S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 11-Sep-2008 12:23 Email | Share | Bookmark
selamat BERBUKA ~

 
 
 
 
 
Quote:
smlm pas tgk gambar2 kat FP Mamasya @ Brunei yg close up abes satu2 gerai kat PARAM tu betui2 wat i telan air liur 5-6x...xle tenung lama2....

zass amek kunci start enjin >>> i terjah itew LUBUK sekali lagi semata2 nk wat kopok lekor mujurlaaa jumpa tepung ubi n ikan kembung..puas dok cr tepung sago haram x jumpa sebungkus pun last2 give up..i ganti ngan tepung jagung ...jadi x jadi kopok lekor tu belakang kira...

time berbuka hubby org 1st yg rasa kopok tuh...pas abes sebatang..i tanya dia ok ker?? tgk dia dok angguk2 mulut penuh nk jwb>>> ermmm sah lulus akhirnyer dpt jgak merasa kopok lekor kat sini..bulehlaa wat lg pasni...

P/S :CTNIK (kalau u terbaca entry ni i nak tanya~ dulu u wat kopok lekor.. apa nama tepung sago tuh?? sbb org kata kalau buh tepung sago texture dia sama ngan kopok losong tengganu )






KEROPOK LEKOR ALA PERANTAU
sumber : minami133@MYR, Kak Noor Masri , Kak Pah Sherry & Ctnik ( i combine keempat-empatnyer..)


5 ekor ikan kembung - disiang & cuci bersih
secubit garam
tepung jagung (optional) - kalau nak bubuh pun sikit jek dlm 1-2 s/b jgn lebih drp tepung ubi
tepung ubi/tapioca flour
air ais secukupnyer (air + air batu)

CARA:
1. ikan disiat2 isi dia..asingkan tulang...potong kecil2 isi supaya senang diblender
2. isi ikan tadi diblender bersama sedikit air ais (bubuh sikit demi sikit jek supaya memudahkan isi ikan hancur)..
3. pastu buh dlm mangkuk besar...masukkan secubit garam & uli bersama tepung jagung (optional) n tepung ubi sampai menjadi doh yg tak melekat di tgn & mangkuk... (kalau lembik sgt nak uli tambah tepung ubi sikit lg)
4. tabur tepung ubi atas papan menguli, ambil sedikit doh & uli melonjong....
5. panaskan air dlm periuk...buh keropok lekor yg telah dibentuk~ rebus sampai keropok timbul di permukaan air (mcm onde-onde)..angkat & biarkan sejuk.


Quote:
NOTE: atas nasihat CTNIK yg menuntut fr Kak Pah Sherry smlm i try wat lg keropok lekor but kali ni guna 100% tepung ubi result dia lebih baik drp yg 1st (gambar di atas)...so kesimpulannyer ~~

***tepung jagung + tepung ubi = keropok sedikit keras + liat
***100% tepung ubi = keropok lebih lembut + liat

terpulang pada citarasa masing-masing...if ader tepung sago lg bagus buleh guna resepi MINAMI133@myresepi.com di bawah ni...


KEROPOK LEKOR PERANTAU
resepi: minami133@myresepi.com


Bahan-bahan ( 15 batang(15 cm) )
2 ekor ikan kembung/selayang(panjang 30 cm)
100 gm tepung "warabi mochi ko" (tepung sago)
30 gm tepung "katakuri ko" (tepung ubi)
1 1/2 sudu kecil garam
sedikit ajinomoto

***utk sos:***
3 sudu besar cili blend
sedikit gula melaka
1 sudu kecil asam jawa(bancuh dgn air)
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar cuka
1 sudu besar tepung jagung utk memekatkan sos
2/3 cawan air

