Want your
own Fotopage?








 
S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 23-Oct-2008 18:47 Email | Share | Bookmark
selera kampung...

 
 
 
 
 
 
 
Quote:
kalau bercerita pasal lauk-pauk ~ mmg masakan kampung menjadi pilihan i .. maybe sbb
dilahirkan di kampung, membesar & bersekolah juga di kampung org2 jawa @ Rantau Panjang Klang so mmg sejak kecik lg dah biasa mkn lauk-pauk yg simple ala kampung... ingat lg dulu bila blk sekolah kayuh basikal berkilometer tgh2 panas.. sampai2 umah perut berkeroncong ~ selak tudung saji nampak asam pedas batang keladi & ikan cencaru sumbat belakang tuh mmg x sempat salin baju sekolah terus sinsing lengan, capai pinggan nasi tp bila dah kawen susah jgak nk mkn masakan cenggini sbb my hubby bkn jenis yg gemar sayur2 n ikan2 kampung nih....tambah2 pulak dah dok merantau ni lg lah susah nk jumpa sayur & ulam-ulaman kampung..






SOTONG GORENG CELUP TEPUNG

semangkuk sotong - dipotong bulat

adunan tepung
1/2 cwn tepung beras
1/3 cwn tepung jagung
1 biji telur
1 s/b serbuk belacan
1 s/k serbuk cili
1 s/k serbuk lada hitam
2 s/b tepung goreng kentucky (optional)
garam
air ais

CARA:
1. sotong td dikeringkan dulu dgn kitchen towel...lumurkan sedikit tepung jagung pada sotong..
2. panaskan minyak, sementara itu satukan aduanan tepung dlm mangkuk & buh air skit demi skit (mcm bancuh tepung goreng pisang..x terlalu cair/pekat)
3. celup sotong ke dlm adunan tepung..goreng sampai perang..toskan
4. hidang bersama thai dipping




DAGING KICAP PEDAS
resepi: kak rinnchan (halal yer akak, i copy paste jek)


500gm daging lembu, di hiris nipis

Bahan kisar
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2 inci halia
dua batang serai
lengkuas
20 tangkai cili kering
** capsicum - (i tambah sendiri)

2 inci Kulit Kayu manis
3 kuntum Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga
3 kuntum Bunga Cengkih

2 keping asam gelugor
5 sudu makan kicap manis
Garam & gula secukup rasa

CARA:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar dan rempah2. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Boleh tambah air dalam proses melembutkan daging itu.
2. Bila daging sudah lembut, masukkan asam gelugor. Masukkan kicap, perasakan dengan garam dan gula.




PERIA GORENG BERLADA

1/2 biji peria - dibelah dua, buang biji & hiris nipis
beberapa btg kacang panjang - potong pendek2
2 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
1 1/2 s/b cili kisar
1 biji telur
1 s/k serbuk belacan
1 s/b sos tiram
1 s/k serbuk kunyit
garam + gula

CARA:
1. tumiskan bwg & cili padi hingga wangi..
2. masukkan cili kisar..goreng sebentar hingga garing
3. masukkan peria & kacang ..goreng sebentar
4. pecahkan telur...goreng sambil hancur2kan sedikit..
5. masukkan sos tiram, serbuk kunyit, garam, gula & serbuk belacan..adjust rasa...




CENCARU SAMBAL

1 ekor ikan cencaru - dilumur garam + kunyit sedikit & goreng hingga garing

bhn sambal
10 tangkai cili kering - direndam & kisar
1/2 labu bwg besar - kisar
3 ulas bwg merah - kisar
2 ulas bwg putih - kisar
1 inchi halia - kisar
1-2 s/b nampla (optional)
sedikit sos cili & tomato
1/3 cwn air asam jawa
gula & garam

CARA:
1. tumiskan bhn2 kisar hingga wangi..
2. masukkan air asam jawa, nampla, sos cili & tomato ..
3. biarkan sambal sedikit kering..masukkan garam + gula..
4. dah pekat br masukkan ikan goreng td, gaul sebati..




CENCARU BELAH BELAKANG

2 ekor ikan cencaru - cuci & belah sedikit bhgn belakang

sambal
2-3 biji cili masak merah - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
3-4 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
1 inchi halia - tumbuk
serbuk kunyit
garam + gula

CARA:
1. sumbat blkg ikan td dgn sambal sampai padat...
2. goreng dlm minyak penuh sampai masak OR bungkus dlm daun pisang & bakar dlm oven sampai masak

NOTE: i bakar ikan ni sbb suke texture yg lembab2 dan lembut..ikan cencaru yg digoreng sedikit keras isinyer..


Quote:
karipap ni sbn KARIPAP PUSING tp dek kerana i ni baru blaja wat karipap lgsung x nampak pusing2 dia karipap ni antara kuih plg fav esp yg kulit rapuh tp puas dah blaja kelim karipap ngan my mum dr zaman anak dara sampai skrg x lepas lg bab2 kelim ni...aritu wat 30 biji kunun2 nk praktis byk2 ler tp aram sebijik pun xde yg jd cun! ..maybe sbb tgn ni mmg xde seni kot bab2 kelim ni kalau tgk karipap i ni ngan kak rinnchan punyer bagai langit ngan bumi




KARIPAP PUSING
resepi : kak rinnchan (mmg sedap sgt kulit karipap ni!)


Doh minyak
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
* Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

Doh marjerin
150gm tepung gandum
100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

(Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2. Rinn biasanya menggunakan inti keledek. )

Inti keledek
2 biji ubi keledek, dipotong kiub
1 biji bawang besar, dipotong halus
2 ulas bawang putih, dipotong halus
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )
3 sudu besar serbuk kari
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus

* Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.


