S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Nov-2008 15:45 Email | Share | Bookmark

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
ingat lg kan baru2 ni i der blaja wat karipap pusing tp x bape menjadi ... dahla kelim lintang-pukang, ruper pun x nampak cam karipap pusing sbb jalur2 hilang ..mmg x puas ati laa ngan ruper dia even rasa dah sedap..so i der tanya kak rinn camana nk wat karipap pusing yg cun so kak rinn der komen (spt di bwh) so berpandukan nasihat 'tok guru' i pun watlaa kali kedua ..alhamdulillah even x cantik mcm kak rinn punyer at least nampak jgak jalur2 gemilang dia mekasih byk2 kak rinn...pasni rajinlaa i isi tempat frozen tuh ngan karipap ni leh goreng pagi petang siang malam!

kek lapis pandan tu lak resepi fr umieaisyah..lama dah KIV resepi ni sbb nampak cam renyah alik2 smlm tgk tepung hon kwe dah nak expired mmg sah kine kuatkan semangat tuk godek gak kek ni .. i wat 1/2 aduanan jekk tp wat saiz mini senang nk mkn seketul2.. mmg antara my fav kek pandan layer ni cuma gerunnnn nk mencuba (i kan mmg 'lemah semangat' kitt ngan benda2 berlapis nih )






resepi dah ader kt sebelah yerrr



PANDAN LAYER CAKE
resepi: umieaisyah


sponge cake:
5 bj telur (B) atau 4 bj (A)
250 gm tepung sponge mix - i guna sponge mix ready made so ikut arahan pada paket, just tambah sebijik telur jek
1 sdb ovallet
60 ml air
60 ml minyak
1 sdt pes pandan (i x bubuh ni sbb xder)

lapisan pandan:
800 ml santan - i guna susu segar
5 helai pandan
1 s/b serbuk agar-agar
8 s/b tepung hoen kwe - i guna yg kaler hijau
1 cwn gula
1 s/k garam

CARA:
1. Panaskan oven 180 celcius.
2. Pukul sponge mix ,telur dan ovalet pd kelajuan tinggi hingga gebu dan pekat.
3. Tambah air dan pes pandan dan pukul lagi.
4. tambah minyak dan pukul pada kelajuan rendah sahaja.
5. Bakar selama 35 minit
6. Lepas siap dibakar..segera terbalikkan kek ke atas jaring selama 5 minit.
7. Keluarkan dari acuan dan sejukkan. potong kpd 4 lapis (kalau ikut resepi asal)
tuk lapisan pandan: blend santan + daun pandan & tapis ke dalam periuk..satukan semua bhn..gaul sebati & masak atas api sederhana sampai pekat likat.. kemudian lapiskan setiap sponge cake dgn lapisan pandan sampai abes 4 layer..last sekali sapu keliling kek dgn baki pandan & tabur kelapa parut kering..siap.


NOTE: disebabkan i guna sponge mix kat sini so i ikut arahan pada paket jekk.. n lapisan pandan tuh i wat 1/2 aduana jekk sbb kek i kecik2...kalau nak resepi asal n step by step leh refer kt sini >
http://umieaisyah.fotopages.com/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Quote:
gardening ni pulak aktiviti sampingan i di rumah mmg minat tgk benda2 hijau ni sejukkk mata sejak i tau ctnik leh tanam kesum dgn suburnyeee di UK ni mmg teringin sgt2 nk der pokok kesum tup2 gi open house raya aritu der 2 org kwn bermurah ati nk bg kesum kt i sonok gilerrrr mmg sengih sampai telinga laaa dok angkut kesum ni wat blk umah sayang wooo pokok plg berharga! tq so much kak al & kak hila..akan ku jaga depa sampai beranak ke cucu cicit










~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

award ni lak dpt fr kak JUN Yummilicious..macih byk2 kak jun.. lama x dpt award so dgn berbesar ati i nak pass award ni kat kwn2 di bwh:

1. Kak Jasmeen
2. MamaFami
3. Kak Zaiy Dubai
4. Kak Madiha
5. Mamasya


Quote:
yang TAG ni lak i dah peram baikkk punyerr dkt 2 bln tp mmg x lupaaa la nk wat cuma asyik dok tunda jekk sbb malas yg amat nk siapkan h/w ciput ni..dpt fr CEK DE SAM & KAK NITA @ almari resepi sori byk2 kat mereka berdua ni yerr nasiblaaa tag org pemalas cam i ni


Quote:


Nama timangan
~ adik beradik >> mah or cik mah (gelaran fr anak2 buah)
~ kawan-kawan >> shima

Saya seorang yang....
~ sensitif... mudah terusik ati
~ penakut.. yg ni mmg xle nk ubah dah..
~ pemalu kot..heheeee
~ peramah tp tgk org jgaklaa kalau sekepala mmg byklaa celoteh

Insan2 teristimewa
~ hubby, mummy ayah, mama papa, adik-beradik, kwn2 rapat ..

Makanan
~ masakan thai, jepun, western & malay
~ to be specific i plg suke 2 nih > TOM YAM & LAKSA ASAM
~ kalau junk food lak suke eskrem, kek, asam, jeruk & chocolate

Favourite colour
~ earth colour e.g chocolate

Favourite song
~ tak de yg betul2 suka, but lately minat tui ngan PAUL POTTS ( bila lak i ni jd kaki opera erkk??)

