S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-Aug-2008 10:37 Email | Share | Bookmark
i'm BACK!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
dah 3 weeks x update fp rasa cam 'bersawang' abes 'umah' i ni mekasih byk2laaa kat kwn2 yg sudi singgah sini n minta maaf byk2 sbb x dpt nk membuat kunjung balas beberapa minggu ni... sbn bukan sbb umah x berkemas (mmg x abes kemas pun lg ) TAPI kt umah baru ni xde line broadband lg so terpaksa guna internet prepaid jek dulu ...punyerla LEMBAB n tahap KESABARAN i bukan tinggi mana tu sbb tenggelam timbul jekk

sejak pindah ke Cardiff ni mmg jarang jgak masak ngeh3...kedai take away berderet2 tinggal pilih jekk nk serbu yg mana satu kalau lg malas tepon jek tuk delivery ke umah sbn mood memasak merudum gara2 OVEN ROSAK...lumpuh segala aktiviti memasak.. mcm2laaa prob skrg..harus botak kepala kalau nk pikir semua sekali!! PALING SEDIH...most likely x balik BERAYA huarghhhh




VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
resepi: tulip77@myresepi.com


3 keping isi ayam, potong saiz kecil2
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

CARA:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.
2. Masukkan ayam & bawang.
3. Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata.
4. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.




AYAM & BASIL GORENG PEDAS
resepi: Joayee@myresepi.com


500gm ayam-potong kecil
2 tbs cili giling
5 ulas bawang putih-cincang
1 cwn daun basil @ daun selasih
1 tbs sos ikan
1/2 tsp belacan
1 tsp garam-secukupnya
1 senduk minyak masak

CARA:
1. panaskan minyak, goreng ayam sampai kekuningan
2. masukkan cili & belacan ,masak sampai hampir kering
3. masukkan bawang putih & basil
4. masukkan sos ikan, garam
5. masak sampai kering




NOTE: sume org tau wat sambal belacan so xyah tepeklaa noo resepi...



BUBUR PULUT HITAM

pulut hitam secukupnyer...
gula
santan pekat
susu cair/segar
daun pandan
secubit garam

CARA:
1. rendam pulut hitam semalaman..i terus rebus dgn air (pastikan air lebih 3 inchi drp paras pulut) tu yg amek masa kitt nk lembut huhu
2. buh santan + susu + gula +garam + pandan (disimpul)
3. kacau sebati atas api sederhana... biarkan pulut empuk & lembut..if keras lg tambah air skit..
4. last sekali adjust rasa..(i main campak2 jekk xde sukatan, jgn risau masak bubur ni kompen jadi punyer )


Quote:
mekasih byk2 pada Kak Jasmeen, Kak Zaiy, UmmiAqil (aishah), Kak Jun Yummilicous, Mamasya , Ummi & PutriMalam yg sudi menghulur AWARDS....walaupun dah berabuk tp i angkut gak wat balik umah .. err award tuk FP paling 'bersawang' xder ker?? excited wooo mcm menang medal kt olympic lak tenkiu2 ...



from kak jasmeen @ Shah Alam..
(psst sejak dok umah br dah 2-3x i mengePAU hehee )


from aishah UmmiAqil @ Japan ...tq..
(nilah org plg rajin mengupdate n memasak penah i jumpa..x caya tgk sehari 2-3 entry tau )


from Kak Zaiy @ Dubai... haiyaaa manyak rindu woo sama ini olang..
(psst: ubi kayu kalau der balance anto sini kitt tingin nk menapai sempena house warming nnti )


from kak Zaiy @ Dubai gak...double winning wakakaa


from kak Jun @ Blog Yummilicous..muahh!! sayang kak jun....rajin bg award kt i


from Ummi @ Blog HomeSweetHome yg mmg femes dgn masakan n aneka kuih-muih nyer..


BEAR yg gebu ni fr Mamasya @ Brunei mekasih byk2 mama...i mmg sukee sgt2 bear..

Quote:
rasanyer hampir sume org dah dpt awards di atas tu ~huhu~ tp i tetap nk share ngan kwn2 n sume pengunjung fp i ni yg x jemu2 menjenguk sini...time kasih byk2 noo




award terbaru dpt fr Putrimlm & Aishah@UmmiAqil..mekasih byk2 nooo...muaahhhhh!!

disebabkan award yg ni masih 'BERKILAU' lg so bulehlaaa pass kt kwn2 di bwh:

1. Kak Maisya @ Blog Dari Dapur Maisya ~ sifu BAKERY yg masih lom bukak kilang roti lg~
2. Kak Nita @ Blog Sudip Kayu ~ sifu TEMPE yg tersohor di Sheffield n serata UK ~
3. Ummi @ Blog Home Sweet Home ~ ummi kpd anak yg cerdik pandai~
4. Kak Jasmeen @ Shah Alam ~ sifu PAU pujaaan hatiku~
5. Dod @ Bangi ~ keturunan org lawa2 nih ~
6. Mariam @ ~dulu @ Australia tp skrg xtau kt mana ~
7. Mamasya @ Brunei ~ yg masih demam cuti2 malaysia ~

