S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Oct-2008 19:54 Email | Share | Bookmark
menu kenduri :D

 
 
 
 
 
Quote:
tiap2 ari mkn nasi putih sesekali tingin jgak nk ubah selera masak nasi package... aritu alang2 der balance nanas so i pun tingin nk mkn pajeri..kalau gi kenduri kawen sure der nasi minyak n pajeri ni..i suke kuah pajeri yg pekat2....bila geget nanas yg masam2 tuh~ perghhh nikmatnyerrr

aritu lg dah teliur ngan kerutuk daging kat fp kak zaiy dubai .... tp dek kerana i xde rempah kerutuk so terpaksalaa selongkar 'umah' org len nk cr resepi yg x guna rempah kerutuk ..last2 jumpa kt blog ummi.. macih yer...






NASI MINYAK BINJAI
resepi: majalah Saji Online


2 cawan beras - i guna basmathi
2 cawan air
1/2 tin susu cair - i guna freshmilk
4 ulas bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
4 cm halia (kisar)
1/2 cawan minyak sapi
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
2 helai daun pandan (simpul)
2 batang serai (kisar)
Garam dan gula
** sedikit kacang peas ( i tambah)
** sedikit kismis (i tambah)

** bahan tabur : bawang goreng, gajus yg telah dibakar ( i tambah)


CARA:
1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan serai sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan air dan susu cair.Rasa masin dan manisnya.
3. Selepas itu, barulah masukkan beras yang telah dibersihkan tadi. Tanak seperti biasa.
4. bila nasi hampir masak masukkan peas & kismis..
5. aft nasi dah masak..biarkan sebentar dlm 5-10 min br gaul peas & kismis sambil gembur2kan nasi..pastu tabur dgn bwg goreng & gajus




KERUTUK DAGING
resepi: Ummizaihadi @ Homesweethome


1 kilo daging - potong kecil
100 gm serbuk kari (campur air)
1 biji kelapa (3 cawan santan pekat)
4 sudu besar kerisik
1/2 sudu besar gula (optional)
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 kuntuk bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
minyak

Bahan kisar:-
2 sudu besar biji ketumbar - goreng tanpa minyak dulu
1/2 sudu besar jintan manis - goreng tanpa minya dulu
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
2 cm halia
1 cm lengkuas


CARA:
1. Gaul daging bersama bahan kisar dan masukkan air asam jawa. Perap seketika (lebihkurang 1/2 jam).
2. Panaskan minyak, masukkan daging dan masak sebentar hingga agak kering air.
3. Masukkan pula santan, rempah 4 sekawan dan serbuk kari dan serbuk kunyit. Gaul rata dan masak hingga daging lembut.
4. Bila kuah telah pekat sedikit, masukkan kerisik dan garam.
5. Masak lagi hingga keluar minyak/agak kering. Tutup api.




PAJERI NANAS
resepi: kak hanieliza


Bahan A
1 biji nenas, potong kecil
3 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Bahan B – bahan tumbuk
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering

Bahan C
1 inci kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan, bancuh dengan air

CARA:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.

Nota:Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.


Quote:
popia basah ni mmg fav ..selalu beli kat pasar mlm sbb x reti nk wat sambal yg sedap..resepi popia basah umie-e@myresepi.com ni mmg masyuk esp sambal n inti dia ..tp disebabkan i x bape nk rajin wat kulit sendiri so ngelat skit guna kulit yg ready-made .. just celup kejap dlm air suam bg lembut..maybe next time bila rajin skit nk try guna resepi umie ni wat kulit sendiri sure lg terangkat! i sertakan full resepi di sini just in case in future nk wat kulit leh refer kt 'umah' sendiri




POPIA BASAH UMIE
resepi: umie_e@myresepi.com


Bahan untuk kulit (12 pcs) *
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

CARA:
1. campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
2. gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
3. ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper - buat dari arah jam - mulakan dari tepi dulu - kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan - setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar.
4. angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
5. ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
6. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
7. lipat macam biasa dan gulung .. sedia utk dimakan..

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis

CARA:
1. Blend bawang besar+bawang putih+udang kering.
2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi.
3. Kemudian masukkan sos tiram + garam.
4. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

CARA:
1. blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
3. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

itik GeMbO-gEMbO...