Quote:
jeff > ya betuiii :surprised: kalau masakan kampung perut yg x lapo pun buleh berkeriut!!
zaiy > kak zaiy i pun pestime bertentang mata ngan cencaru kt 'lubuk' aritu..terus pancing 3 ekor lama sungguh ngidam nk mkn ikan masia karipap tu mmg sedap dah rasa dia cuma tang ruper tu mmg fail
hajar > wksmlm..kak hajar i ni mmg x minat lgsung seni2 jahitan n kelim mengelim nih..dulu projek KH pun i bantai anto kedai jek jahit jelujur rasanyer mat saleh kelim karipap lg cun maa..
azlieda > samalah kita kak ieda..kita tekak 'kampung' dulu masa nk mai UK my mum ckp buleh ker anak dia ni nk survived tanpa tempe n asam pedas batang keladi alhamdulillah sini buleh jumpa mcm2 lauk melayu kita
aishah > wkmslm..i pun br jek jumpa cencaru aritu..even frozen tp stok baru sampai so rasa fresh lg bila bakar.... akak mesti terer kelim karipap kan..tgk tgn berseni jek pegang nozzle mesti pass punyer bab2 seni tgn ni
rozamy > xlaa kak amy..tu kelim gelojoh lgsung xde seni kalau my mum tgk mesti dia gelek kepala punyer
roylazim > wahh kak roy rindu sgt sama akak...sonok tgk 'umah' kak roy dah berupdate alooo kak roy wat mesti lg cun punyer.. ikan cencaru fresh lg masyuk maaa..i guna yg frozen jek
ibu aiman+arissa > mmg anak akak comei2 sgt..bertuah dpt anak yg lawa2 nih...
afairuz > kak afai pkbr??
jasmeen > adeker patut kelim karipap i tuh disamakan ngan tocang saraswati!! tembak karang br tau...rasanyer tocang dia lg cun maaa...
lee lin > xyah tumis kak lin....
mariam > tu arr rasa cam nk bg kak meen try kerabu maple.... dr dulu lg dia dok sebut2 nnti i bg dia rasa sekali kita tgk agak2 muka dia buleh maintain ayu ker idok bila telan
tulip77 > wahhh petola air..sedapnyerr kak tulip nak2 kalu yg der suhun fullamak!!! tambah 3x pun x sedoo
dOd > yeker?? gilerr kijammmm Mara wat naya ke org...betui tuh kalau yg dtg jauh2 mmg kine claim duit hotel lorr so acap per cite kat sana?? mesti syok woo dok Toronto..sejuk maaaa
dapur impian > ikan cencaru tu mmg fav tp dah setahun lebih dok sini br sekali jumpa ikan jaket ni.... kelim tuh kalau kak rinn tgk baik punyer kine reject!!
madiha > btg keladi tu kalau masak i hirup mcm tom yam... tu arr blk nnti i nk try amek anak pokok kt blkg umah nk tanam kot2laaa leh hidup kt sini fullamakkkk ari2 i wat asam pedas haahlaa kak madiha i rasa sotong tu kalau celur dulu mesti tepung goreng tu akan rangup even dah sejuk sbb air sotong dah xde aft dicelur.. nnti i try tgk apa beza ....
jasmeen > cenggini kine tawaf lg laa lubuk cr sos plum pulak
wawa > haah kak wa dulu kalau kat asrama org panggil ikan jaket
azue > paham2... lorr kak azue...chef mendernyerr...x bertauliah mana leh kije hotel..nk jd tukang masak kantin sekolah pun x lepas ni haaa
sal > hi kak sal...sotong goreng tuh lg sedap ratah drp wat lauk
yullina > wkmslm kak ina.. tu arr skrg dah sejuk kt luar ..nak2 pulak musim org sakit..ikshh bdak2 tuh sihat ker?? insyaAllah der rezeki sampailaa kt birmingham...
amal > kak amal ni sama cm mr hubby..hantu kicap! mmg kalau i masak kicap dia sorang hadap pinggan lauk tuh
Rinna > heheh kak rina tu lauk seminggu..kalau nk abeskan satu ari rasanyerr buleh muntah darah kitorang kt sini
mama 3hz > hehehee i kalau dah lapar2 tgk fp org len terus gi rendam maggi laaa wat alas perut
ctnik > ct..cencaru tuh frozen i jumpa kt GLOBAL ala lubuk yg gitu2 tuhh ..pestime i jumpa ~ stok baru tu yg rembat cepat2 sblm licin
mamaFami > alooo x kemas n cantik laa kelim tu mama...gedabak2 besonyerr i sukeee kelim yg halus2 cam kak rinnchan tu... rasanyer kine blaja menjahit kot ngan mama br leh lembut tgn ni nk mengelim :lol_satisfied:
mshafie > heee peria tuh wat 'ubat' tau..sayur bkn sebarang sayur...
ctnik > heheheee jauh nau u nk terbang mkn cencaru n ayam kampung ct ehem2..ngidam kerrr??
umieaisyah > semoga cepat sembuh yer umie... haah i pun sukee peria masak goreng ngan telur cenggini...even pahit2 tp sedap
nor > hehehe samalah kita kak nor...dr anak dara i blaja kelim ni sampai skrg x pass lg tp aritu i suh hubby kelim lg terukkkk mmg sah dua2 xde seni looooorr
srsfeqah > ikshh x comei lg kelim tuh kak feqah... beso2..xde seni lgsung!
fizaazree > hehehe tu arr kak fiza..bila mkn masak simple2 cenggini mmg tingat sgt2 kt mak di kampung... aduhaiii rindunyerrr

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net