CARA:
1. Bersihkan ikan.
2. Buang kulit ikan dgn mengoyakkan kulit dr kepala hingga ke ekor. Ambil isi ikan sahaja.
3. Potong isi ikan kecil2 supaya mudah utk di blend. Blend isi ikan hingga hancur
4. Selepas blend kesemua isi ikan, masukkan tepung sedikit2 ke dlm bekas yg mengadungi ikan. Gaul sehingga ke semua tepung abis.
5. Masukkan garam dan ajinomoto.
6. Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan.Taburkan sedikit tepung "katakuri ko" di atas papan supaya tak melekat pada papan. Ulang sampai habis.
7. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih.
8. Angkat keropok setelah ia timbul pada permukaan.(bila timbul tandanya dah masak) keropok rebus boleh tahan lama kalo masuk peti ais.
9. Keropok yg belum direbus td boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style). Sedap dimakan panas2..
10.utk sos: masukkan air ke dalam periuk dgn api yg perlahan. lps tu masukkan cili blend , gula melaka dan air asam jawa. bila dah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto. masukkan cuka... akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkan sos.




NOTE: RESEPI Ikan Bakar Ala Tomyam ni dah ader kt list sebelah..buleh refer kat situ jek



SOTONG BAKAR BERSAMBAL
resepi: juns11@myresepi.com
(MINTA MAAF byk2 kak jun sbb tajuk kat gambar tersilap patut 'BERSAMBAL' bukan 'BEREMPAH' yaaa ampunnnn, malas nk edit balik)


3 ekor sotong saiz besar - jgn potong

bhn kisar:
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inchi halia
1 btg serai
2 inchi lengkuas
4 s/b cili kering kisar
1/2 s/k ketumbar
1/2 s/k jintan manis
4 s/b minyak masak
garam + gula
** buleh tambah hirisan daun limau purut if suka

CARA:
1. sotong dibersihkan..biar sekor2...perap bersama bhn2 kisar selama 15min..
2. sumbat bhn2 td dlm perut sotong dgn baki bhn kisar
3. letak sotong & bhn2 perap atas kertas foil/daun pisang..bakar selama 20-30min atau hingga masak
4. dah masak, boleh potong kecil2 n hidang..
5. if suka buleh mkn dgn air asam..(i x wat air asam sbb sambalnyer dah cukup byk)




SOMTAM a.k.a KERABU BETIK

betik muda - diparut halus
kacang panjang - dipotong & diketuk2
cili padi - dihiris
1 biji tomato - dipotong kecil2
daun coriander - dicincang halus
nampla/minyak ikan secukup rasa (buh byk2 lg sedap tp jgn terlampau byk sbb nampla ni masin)
jus lemon
gula (garam x perlu sbb nampla dah cukup masin)
udang geragau kering - panaskan kejap dlm microwe sampai garing
kacang tanah goreng - dikisar kasar

CARA:
1. satukan betik yg diparut, tomato, cili padi, coriander & kacang dlm mangkuk besar..
2. gaul bersama nampla, jus lemon, gula...
3. adjust rasa...time nak hidang baru gaul bersama udang geragau kering & kacang goreng
(kalau gaul awal2 takut lemau rasa udang n kacang)

