S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-Nov-2008 11:26 Email | Share | Bookmark
lepas kempunan....

 
 
 
 
 
 
 
Quote:
kali ni i update sekaligus alang2 'angin' fp ni dah baik skitt sblm dia wat perangai balik ..menu kali ni simple2 jekk cuma since i dok kat tempat org so masakan yg simple cenggini mmg amat2 sukar didapati dah menjadi 'kebiasaan' kalau bab2 mencari lauk ni mmg kije i n satu2nyerr 'lubuk lauk' fav x lain x bukan GLOBAL kalau i gi sana mmg brjam i telek satu2 brg kat situ

so aritu i jumpa PETAI in brine dlm tin imported fr masia.. sbn der jek org jual petai di tempat len kat UK ni cuma kt Cardiff i x penah nampak mendalah ni ..lama giler x mkn sambal udang petai even petai tuh dah mcm petai jeruk belasah jekkk janji der bau n rasa






SAMBAL UDANG & PETAI
resepi : kak hanieliza


500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
** nampla (i tambah)
** serbuk belacan ( i tambah)
Minyak
Garam
Gula

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan
.



AYAM GORENG MAMAK
resepi : kak lieza gak


1 ekor ayam [dipotong ikut suka dan bersihkan]
1 s/b rempah kari
1 s/b lada sulah
1 s/k kunyit serbuk
daun kari
garam
minyak

bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia

CARA:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
2. Perapkan selama 1/2 jam.
3. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan ayam.
4. Bila nampak kuning keemasan dan masak angkat dan toskan minyak.




SOTONG GORENG TOM YAM
resepi: ekhfa@myresepi.com


300gm / 5-6 ekor sotong sederhana besar
1 labu bawang besar - mayang
1 inci halia - mayang
5 biji bawang putih - mayang
3 batang serai - ketuk
** 1/2 ketul kiub tom yam ( i tambah)
daun limau purut
cili api
sos tiram
kunyit & garam
minyak masak

CARA:
1. Sotong dibersihkan, dipotong ikut suka kemudian diperap dengan sedikit garam dan kunyit.
2. Bawang besar, bawang putih, halia dan serai ditumis dalam kuali hingga layu dan naik bau.
3. Masukkan sotong yang diperap tadi & kiub tom yam. Kacau sekejap, tutup kuali dan perlahankan api.
4. Setelah dibiarkan selama 3 minit, kacau lagi. masukkan daun limau purut, cili api dan sos tiram.Kacau lagi.
5. Apabila kelihatan agak masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
6. Kadang2 saya masukkan sayuran seperti tomato & carrot dlm masakan ini. Dan guna daun bawang utk hiasan. Terpulang pada citarasa masing2.




SAWI TUMIS AIR

segenggam sawi - potong kecil
kulat hitam/pok tek kering - rendam sampai kembang & lembut, potong kecil2
cendawan segar - potong kecil
cili masak merah - hiris nipis
fish ball - belah 4
2-3 ulas bwg putih -tumbuk
4 biji cili padi - tumbuk
serbuk ikan bilis
air (tuk kuah)
garam + gula

CARA:
1. tumis bhn2 tumbuk sampai wangi..
2. buh air + fish ball + serbuk ikan bilis
3. dah menggelegak br buh sayuran..adjust rasa garam gula.


Quote:
menu2 yg kt bwh ni lak mmg dah lama buh dlm waiting list ... kitorang kt umah ni mmg 'hantu' char kuey teow kalau dulu kitorang selalu mkn kuey teow kt NZ melawati..sedap tp alahai udang 2-3 ekor jekk sepinggan ..tp aritu i terjumpa resepi kuey teow basah ni kt myresepi ...so apa lgikk lepas kumpul segala bhn i pun watlaa tuk dinner ~ buh udang byk2 keh3 .. mmg sedappppp mcm NZ punyer 2 thumbs up!!




PENANG CHAR KUEY TEOW
resepi: che' iza @myresepi.com


* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis - x bubuh sbb xder
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang - x buh sbb xder
sedikit kucai & taugeh - i guna 'chives' tuk gantikan kucai...
2 biji telur

CARA:
UTK PASTE
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat.
3. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE
1. Tumis lada boh hingga garing.
2. Masukkan dlm 4sb paste td.
3. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata.
5. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
5. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.

NOTE: Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......




AKOK
resepi : kak hajar UK


5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka) - i guna brown sugar tp kurangkan 30gms
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus

CARA:
1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu(i xder acuan bahulu so guna acuan mat saleh jek). sapukan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit(saya bakar for 20 minutes sbb suke yg garing2).
5. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.


