S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 26-Aug-2008 16:43 Email | Share | Bookmark
bila tekak MENCEKIK!!

 
 
 
 
 
 
Quote:
sejak dua menjak ni ari mendung jekk kat sini buleh kata ari2 mesti ujan punyerr so bila dok terperap jek dlm umah..xde hubby kt umah yg selalu menyeru2 nama 'budak tembam' ~~ tekak ni mulaaaa nak MENCEKIK mcm2

tambah2 pulokkk ari2 dok jamu mata tgk makanan sedap2 kt fp kwn2 mulaaaa juling mata mmg x thn wooo...ikshh x dpt bayangkan time bulan posa nnti buleh kurang pahala posa kalu ari2 bukak fp mkn2 ni






Quote:
last time wat rojak 4 bulan lepas...sesekali pekena mmg berpinggan2 buleh abes tp last time wat 'Pasembor/Gado-gado' i x buh ayam goreng..org kata lg sedap mkn ngan isi ayam so kali ni i goreng ayam potong kecik2..kalau nk lg masyuk mkn ngan mee kuning tp i kureng kitt..


NOTE: resepi rojak ni dah ader kat list sebelah ~ Gado-Gado/Pasembor ~ so xyah tepeklaa noo i just tambah ayam goreng jek & kalau nk lg BEST buleh mkn ngan sengkuang, mee kuning etc



Quote:
apam marmar ni dah femes sgt2 dah..jenguk dapur CMG buleh menjejeh air liur... alang2 kak Nita @Sheffield der bg ovallete i pun watlaa sebekas dua apam mmg gebusss even dah simpan 3 ari pun masih lembut giteww thanks cik mat n kak nita


APAM MARMAR
resepi : Cik Mat Gebu


250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

CARA:
1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat
3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah
4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya
5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong...



Quote:
Cucuq ni wat skitt jekk tuk memuaskan tekak yg x abes2 nk mencekik resepi asal Sofinar@MYR i jumpa kt blog Kak Jun sedap sgt2...x serap minyak pun.. disebabkan adunan guna yis kering so texture cucuq ni mcm roti skitt..nyum..nyum...


CUCUR BILIS KEMBUNG
resepi : sofinar@myresepi.com


300g tpg gandum
1 biji telur
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 cawan ikan bilis
1 labu bwg besar
2 pokok daun bawang - x bubuh
1 1/2 cawan air
taugeh jika suka - i x bubuh gak sbb xder
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

CARA:
1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

award 'KUMBANG DI SEBALIK BUNGA' fr adik syafiq kita...kecik2 lg dah terer amek gambooo...macih yerrr




awards ni pulak dpat fr Kak Jasmeen @ Shah Alam, Cik De Sam @ Finland & Mamasya @ Brunei..
mekasih byk2 noo x terkata sonoknyerrr...

Quote:

These are the rules of the award ~

1. Choose five blogs you consider deserving of this award. (Creativity, interesting material, etc.)
2. Each award includes the name of the owner of the blog and his/her link.
3. Each award winner has to show the award and put the name and link to the blog that has given her or him the award itself.
4. Award winner and the one who has given the prize have to show the link of “Arte y Pico” blog, so everyone will know the origin of this award.

Award ni nak hadiahkan pula utk;
1. Kak Jun @ Blog Yummylicious ~ sumber inspirasi ku di saat kegersangan idea nk mask per
2. Umieaisyah ~ geng dapur yg semakin ligat deco kek
3. Kak Madiha ~ sgt terer bab2 godek lauk ala2 kampung ni..masyukk beb!!
4. Kak Dayang ~ sifu kek lapis yg tersohor...
5. Kak Idaisk ~ sifu cuppies yg mmg creative ngan idea2 terbaru


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net