S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Oct-2008 19:16 Email | Share | Bookmark
ouhhh MaMa ~~~~

 
 
 
Quote:
semalam i 'berkursus' ngan mamafami camana nk buek Swiss Roll step by step mama kabor ... tp dek kerana anak murid 'over excited' maka jdlaaa swiss roll selekeh cam kat bwh tuh.. sedih2..keciwa tgk rupe dia yg x bape nk cun mcm mama punyer tp bila mkn dlm x sedar tinggal 2 keping jekk dlm esbok sbn i x pasti loyang tuh org roll side yg pendek or panjang sbb kalau amik side yg panjang mmg x cukup nk wat 1 gulungan ... kurus melidi jekk kek tuh cam x cukup zat i tgk
mama komen skit!!

ptg td kunun2 nk order pizza laa tp naik segan sgt2 kt abg pizza tuh sbb rasanyer sejak bln posa aritu dah kali kebape laa dia dok berulang alik anto pizza ke umah no28 ni malu2... pulak tuh kalau order x mainlaa saiz medium2 ni..kurang2 large xpun super XL muka dah tebal dah nk jumpa abg pizza tuh so terpaksalaa blaja sendiri wat pizza kat umah ni resepi minami mmg sedaplaaa roti dia cuma tray pizza terbeli yg besar so roti jd nipis jekk




SWISS ROLL BATIK
resepi: ahpek FNR & maklang @ MamaFami's FP

mama, halal erkk.. org copy paste jerk..
(loyang 36x36cm)

6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco - i xde so guna pewarna pink jekk
jem strawberri secukupnya

CARA:
1. Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2. Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
3. Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
4. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
5. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
6. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
7. Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
8. Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
9. Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

NOTE : i wat 1/2 adunan jek...






PIZZA AYAM
resepi: minami133@myresepi.com


200 gm tepung roti
1 sudu gula
sedikit garam
1 sudu kecil yis
125 ml air
1 sudu butter
1 sudu susu tepung

bhn2 utk topping :
** 2 keping dada ayam
** 2 ulas bawang putih
** serbuk lada sulah
** mayonis
** sos cili dan sos tomato
** cheese
** mixed vegetable ( boleh juga diganti dgn button mushroom dan pineapple)
** black pepper

CARA:
1. bhn2 utk kulit piza dicampur dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit. tutup doh tersebut dgn kain yg lembab.
2. canai doh tersebut setebal 0.5 cm. cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut. Bakar pada suhu 200 darjah selama 12-15 minit.

utk topping:
1. bawang putih dicincang2.
2. masukkan 1 sudu minyak masak ke dalam kuali dan masukkan bawang putih. goreng sehingga kekuningan.
3. kemudian masukkan isi ayam yg telah dicincang2. goreng sehingga masak. masukkan garam dan serbuk lada sulah.
4. Sapu kulit piza dengan mayonis. kemudian diikuti dengan sos cili dan sos tomato.ratakan sos keseluruh bahagian.
5. tabur ayam yg digoreng tadi di atas kulit piza dan juga mixed vegetable atau button mushroom dan pineapple. taburkan cheese mengikut citarasa masing2..
6. masukkan piza ke dalam oven sekali lagi, bakar pd suhu 200 darjah kira2 8 minit.. enak dimakan panas-panas!


