S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Sep-2008 13:20 Email | Share | Bookmark
SELAMAT BERPUASA...

 
 
 
 
 
 
 
Quote:
salam...


~SELAMAT BERPUASA & MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAKH~

lama betul x update bukan sbb tido or mencekik yer (kak jasmeen sila amek perhatian!) tp sbb this week my hubby kije mlm kine pulak 1st Ramadhan so mcm lipas kudunglaa i kt dapur nk siapkan juadah berbuka n sahur sekaligus..bukan takat tapau juadah jekk tp ngan bini2 sekali ditapau samer angkut ke spital mujurlaa this ramadhan boleh ikut hubby gi keje if not kenalah sahur sorang2 kt umah mcm thn lepas...sadis wooo mkn maggi jekk..

1st ramadhan jatuh ari Isnin so same ngan masia..kalau kat Dubai (menurut kak Zaiy) depa posa about 14hrs...kami di UK ni pulak kalau yg dok kat Cardiff subuh masuk pkl 4.20am & maghrib lak dkt pkl 8.00pm





DONUT
resepi : Kak Hanieliza (halal yer kak liza i copy paste jek
)

Bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan

Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softener - i x bubuh sbb xder

Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin

CARA:
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunak mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.

Nota: semasa mencanai doh..memang harus bermain dengan tepung...macam mandi tepung tangan tu...




PAU GORENG (inti sardin)
resepi: Kak Jasmeen (resepi ni asalnyer Pau version kukus... )


500 gm Tepung Pau (i xde tepung pau so gantikan ngan 150gm Strong White Bread Flour + 100gm Self-raising Flour = 250gms - i wat 1/2 drp sukatan kak jasmeen)
2 sdt Baking powder
260 gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
7 sdb gula halus
3 sdb shortening / lemak sayur

CARA:
1. Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
2. Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
3. Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
4. Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
5. Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
6. Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
7. Masukkan inti kegemaran..i buh inti sardin jek
8. Goreng dgn minyak byk hingga perang..api pastikan pelahan..




KUIH ABOK-ABOK

1 cwn sago biji - bilas sekali n toskan
3/4 cwn kelapa parut
secubit garam
gula perang secukupnyer
daun pisang

CARA:
1. panaskan kukusan...
2. gaul sago bersama kelapa & garam
3. ambil daun pisang, buat kelongsong, sudukan 1 sudu besar sago ke dlm kelongsong n bubuh 1/3 sudu besar gula perang..kemudian buh lg 1 1/2 sudu besar sago..tutup kelongsong dlm kelim
4. dah siap sume, kukus dgn api kuat selama beberapa minit sampai sago jernih (jgn jd cam i ter overcooked)..patutnyer texture dia berbiji2..


Quote:
last year Ramadhan almost ari2 i wat kuih keria sbb tu je yg i tau..maklumlahhh org br blaja masak ...sebulan mkn keria buleh muntah darah... tp alhamdulillah this year dah boleh pelbagaikan kuih-muih...

DONUT tu resepi kak Hanieliza pestime wat mmg puas ati sgt2 sbb gebus n lembut giler sampai keeesokan ari betui kata UMMI ni resepi donut yg plg best!! (promote abes nih )
PAU GORENG tuh lak resepi pau kak jasmeen sbb dah selalu sgt steam i pun trylaa goreng lak ~ wat inti sardin mmg kenyang satu ari
tp ABOK2 tu terovercooked so lembut laa pulak sampai xle nk berdiri tegak resepi2 kuih tu nnti i tepek nooo...




Quote:
NASI KERABU LAGIK!!! kitorang ni mmg hantu betui ngan nasi kerabu~kalau buleh ari2 nk mkn... resepi dah ader so xyah tepek la erkk






MEEHUN GORENG SINGAPORE
resepi : sofinar@myresepi.com


1 bungkus bihun - direndam dulu
300g daging - dipotong kecil2 - xder so i gantikan ngan ayam + udang + sotong
3-4 keping fish cake
sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis - i buh pok choy jek skit
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam / lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka
garam dan gula secukupnya
cili api- potong nipis + kicap sebagai sos - i x buat sambal kicap ni

CARA:
1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
3. masukkan fish cake, dan goreng lagi.
4. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti.
5. Kemudian masukkan cuka
6. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap.
7. Masukkan gula dan garam
8. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
9. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api.
10.Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)


Quote:
kat umah ni bila bab2 noodles mmg payah kitt sbb sorang antu meehun sorang lg anti meehun...so kalau nk masak mmg kine wat 2 jenis.. if not sorang melantak sorang lg >>

itik GeMbO-gEMbO...