Quote:
dOd > achikk dilllllllllllaaaaaaaaaa!!!!!!!!! wa rindu sama luuuuu mmg tension arr prepaid internet ni rasa cam nk campak masuk tasik jekk nyampah tui slow cam kura2 oo dentist ker..mujurlaa xyah kije mlm2 if not kine angkut sekali tuh bini cun melecun nnti kine geget nyamuk kt umah sayang woooo
ibu irfan > salam kenal ibu.. macihlaaa singgah sini.. (sat gi nk gi ushar irfan org kata nama irfan ni hensem )
wawa sayang > salam singgah kak wawa... terbit buku?? ikshhh mana leh...resepi cilok sana sini x halal noooo hak cipta terpelihara
sitione > ya Allah!!! akak sorang ni agaknyer tgk bear beso tuh terus lupa nk ckp per.. fobia kerrr??? ngeh3...
jasmeen > sebut baju berlonggok tu terus i rasa cuak..toleh kiri kanan atas bwh mana tau weiii??? ikshh gatalnyerr tgn gue nk mengePAU ptg ni... nk cekau PAU akak joh nau...x tercapai tgnku
putrimlm > salam kak...hihi tu arr bukak2 pintu umah jekk berlonggok awards..dah berabuk kepam abes bau br nk susun dlm almari ni
ahmad syafiq akram > salam kunjung dik syafiq..haah akak lama dah x jenguk adik sbb bz sgt..skrg dok cardiff, UK mailaa ajak babah terbang sini
azlieda > salam kak..macihlaaa terharu dgr akak selalu intai tingap umah i nk masuk tgk pintu tutup rapat yooo... patut aarr byk cap jari kt cermin tuuuu
mshafie > lorr dah ke2 rupernyerr... x kuasa nk beli oven baru tunggu jelaa landlord replace tah zaman bila tah mmg prepaid tuh slow tahap cipan!!
zaiy > welkem2... tu balance angkut fr masia sini manalaaa der pulut hitam..kecuali rendam beras pulut tuh ngan pewarna hitam x tergamak i nk abeskan bubur tuh sesudu last aritu sbb tah zaman bilaaa leh blk masia nk angkut lg
zairieza > welkem2.. selera meningkat..berat bdn pun meningkat gakkk!!
shyieda >psst bln ramadhanlaaa xle masuk sini...kang kurang pahala posa...
mariam > morning sickeness?? hampesssslaaa mariam bak sini cendul 3 mangkuk , 'ngidam' nih
rozamy > tu arr musnah harapan nk anyam ketupat thn ni gamaknyerr anyam ketupat reben jelaaa gantung kt pintu umah kasi meriah kitt raya diperantauan ~ hadiah?? tu bkn hadiah lerrr..tu homework namanyerr adusssss..... macihlaa nnti i wat yer
faiz n fatin > salam kak... johnyerr bau sampai ke sana yekkk sesekali mkn kering2 pedas ni membuka selera
maisya > salam kak maisya!!! rindunyerr... dah try ker biskut tuh..macihlaa nnti dah jumpa krispy rice leh wat yg full version
fliffy > hi fliffy....malunyerr sifu scrapping mai jenguk bdak powerpoint minta tunjuk ajar yerr ~ edit-mengedit ni i mmg masih di zaman batu lgik
zira > salam singgah zira... wahhh kalu sebungkus dpt byk tuh bubur!! separuh tuh watlaa tapai pulut hitam heheheee (sbn dlm ati 1/2 bungkus lg tuh hulur2laaa kt org sini )
unnamed > tu yg sedih tuh bikin luluh hati ni kalau tgk kemeriahan gambo raya org2 masia bagai di siat2 ati ni..huarghhhhh nak balikkkkk!!!!!!
inasaly > salam kak ina blk dr penang mesti byk tuh jeruk2 buah pala dlm esbokkk hihi watlaa cookies tuh bila2 free i ni raya thn ni mkn biskut meri jelaaa kot (oven rosak) maunyerr i bako atas kuali sebijik2
nur > tu arr penat naik turun stage pastu nk kine gilap blk awards yg dah berabuk tuh... ikshh kalu sahur mmg tekak nk mkn yg kering2 pedas jek kan...kasi buntang kitt bijik mata tuh
azlieda > hihi mmg best tgk gambo cantik2..sedap mata memandang scrapping tuh kalau buleh compilekan dlm album..mesti cantik wat koleksi byk2.. umah baru best cuma bosannnnn!!
hajar > mana awardnyer?? bentuk penyapu ker bulu ayam?? design cun2 kitt...idoklaa tebal muka i ni haa nk naik stage amek hadiah 'penyapu buduh' errr sensitip ni..gulp!!
niza et sofia > sedihlaaa kak niza application HSMP hubby kine reject so terpaksa apply baru maybe x sempat siap kot by raya nnti..huarghhh nk balik klang!!!
umieaisyah > salam umie.. sedih wooo dahlaaa thn lepas x beraya thn ni pun nampak gaya mcm x beraya....dok sini mmg x wujud istilah raya!! kalulaaa der pasport n visa di tgn harus esok jgak i naik flight terbang balik...
azian > huhu mmg x sedar lgsung akak berbdn dua!! ikshh dlm pantang pun masih sempat tuhhh nk main tenet nooo baby x jeling2 ker??
cek de sam > salam kak.. huh kalau xmo beras pulut hitam tuh bak sini suka2 ati jekkk nak mengepau pulut org

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net