan
** sedikit pewarna hijau
** ialah bhn yg i tambah sendiri

CARA:
1. Pukul telur dengan 150g gula hingga kembang.
2. Masukkan santan kelapa + pes pandan + pewarna hijau dan tepung. Kacau rata.
3. Jadikan gula hangus dengan 300g gula.
4. Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur dan masakkan di atas api yang sederhana sehingga masak. Masakkan selama lebih kurang setengah jam.

NOTE: i wat 1/3 jekk drp adunan di atas...resepi PAU (kak jasmeen) tu buleh refer pada list sblh okies


Quote:
atas permintaan ctnik yg makin ligat bercucuk tanam tuh i tunaikan jgaklaa tuk tepek gambar herbs yg cuma 4-5 pasu tuh malu2...kalau tgk pokok2 yg ct tanam subur2 belaka pasai perrr pokok serai i yg dah 1/2 thn tuh x bape nk membeso weii??? u bg baja cap aper ct??







itik GeMbO-gEMbO...
Quote:
zai kulim > i pun pertama kali tgk ni haa
zaiy > blk nnti nk gi cari payung kat dpn giant seksyen 18 tuh..nk ngedeng pau byk2 ngan tokey
the kesum return > oo baja kita len aarr ct patut arr pokok u subur2 ..nnti nk gi cr baja baru ler spring onion tuh bkn layu tp berat sgt daun dia dah panjang 2 jengkal tu sbb melentok patut kine wat pancang lorr briyani tuh mmg power nk gi cr brand sama blk nnti
niza et sofia > malunyerr nagn kak niza yg terer bab2 gardening nih i br jekk nk bercucuk tanam kt sini pasai pau tuh guna pengukus stainless steel kecik tu jekk tuk kukus sayur..kine jerang gaklaa atas dapur lebih kurang sama ngan masia punyer
bibu@wilda > wkmsalam... Oooo cik Nita tuh org panggil Etot erkk?
zira > mmg best sgt dpt parcel tuh...berdangdut i kt dapur!!
zara > pokok coriander n kwn2 dia yg lens tu sume semai fr benih..beli kt supermarket..kjap jekk brcambah sbb dah summer kan
jasmeen > i mmg peminat pau dr dulu lg tp sbb dulu kine beli xle lerr nk mkn selalu sebijik sekali mkn jekk tp skrg 5 biji pun leh abes sekali hadap
hajar > heee mmg dah berkira2 nk rasmikan ovallete tuh
umieaisyah > dia buleh bernapas sepuas2nyerr pas pindah nnti..skrg kine 'kurung' sbb xmo kine 'machine gun' taik burung malas nk cuci maklumlaa skrg dok dlm utan segala menatang der..
cek de sam > mekasih tepek respi biryani tu selamat dah masuk perut kami kt sini
aishah > loorrr kine cantas kerr?? patut arr daun x gemuk2 cambah anak pokok serai tuh..tq2 for d tips...skrg gak i gi tebas daun dia
ummisyahir > kt masia beli jekkk nasi biryani mamaK tuh misti power!!
srsfeqah > nk wat apam sbn sbb lama dah tingin nk mkn apam2 nih
fiza > sekali mkn pau tuh rasa cam ketagih pulokkk
dOd > mailaaa sini cik dilla..achik belanja pau nak x???
anis aisya > pau tuh fav sejak dulu tp dulu beli jekk sbb x reti nk wat yg gebu2 tuh skrg laju jekk godek puas mkn....tingin jgak nk tanam taugeh sendiri..nnti i cuba yerr
mariam > ouhh klate jgokkk parents kita asal pasir mas..hee ikshh i suke tgk u masak2 nampak sedap betui
zatidhati > ikshh xdelaaa biasa2 jekk
lee lin > tingkap tuh penyeri tau sbb blkg umah i cam horror giteww der 2 biji bangsal kosong tunggu masa jekk nk menyembah bumi tu sbb buh pokok sekurang2nyerr ari2 leh ushar2 pokok sambil dok jeling2 kt bangsal
farEast > sirang lg peminat pau dah mai okies2 sat gi teropong sana lak
iza mama haikal >
freeze > wkmlsm...i x penah lg edit guna powerpoint 2007 nnti i try godek2 kt laptop hubby sbb dia pun guna 2007 pc i guna 2003 kalau menjadi i bukak kelas tutorial baru okies
mamafami > ikshh tgn i x 'sehijau' tgn ctnik...suam2 jekk
mama awatif&adam > waahhh bestnyerr dpt kije kt opis..beruntung akak bestlaa anak2 yer ari2 leh mkn jajan
masriyah > tu arr mmg cadang nk wat apam i suka tanam2 sikit2 jekk nk wat kebun xde tanah kebun kt tingkap pun jdlaaa
nita > lorr awat malu?? mekasih byk2 laa kak nita..kalau der rezeki sampailaa i kt Sheffield tu nnti


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net