Quote:
ida isk> selamat mlm kak ida haah kak ida samalah kita~ i pun sgt2 sukee popia basah ni drp popia goreng...
madiha > kak madiha camana ruper rempah kerutuk erk?? i x penah tgk my mum beli pun nnti blk masia i nk cr gaklaaa sepaket dua..mesti lg sedap kalau buh rempah kerutuk berbanding rempah kari kan
zaiy > tu arr kak zaiy..i tgk kerutuk akak arotu terus terbayang2 beberapa ari..dah dpt mkn br lepas teliur tp mesti lg sedap kalau buh rempah kerutuk kan?
umieaisyah > umie i mmg sukeee sgt pajeri tuh even ratah pun laju jekk cam mkn jeruk psst popia tuh kalau guna kulit yg ready made sedikit liat laa drp kulit yg wat sendiri cam kt pasar mlm tuh tp sedap jekkk pada i
aishah@ummiaqil > bak sini mangkuk tingkat i isi sendat2 ngan nasi
rozamy > nape akak 'pantang' ngan benda2 'tajam' ni?? i mmg saje potong kecik2 senang nk geget..
hajar > wksmlm... oo kak hajar guna nanas dlm tin erk?? sini i beli jekk nanas segar kt CBS murah n manis sgt2...selalu jgak jd mangsa asam boi
mamaAina > haah resepi yani best2 i pun byk simpan resepi dia tp lom berkesempatan nk try lg aloo mama sunyi sgt x tgk entry terbaru ma guna kamera hp jekk cam i ma..belasah jekk janji kuar gambar
fikriah > heheeee kak fik i pun 'ngelat' jekk popia tuh guna kulit ready-made janji lepas teliur nk mkn popia cam kt pasar mlm tu haa
haniss > blk kije nnti singgahlaa pasar mlm kak aniss.. mcm2 ader org jual tu haa (untungnyerr dok masia)
srsfeqah > heheee mmg teduduk pas abeskan popia sepinggan tuh kak feqah..
ctnik > hehehe u pun peminat kerutuk gak erk ct??
shyeida > wkmslm kak shyeida...mekasih laa singgah sni
yati > lorrr gambar kelabu asap jekk kak yati ..nntilaaa i kumpul dana tuk rembat dslr yg canggih2 kitt sedap kitt nk 'menembak' hehehehee
wawa > ni dah sebut pasal menu kenduri ni mmg x lama lg laaa tuh kak wa i blk 11th dec so sampai masia 12th kot
moi > hehehe nnti kalau pacak khemah wat kenduri betui2 nnti i jemput yee kak moi
dapur impian > ramai jgak peminat popia basah ni erk?? x sangka senang jekk nk wat dia sbb der short-cut
amal > hehhee tu arr kak amal...nk rasa nasi minyak mawi x sempat so watlaa sendiri kt sini
amy > hehehee nk potong jambul sapa kak amy?? insyaAllah nnti kalau kenduri yg real kami jemput
jasmeen > sbn kak meen i x penah tgk pun rempah kerutuk tuh...mmg x kenai lgsung nnti blk i nk angkut berpaket2 segala mcm rempah-ratus..
mshafie > heheee mmg pajeri ni kesukaan ramai....
lee lin > xtaulaaa kak lin mana dtg 'binjai' tuh i cilok resepi fr majalah saji nnti email editor dia tanya yerr
mr&mrs hizb > hehehee tu mmg nk kine tiup2 kitt tuh kasi angin 'R' mai haaa dlm byk2 masakan akak plg2 sukee laksa asam n tom yam nape, nak belanja ker?? alooo susah2 jekkk
afairuz > elehhhh guna nama baby..yg benor2nyerr mak baby nk mkn kan kan??
mariam > tu arr dah ujung2 thn ni mmg berderet2 org pacak khemah...sonok erkkk gi kenduri kendara ni..meriah gitewww
ctnik > wahh bestnyerr der petai fresh..mesi rangup kalau wat ulam i x reti la ct nk godek blog aritu i der account tp pas x paham2 gak nk godek last2 i delete jekk


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net