Want your
own Fotopage?








 
S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 14-Oct-2008 14:32 Email | Share | Bookmark
OPEN HOUSE RAYA...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
punyerlaa lama peram br nk upload gambar open house tempoh hari cite skit pasal open house aritu.. sbn time open house aritu i excited giler sbb ketemu kwn lama MRSM yg dah terputus hubungan since F5 tup2 jumpa blk kt cardiff ni dah kawen dah sahabatku aida hanim..opss sori Dr. Aida Hanim

bkn sorang jekk kwn lama yg i jumpa...sbn der sorang lg member rapat KAED, UIAM yg dulu sama2 bersengkang mata berkampung dlm studio nk siapkan projek... pastu ngan x disangka2 terjumpa kt umah member di Cardiff mcm nk melompat ~ terkezut psst najmiah, jgn laa dok canangkan 'kebulatan & ketembaman' akak kat bdak2 KAED udah lerr... abes arrr pasni blk masia sume x kenal dah










Quote:
lastly...mekasih pada sume jemputan yg sudi hadir for open house aritu..tuan umah minta maaf byk2 kalau x selesa maklumlahh umah sekangkang kera...nk makan pun x selesa n ralat sungguhlaaa aritu time dok kemas2 br tersedar ruper2nyerr sepanjang ari open house tuh i terlupa nk on switch slow cooker!! Ya Allah.....punyer x sedar kuah lodeh tuh x panas... cik abe pun x habaq ..maklumlahh i bz dok kt dapur n lyn tetamu lg... lgsung x check minta ampun pada sapa2 yg termkn kuah sejuk aritu thn depan jgn serik dtg lg yer








~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Quote:
ingat lg dulu masa kije kat bandar baru klang setiap jumaat mesti kitorang gi serbu kedai mamak sbb nk mkn nasi biryani n ayam madu bila nk dtg UK dulu mmg angkut berpaket2 rempah ayam madu Maggi tp since dah abes stok terpaksalaa korek resepi sana sini so far resepi ayam madu ni plg best penah i rasa..mmg dkt2 sama dah ngan ayam madu mamak resepi sat gi menyusul yer...




NASI TOMATO PERANTAU
resepi: nnti i check blk sapa punyer resepi tah ni.... print lama dah tp x buh nama..sori yer


5 cwn beras basmathi - cuci n toskan
3 ulas bwg putih - hiris
5 ulas bwg merah - hiris
1 inchi halia - hiris
2 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 cwn susu cair
1 tin kacang peas
2 biji tomato - potong dadu
1 btg carrot - hiris memanjang
garam
3 1/2 cwn air
1 senduk tomato puri
bwg goreng & daun pudin (hiasan)

CARA:
1. tumiskan bwg merah, bwg putih, halia & rempah-ratus dgn minyak sapi or mentega hingga naik bau
2. masukkan susu cair, tomato puri, garam & gaul sebati.
3. tambahkan air dan biarkan mendidih
4. masukkan beras...buh dlm rice cooker..masak spt biasa
5. apabila nasi dah masak, taburkan dgn hirisan carrot, peas...biarkan selama 5-10 min sblm digaul rata.
6. hias dgn bwg goreng dan daun pudina




AYAM MADU
resepi: kak amy mustafa UK @ http://babysofea.fotopages.com/


6 ketul ayam
2 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
1 cm halia
2 batang serai
½ biji bawang besar
6 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering
4 sudu besar sos cili
8 sudu madu – i kurangkan sbb x suke terlampau manis
** 1/2 labu bwg besar - dipotong gelang (i tambah)

CARA:
1. Bersihkan ayam dan gaul bersama kunyit serta garam.
2. Goreng hingga masak. Kisar halia, bawang besar, bawang putih dan cili kering.
3. Tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan serai yang diketuk hingga naik bau.
4. Masukkan sos cili dan madu. Rasakan garam dan bahan perasa. Gaul ayam hingga rata dan bolehlah dipadamkan api.




NASI BIRYANI
resepi: kak hanieliza


1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
** kacang peas ( i tambah)
** kismis ( i tambah)


CARA:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.