Quote:
zai kulim> iksh3..
zaiy > haah kak zaiy petai tu yg membuatkan dia sedap baunyerr i bukak2 jekk tin aritu semerbak dapur bau dia ~ x sempat masuk periuk, terus ngap masuk mulut dulu
zai kulim > kat sini ikut tempat der yg jual petai fresh tp tempat i petai jeruk jekk yg der
wawa > ehh x kak wa..i mmg hantu ulam n byk2 ulam i plg suke petai..kalau kt umah dulu x penah pandang sebelah mata petai
mamaFami > mama i pun sukee wat ulam jek petai tuh tp since kat sini petai dah dijeruk so x sedaplaa nk mkn gitew jekk mmg akok kak hajar tuh ader umphhh!!!
moi > haah kak moi...lama gilerr i ngidam petai ni..alhamdulillah sampai jgak 'petai jeruk' ni kat cardiff yup kalau char kuey teow tuh der kerang lg power!! sini susah nk jumpa kerang kecuali gi wet market
jeff > hehehee
amal > ouhh yeker kak amal taugeh tuh fr soya...patutlaaa montok2 soya kan besar
admansyah > tu guna acuan mat saleh..kalau jamie oliver nampak der yg kien ketuk kepala kang i xde acuan akok nnti blk leh angkut seketul i dah tgk fp ur sis tp x cam arr sbb diff course kan...lgpun senior tuh..
haniss > haah angin dia dah baik kitt baru jekkk berkira nk 'pindah' umah heheee kalau dah hantu petai bau dia belakang kira kak aniss..
rozamy > kat sini aritu i beli setin kecil (aderlaa dlm segenggam gitew) dlm rm5 bulehlaaa drp xde lgsung kan i mmg sukeee sgt2 sambal udang petai ni mkn ngan nasi putig
rinzura > wkmslm kak rinz..xper2 xde hal nyerr.. lgpun nk masuk fp ni mmg memerlukan kesabaran tinggi
ummi syahir > wkmslm ummi.. syahir sihat??
noor > haah i pun x penah wat akok sendiri sblm ni tp bila dah lama x mkn teliurnyerrr nak2 pulak xde org jual kt sini
hajar > mekasih kak hajar resepi akok tuh marbeles sgt!! tu arr pasni nk wat sos kuey teow tuh byk2 next time nk masak senang
sal > haaa betui2...angin dia bukan betui sgt tuh!
umieaisyah > sedappp wooo akok fresh fr klate.... makin hodoh makin sedap kan? i lama giler x jumpa akok klate unless blk kampung berderet org jual tepi jln
aishah > haah lubuk tuh mmg mostly jual barangan fr asian..mcm2 ader cuma kine rajin membelek jek satu2 sbb dia gudang besar susun atur ikut suke tokey jekk
azlieda > kukubesi tuh sporting gilerrr mmg best arr i pun puas ati sgt2 ngan hasil gambar kawen kitorang aritu gudluck, semoga terus success yerr
jun > award?? wahhh lama x dpt award nih sonok2 mekasih kak jun.. haah i dah lama gilerr dok mencari2 petai kat sini tup2 jumpa petai jeruk cam tau2 jekkk der org kempunan
mr&mrs hizb >
mshafie > weiii ikut ati x hinginnn nk dok sini lelama..kalau bercuti syok arr! apa kan dayaaaaa dah nasib badannnn...
jasmeen > tu arr muka i ni kdg2 seminggu 2-3x ziarah lubuk dia maunyerr kaya raya dia pasni leh bukak cawangan satu lgik!
mariam > betui tu mariam..since dah tercampak kat tempat org mmg kine pandai2laaa nk hidup
madiha > eh mestilaa mkn kak madiha... i kan mak ayah klate.. dah di ajar mkn kuih-muih nenek moyang sedap cuma kalau wat sendiri i suke yg sedang2 jekk manis jekk oo rempah tuh maknanyer kine cr kt pasar laa erk
srsfeqah > ni bkn balas dendam kak feqah tp 'membedal'
dapur impian > haah kak zai...akok plg sedap bila dibakar secara tradisional
roylazim > heheee kak roy pun suke akok ker?? manisss sgt buleh tanggal gigi eh dah wat dah ker ikan sumbat tuh??
mamasya > tu arr cam tau2 jekk tokey tuh der org ngidam petai kt sini alhamdulillah lepas kempunan kt sini..blk nnti nk angkut petai fresh byk2
sksk > sila2..
maklang > alorrrr kalu maklang nk bertandang rasa cam nk nyorok blkg pintu jekk segan noooo
ibu aiman+arissa > tu arr sib baik der jual petai tuh...der yg meroyan kang
aimi > sila2..
lee lin > tu br tgk..lom lg masuk perut..
cinta > hehee kt masia sume der kak ct...senang idup brbanding kitorang kat sini
azue > kitorang pun dah mcm dipam2 kat sini adoiiiii mmg kine start diet laaa sblm blk nnti kang mak ayah x kenal dahhh dua2 anak ngan menantu
amy > haah kak amy..lg hodoh lg sedapp
ida_isk > sib baikkkk
azian > hehee buleh tahan ker gigi tuh nk geget benda2 manis kak azian?? hehhee i insyaAllah blk dec till january..
nini > haah tu bakar d;m oven jekk kak nini... cantik ker?? rasanyer x cukup cun lg tuh kedut2 dia maybe kalau guna acuan sebenar lg molek kot
niza et sofia > wahhh papa sofia dah join cuti2 masia loooorr sonoklaa kak niza n dotter erk yelaa lama dah menanggung rindu ekekekeke selamat bercuti yerr

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net