NOTE: kalau xde udang geragau kering buleh gantikan ngan Ikan Bilis Goreng


itik GeMbO-gEMbO...
Quote:
zai kulim> iksh3...kak zai ni kan kalau masuk acara lumba lari rasanyerr xde sapa buleh celen arrr.. lajuuuuu sungguh dia terjah!!
mrshenri > samala kitaaa grad UIA i bdak landscape KAED...huhu berjiranlaa kita erk dulu..maybe akak batch atas2 kot itik gembo tuuu mmg ramai peminat dia...nway i kat cardiff...mailaa singgah
ina_saly > project cookies kine wat time 'bulan mengembang' kak ina sbb i ni x cukup kalau amek bau jekkk nak kine amek rasa sekali
dOd > patut arr achik tgk kembang kuncup idun g achik dilla...amek bau rupernyerr
ibu_shasya > cookies raya in progress...xle publish awal2 x surprise laaa nnti open house
mama aisha > ikshh phd laa sgt..master pun xde lg...
mummymya > yeker mummy..kalau x jd satu umah bau busuk?? takutnyerrr dahla skrg dok aprtment..kang silap ari bulan satu blok kantoi mana i nak taruk mukaaaaa
ctnik > ouhhhh ct kuuuuu.....wa manyak rindu sama luuu....mekasih byk2 atas feedback hang..i dah try ikut nasihat u smlm wat guna 100% tepung ubi...mmg lg sedap wa ckp luuuu tq2..err ct akan ku usahakan tuk wat kek icing tu kalau x rembat wilton guna nozzle cap ASDA pun jdlaaa erk..janji ber'icing' muahaha
amy > psst kak amy... kdg2 x jd jgokkkk tgk nasiblaaa xder rezeki masuk perut~ kita sedekah kt tong sampah
zaiy > kak zaiy x tingin ker kpok lekor?? marilaaaa me'lekor' bersma2 ...
sitione > kak siti pindah masuk blk sblh dapur tu jelaaa kosong xde sapa duduk...lg senang xyah ketuk2 pintu ~ terjah jekkk terus dapur ku
maisya > haah br pestime wat kopok ni xle tahan teliur sgt dah... alhamdulillah lepas kempunan (bunyi len mcm jekk kan..mcm ngidam pulok )
mama aina > haaaa i pun bakal laaa tu nnti blk masia...ari2 mkn lauk tunjuk2...silap gaya nasi pun tunjukkk jgak!!
afairuz >
kak rozi > errr rumah kita kan mmg berjiran... ketuk jekk pintu umah i tu..my mum masak lg masyuk
unnamed >
mariam > haah..mmg kalu buleh kopok tu pun nk selimut ngan daun pisang...balas dendam abes ni
ibu aiman+arissa > trylaaa kak tp kalau guna teping sago rasanyer lg marbeles sini x cukup bhn so jdlaaa nama kopok perantau...
nn > macihlaa singgah sini
zira > tp kopok losong tengganu lg best laaa
hajar > i dah tgk dah donut akak tuuu...makeup baikkk punyer sajeeeee jek nk wat org teliur ikshhh mailaaa kita bertukar2 pinggan...kopok lekor der balance skit lg tu haaa
dayang > salam kak dayang
haini > trylaa kak haini...x lama pun nak buat dia... bhn2 pun simple...janji puas ati dpt mkn sekeluarga
mamasya > haaaa kerna mamalaaaa i terjebak ngan kopok lekor ni....mekasihlaaa sbb berjaya mempengaruhi i..
rozamy > biz kopok lekor??
mama aisha > ooo muda belia lg orgnyerr samalaaa kita melebarkan bdn...
aishah ummiaqil > mujurlaaa yg 1st tu i buh skit jek tepung jagung dlm sesudu dua so rasa dia xlaa keras sgt..just nice jek cuma kalau guna 100% tepung ubi lg lembut n liat arrr...actually dua2 pun sedap.. trylaaa kak aishah guna resepi yg minami tu mesti lg best kalau buh tepung sago
wawa > rasanyer tekak ni mmg sampai bila2 pun xle nk ubah laa kak wa... xmolaa wat belacan sbb stok belacan kt umah ni x penah putus... ouh der ole2 erk..okies2 sat gi i pi angkut
sitione > i tgk dotter jekkk maknyerr kine puji dlm ati jekk sbb takut kembang kang x cun laaa
cinta > selamat berpuasa jgak tuk akk ct
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
are-name @ Cardiff > wkmslm...sori lmbat reply... haaa kak hanim tawaflaaa 10x pun kat asda n tesco tuh takkan jumpanyerr tepung ubi kt sitew..kine gi cr kt global...


NOTE : tuk kwn2 len jgn kecik ati nooo nnti i post reply msg okies... skrg bz kitt kt dapur


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net