Quote:
zaiy > aritu mmg jemput agak ramai sbb xmo wat 2x open house mujurlaa depa x mai serentak kalau x der yg dok bersila kt corridor kang ikshh tinger i ni dah tebal 2 inchi dah ari2 dgr nama bdak tembam diseruuuu
jeff > ya betuiiii...
yati > tq kak yati sbb sudi jgak try choc chip tu ermm kalau akak wat nasi kerabu kompem lg sedap punyer sbb kt masia mcm2 ulam ader..
anese > mmg kalau dok masia xle nk wat open house sekaligus nk jemput sedara mara n kwn2..kompem kine pacak khemah cam kenduri kawen tu haaa... silap hb tuan umah leh rebah kepenatan
ummi ct > mmg ummi sonok x terkata bila terjumpa blk kwn rapat setelah dkt 10 thn terlost contact.. mulut penat dok pot pet pot pet
mariam > sonok betui bila dpt jumpa kwn lama lg2 yg mmg rapat sgt2... hilang terus penat di dapur bila leh tgk muka dorang
zai kulim > best rasa cam xnk bg dorang blik jekkk maklumlaa umah ni jarang terima tetamu..
eija28 > ikshh xdelaa pandai pun..masak mana yg sempat jek tuk kak sume ikut resepi
rozamy > haaa kalau x penah tgk org 'baju biru' tu sblm dia kawen mmglaaa sedar betapa tembamnyerr dia skrg
jasmeen > tu arr kalau der yg komplen kan bgus tp sume senyap jekk mkn kuah sejuk aduhaiii psst resepi ayam madu yg kat atas tu sedap jgak even xde rempah pelbagai..
mamaAina > lorr ni menantu yg xde manfaat tuk mertua sbb dok joh..nak anto sebelang sekut raya pun xle mmg tingin nk ader bdak kecik..sunyi sungguhlaaa kat sini
nur > mmg sonok sgt dpt kumpul ramai2...kalu kak nur mai cardiff bgtaulaa buleh kita kenal2
ibu aiman + arissa > haah tu sume msak sorang sbb cik abe kije... sbn x rasa penat sgt sbb dah plan elok2 seari awal so xlaa kelam kabut nk msak
umieaisyah > tq ummi..mmg puas ati bila ramai yg sudi mai aritu..sonok dpt kumpul ramai2..maklumlah pestime beraya di perantauan
zira > xperlaa kak zira..setahun sekali jekk penat yg penting dpt kenal2 ngan kwn2 baru
ctnik > ikshh maunyerrr pakai maid... tp x terasa sgt penat ct sbb i dah start masak awal
dOd > wkmlsm achik dilla...kalu achik dilla dok dkt2 kompem achik booking tuk jd photographer aritu bkn per aritu terkilan sgt2 x smpat nk amek gambar byk2 sbb terlampau bz layan tetamu
wawa > laaa kak wa cik nurila tuh bkn takat kwn opis jekk tp merangkap kwn baik shima tau!! siap jd pengapit n jurumakeup lg tuh time tunang n kawen aritu
hajar > wkmslm.. jomlaa kak hajar mai umah raya haji ni..kebetulan i blk aft raya so buleh sgt nk wat mkn2 tuk raya haji nnti
haniss > ala kak haniss tetamu yg mai aritu xle nk mkn puas2 sbb perut dah penuh maklumlaa aritu saja der 4-5 buah umah wta open house kt cardiff ni
mamafami > mama x minat ker nasi kerabu?? i mmg hantu nasi kerabu...walaupun x bape nk 'kick' ulam2 kt sini cam kt masia tp bedal jekk
amal hayati > wahh x sangkalaa kak amal mmg kebetulan sungguh aida hanim tu kwn baik masa asrama dulu..mlm2 mesti bertenggek jekk kt katil dia
azlieda > kalu akak mai UK ni mmg bule senget kapal terbang akak borong mcm2 sini mmg sesuai sgtlaa tuk beli barangan wif english/vintage style..murah n cun!!
aishah@ummiaqil > eh tidooo jekk sbb start preparation awal2 lgik...
wawa > betui ker kak wa?? x sangka weiiiii kecik nau dunia..mmg i ngan eila tuh kamcing sesgt.. tp skrg dia dah x kije kat acmar lg..dah pindah ke glomac
azian > gambar tu sajee jek bg kecik sbb nk sembunyikan kemontelan org baju biru tuh laa i rasa nk wat nasi kerabu kt sini xlaa renyah sgt cam kat masia sbb kelapa tuh dah kering.. ikan dah siang..santan pun dah siap perah byk short cut maa
lee lin > alhamdulillah x tercabut mana2 bhgn ariu... cuma loose skit skrew kepala lutut kine ketatkan blk
meorjay > salam aidilfitri bro.. alaaa meriah lg open house org2 kt masia
afairuz > wahhh mesti sedap ni mkn2 open house umah kak afai..nak mai.. kalu der kt msia i wat muka seposen jekk terjah umah akak
madiha > heee sbn lg cepat wat kije sorang drp ramai2 sbb dapur umah ni kecik yg amat!! susah nk bergerak ...
maisya > sonok kak maisya wat open house kt sini...meriah coz ramai malaysian..tp dulu masa kt masia mmg x watlaa open house ni every yr..penat!!!
dayang > mekasih kak dayang...semoga kita berjumpa satu ari nnti..tingin nk kenal2 akak
lilyhashim > silakan...
fiza > wkmslm... mekasihlaa sudi singgah sini haah kat sini raya mmg meriah betuii.. sbb ramai malaysian...masing2 wat open house
fiza@tulip77 > betuii tu kak tulip...dlm sibuk2 mmg ader jekk yg terlupa kan....
fazarinna > ikshh xdelaa kak rina.. i masak mana yg sempat jek..maklumlah x cukup kaki tgn
watie > kuih raya tu wat tuk diri sendiri...mmg i hantu sekut raya tuan umah balun lg byk drp tetamu
mamasya > ikshh xdelaa mama i wat nasi kerabu jekk tuk open house nasi biryani tu mkn sendiri
zara > sini mmg meriah ngan open house kak zara.. setiap umah mesti nk wat mkn2.. so kalau dah beratus yg wat mmg seari tu kdg2 sampai 5-6 buah umah sekaligus..tetamu dtg perut dah sebu

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net