Quote:
zai kulim > tu hidangan berbuka tuk sehari dua kak zai.. x muat perut nk isi satu mlm
little mama > mmg kesukaan ramai...
niza et sofia > i pun wat senang2 jek kak niza...kuih ni cepat n ringkas
zaiy > daun pisang tuh rembat kt 'LUBUK PUAKA' mcm2 ader...cincau pun ader watlaa kak zaiy nasi kerabu tuh..puas mkn
jasmeen > ikshhh mana leh kongsi ngan patients depa sume pesakit mental xle mkn nasi kerabu nnti lg 'kong'
mariam > nak check kat mana..perut?? kalau berkeroncong tu tandanyer lapaq laa tuh (tu jek i reti nk check)
Madiha > tag lagik?? mak aiiii berderet2 dah ni h/w lom wat nnti i kayuh pelan2 yer
zira > ikshh idoklaa byk mana...x abes kita pulun tuk sahur lak
ija shariza > haa betui2 tu bdak2 xle tgk...
dOd > cik dillllaaaaaaaaaaaa bukak posa ari ni achik rasa cam nak rendam maggi jekk
kak amal > selamat berposa jgak tuk kak amal mmg fp ni wat perangai betui beberapa ari ni
umieaisyah > daun pisang tuh rembat kt 'LUBUK PUAKA' oven dah ok dah...projek kuih raya akan menyusul nnti sonok2!!
fikriah > kak nik...mailaa dtg umah gak raya nnti...kalau nk contact no i >> 07766446589
aishah@ummiaqil > wkmslm..wahhh awalnyerr bukak posa sini 6.15pm tuh br terkial2 masuk dapur
mama awatif adam > beli?? alaaa hulur jekk tupperware kosong
mamasya > budu i dah rembat botol saiz XL kt LUBUK PUAKA so x risaulaa botol kecik tu tinggal separuh wahhh bestnyerr posa time winter.. x sempat lapar dah berbuka
jeff > macih bro..
sitione > kak siti asyik2 blk masia jek..mailaaa cuti2 kat sini lak ~ leh i jamu nasi kerabu
kak liza > salam kak liza.. wahh mmg donut tuh marbeles sgt2...pasni i stick to ur recipe jek mmg puas ati even bermandi tepung
hajar > wkmslm..mak oiii ader ati nk tapau bini org ke bradford noo jomlaa kita berjiran kak hajar leh main 'piring terbang' bulan2 posa nih
ida isk> akak tibai camana sekali pun konpem sedap punyerr
tulip77 > adusss h/w maaa mmg dr dulu i ni suke wat kije last minute haruss kine rotan ni kak tulip perangai buruk sampai ke tua!
lee lin > hihi mmg kalau beli ader jekk yg x kine kt lidah pelan2 kayuh kak lee lin nasi kerabu tuh idok lerr renyah sgt nk godek
haniss > betui2 kalau dok dkt2 kita main 'lontar2' pinggan jekk atas pagar
maisya > selamat berpuasa jgak tuk akak sekeluarga
cempaka indah > wkmslm..kuih tuh jrg org jual kt bazaar.. wat sendiri lg puas ati senang jekk cuma xde gambo nk tunjuk step by step cara bungkus dia..ala akak tibai jekk bungkus cam nasi lemak
nhalilah > kalau i dok masia pun harus lauk tunjuk2 gakkk maunyer nk berperang kt dapur pas blk opis...
ija shariza > nampak gaya cenggitu laa kak ija...
fazzarina > kuih abok2 tuh mmg fav i dulu mkn yg org bg jekk skrg terpaksalaa godek sendiri selamat berpuasa tuk akak sekeluarga yer..tabahkan ati ngan segala ujian n dugaan ~
wawa > daun pisang tuh rembat yg frozen punyer kat LUBUK PUAKA rasa cam nk melompat2 bila jumpa daun pisang kak wa pandan fresh pun ader kat sini
ibu aiman+arissa > tu arr i mmg antu mihun kak ina...tp kalau nk masak mmg kine 'berkorban' tenaga pasai kine wat 2 jenis noodles..
aishah@ummiaqil > waaaa mmg pangkat akak ler nih! baya akak i~ i 26 thn ni...
haini > wkmslm kak haini...daun pisang tuh leh beli kat GLOBAL mcm2 ader... kalau kak haini telek satu2 brg kt situ bertrolley2 reta karun akak buleh angkut...budu..pandan..kangkung...cincau...kelapa muda..ikan bilis...etc.
azue > kak azue donut ni mmg best..for me better than donut ala2 J'Co ~ puas ati laa .. trylaa wat mana tau memenuhi expectation akak kuih abok2 dlm talam mmg kine kukus lama ~ berjam br masak
amy > ikshh i kalau yg renyah2 cam nasi karabu tuh sekali wat terus wat extra pastu frozenkan senang next time nk mkn tinggal 'separuh jln' jek lg nk kine godek
shasha-Leeds> selamat berpuasa jgak tuk akak sekeluarga
niza et sofia > tension kak niza..fp ni asyik wat perangai jek sejak dua menjak ni..payah tui nk update
ina_saly > kak ina..resepi ayam gratin with cheese tuh hanya sesuai tuk tekak2 western jekk ...ubahlaa sesuaikan ngan lidah melayu kita
ummi > wkslm... kalau xde peminat nasi kerabu kt umah baik ummi beli jek sebungkus tuk ummi x berbaloi wat sendiri mkn sorang
kamalina > wkmslm..selamat berpuasa jgak tuk akak sekeluarga alaaa kt sini kalau buleh beli i pun beli jgak akak..kdg2 tuh mmg tingin nk rasa 'air tgn' org
ibu_shasya> selamat berpuasa akak..shasya posa penuh ker thn ni?? tu arr tgh shortlistkan biskut2 tuk thn ni huhu x sabar nk wat project cookies...
umieaisyah > ouhh mee kari ker?? ingat mee rebus muahaha


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net