Quote:
mamaFami > alaaaa x best sbb sroll tuh x montok2 cam mama n maklang punyer ...i punyer kurus melidi ampess tui!! pasni nk ikut nasihat maklang nk roll side yg pendek biar bulat montok2 gitew thanks mama kasi tunjuk ajar... psst pizza tuh kalu order masuk ari ke3 abes licin laa ma
maklang > tu arr mama baik punyerrr goda i ngan swiss roll dia sampai pas abes 'kursus' jek zasss masuk dpur tu sbb anak murid ter'over excited' betui2 tu maklang pasni i nk try roll side yg pendek pulak..thanks maklang
zilah > salam kenalan yer kak zilah mekasih sudi singgah sini
mamasya > heee mama dah expert bab2 kek ni kompem jd punyerr tryla ma bak kata mamaFami ~ ''x sampai sejam dah jd dah swiss roll tuh!''
mamaAina > uikshhh jgn menuntut swiss roll ngan i mama...takut jd steamroll jekk ok2 nnti i add YM yer
jasmeen > haaa betui2 kak meen wat sroll ni xle gelojoh or over excited... nnti jd apam balik or lempeng selamat mengeROLL byk2 yerrr...bape puluh bijik telur laaa kak meen nk wat tuk jamu2 ni
afairuz > wkmslm... selamat hari raya jgak kak afai...
mr & mrs hizb > ampessss tui...dah tau posa awat terbabas masuk sini??
mariam > sabaq2.... org posa dilarang masuk sini yerr
umieaisyah > sekut green princess tuh kan der kt bwh tu haa tu arr umie kalau x kerana visa kompem aritu leh balun lemang 'real' punyer!
haniss > ikshh kurus melidi pun tertarik gak ker kak haniss?? i tgk tang ruper tuh ilang selera
ida isk > yaaaa betuuuuuuiiii tu kak ida!!! cobaaaaannnnnnnnnnnnn
rozamy > heheeee kalau kita dok dkt2 rasanyer separuh set pinggan mangkuk i der kat umah akak kot..ari2 anto pinggan x sempat nk return pinggan dah sampai pinggan baruuu
srsfeqah > xtaulaa saiz per pizza tuh tray 30cm.. saiz L kot..
zira > ikshh jgn ckp camtu...i ni masih bertatih lg..masih byk lg yg perlu diblaja
zara > agaknyerr pas kine tiup2..hembus2 ngan mamafami br mai kot angin tuk mencuba swiss roll tu kak zara
dOd > mujurlaaa dato x call polis kang x pasal2 achik dilla kine tangkap 'basah' ngan senjata menembak tu arr wat lg kije pas hujan2.. pasni kine gi beraya umah dato minta halal gambar pokok bunga dia tau
amal > salam kak amal...sonok jgak wat swiss roll ni kak amal...lg sonok bila time mkn dia lemak2 gitew maklumlaaa 'kaya' ngan telur
Fazarinna > haa kalau wat sendiri mmg puas ati nk campak segala mcm reta karun atas pizza tu pun buleh.. mmg kalau beli ader jek mulut2 yg membebel x cukup pedaslaa..x cukup cheeselaa
zaiy > betui tu kak zaiy sroll tu kurus melidi mcm lemang melentok jekk nk angkat dia sebatang pizza tu kalau akak wat sendiri rasanyer pasni mesti ari2 muaz 'call' mama dia for delivery
mrshenri > ikshh xmolaaa tepek gambar kitorang..... maluuuu kalu mak ayah kat kampung tgk kompem x kenai dah anak menantu dia sbb masing2 membulat x hingat dunia!!
azlieda > wahhh ni mmg semulajadi kreatiflaa ... bukan per dr kacamata i mmg artworks akak mcm ader sentuhan seni giteww.. cayalah!!
fatin > sbn br2 ni my mum ckp ader anak kwn ayah nama fatin (yg der anak sorang) dok kat China tu yg tergerak ati nk tanya betui ke ni kak fatin ni anak pak cik aziz klnte tuh? kebetulan pulok akak dok jual baju bdak2...lglaaa kuat instinct ni
fiza azree > salam kenal kak fiza ... tingin nk gi manchester...
jo > wkmslm kak jo...akak dok ireland kt ner erk?? kebetulan my BIL study kt dublin..insyaAllah next year convo dia kitorang turun dublin..kalau dkt2 buleh kita jumpa kan heheheee
mr & mrs hizb > tu aaa akak awal2 lg surrender... tgk org masak sekawah rendang guna dapur kayu akak awal2 lg cabutttt..x sanggup wooo nk mencangkung berjam2 tiup bara
dallies > hi dallies.. sonok erkk tgk gambar u beraya cun beb!! gambar open house akan menyusul pasni tgh malas nk edit
wawa > heee nampaknyer selera kak wa sama ngan mr hubby..suke thin crust i pulakk suke pizza yg gebu2 rotinyerr mkn sekeping pun dah kenyang heeheeee
putirmlm > wahh open house mkn pizza mmg menu special ni ..jarang org wat
soulha > salam mama sofwat rindu banget sama akak...bz erk masak for cafe...xper2..achik doakan maju jaya cafe akak mekasihlaa ajar wat tauhu mmg dah berkali2 dah wat tauhu kt umah ni..sejak buleh wat sendiri lgsung x beli dah tauhu kat kedai cina tuh
hajar > tu arr ni 'kursus' secara maya mmg byk guna imaginasi tu pasal x bape PASS lg tu sroll nyerr.. abg pizza tuh mesti pelik jekk skrg ni dah masuk 3 weeks x anto pizza ke umah no28 hehheee
ummi ct > wkmslm ummi... tabahkan hati yer ummi walaupun x tau aper yg terjadi tp i harap ummi sekeluarga kuatkan semangat n tabah menghadapi dugaan byk2 doa n sabar noo..
nor > wkmslm...i kurang sihat kak nor..maybe sbb mkn byk sgt sampai jatuh sakit malunyerrr kalau kak nor ckp cenggitu mmg kitorang ni hantu pizza... dr breakfast sampai ke dinner mkn pizza sajeee pun xper
dapur impian > ikshh jgn ckp cmtu... org masak sekadar tuk melepaskan teliur jekk maklumlaa dok joh kalau kat masia i beli jekk sroll batik tu kat pasar mlm x kuasa nk lukis2 batik kt umah ni
rinnchan > selamat hari raya jgak buat kak rinn..mekasih kak rin share resepi kuah kacang tuh.. selalu rasa air tgn mak jekk thn ni sume kine masak sendiri ~ alhamdulillah mujurlaaa kine ngan anak tekak

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net