Benda yg membuat anda stress
~ bersepah...plg benci tgk umah bersepah..or benda beralih tempat..eiii geram2, sakit mata!!
~ gemuk!!
~ xde kije... mmg stress sbb xde kije cam org len..blk fr masia nnti mmg kine gak cr kije sbb selagi dok umah selagi tulaaa bdn akan mengembang!

3 benda dalam wallet
~ credit card, lesen memandu & cash

Kali terakhir menangis beriya-iya
~ tgk cite drama korea MY GIRL mmg layan abessss sensorang

Tag rakan anda
der sorang ni jekk i kasi h/w >>> mr&mrs hizb wat yerrr jgn ngelat!
(psst hadiah bday ni tau..special!! )


Quote:
wawa sayang > gudluck kak wa ..i pun try n error jekk sbb xde experience wat pandan layer ni sib baik kt fp umieaisyah tuh der gambar step by step
zaiy > kak zaiy.. kalau satu2 benda2 tu i sukee sgt i akan cuba sampai puas ati cth karipap tuh dulu mmg my mum selalu sgt order fr neber coz x reti nk wat sendiri tp since jumpa resepi kt fp kak rinn siap ngan step by step mmg kalau x cuba gak sampai bila2 laaa xkan reti wat, ilmu dah dpn mata..rugi kan?
yati > pekebun jaya?? kalau der hasil xperlaaa jgak ni pekebun x berjaya laa xle nk mkn hasil kak yati
hajar > i suke sgt karipap tuh tp tulaa selagi x come rasa cam x best jekk.. sib baiklaa akak2 kita yg terer masak ni x lokek ilmu kan kak hajar...mudah2an diberkati Tuhan
kak jasmeen > setakat ni badak masih lom sesat ke sini kak jasmeen...alhamdulillah... kek tu membayangkan betapa pelahap nyerr tuan yg buat dia coz dah suku masuk perut br nk posing
ida_isk > saje mengisi masa lapang bercucuk tanam ni leh hilangkan stress
mr&mrs hizb > ampess tuilaaa!!!!
mariam > lorr cian nyerr x bestlaa cenggitu nk wat pape sume main letter2 ni aiyoooo..
azue > eh bukan ker cheese cake ni mmg bantat?? hahaha kalau i agaknyerr dah senyum sampai tinger kot kalau dpt wat cheese cake sbb x berani lg nk mencuba..caiyok kak azue!!
azian > wahhh dpt baca utusan kt UK mmg rasa teruja lorrr kak azian wat open house x ajak kita pun huhuhu
mamaFami > hehehe mama tuh asyik hadap cross stich n cuppies jekk mmglaa pokok tu mogok walaupun karipap tuh dah almost pass tp i masih lom berjaya lg wat swiss roll yg cun rasanyerr kine usaha lg pasni
ctnik > alaa umah i xde tanah ct sume kine tanam kt pasu mmg ampess tuilaa tu arr i skrg mmg x buang dah air basuhan beras sume kasi pokok ku minum.. thanks for d tips!
azian > alaaa kak azian x lama lg kuar laa carta tu ekekkee tenggelam timbul jekk nway thanks laa visit 'umah' i ni 2x psst bila nk bertandang betui2 ni??
umieaisyah > thanks umie for d wonderful recipe mmg sedap sgt pandan layer tuh esp bila dimkn sejuk2.. kine buang ker kerak dia?? haiyaaa wa mana tau umie.. x senonoh punyer olang
dapur impian > yee tp sbn i x puas ati lg sbb masih x terserlah jalur2 dia xper2 leh cuba lg pasni
srsfeqah > ekekeke x kisah arr berbudi pada pasu pun janji kuar akar cambah pucuk
ummi ct > eloo kak ct.. i x byk pun koleksi pinggan kt sini sbb idup ala nomad susah kang nk akngkut sana sini tp mmg minat sesgt laa ngan pinggan mangkuk ni kalau buleh nk borong byk2 tuk wat collections (padahal yg guna nyer 2 org jekk ampess tui! )
jeff > bguslaa bro x suke karipap sbb nk watnyerr bkn mudah senang org rumah dpt husb cenggini...
haniss > ikshh nega mendernyerr..nk wat tuk mkn sendiri pun x bape rajin nk memusing x bape cantik lg tuh jalur2 dia..kine praktis byk2 lg...
rinzura > huh?? tag lagi ko??? aiyoooo wa dahlaaa manyak malas nk wat h/w 2 nih adeiii .. xper2 nnti bila2 free i pi jenguk udah2 laa tuhh lap air mata tu aisehh
rozamy > ikshh x cukup terer lg tuh kak amy..masih x cun cam kak rinn punyer psst elok benorlaa sorang jek yg minat bercucuk tanam ni kalu dua2 minat abes umah jd 'hutan tropika' susah jgakkk erkk!
hani azrul > i dah tunang kak hani..dah selamat pun kawen...
amal > xla rajin mana, alaa setakat 4-5 pasu nk jaga buleh lg kak amal kalau satu taman jenuh jgak nk siram
dayang kek lapis > erkk betui ker kak dayang?? cenggini nk trylaa nnti mmg x puas ati lg ngan hasilnyerr..hopefully lebih cantikla kalau buh crisco thanks yerr...
boxhousestudio > ikshh kak tun, jgn x tau i pun xpenah lepak2 kt balcony tuh minum kopi sbb sejukkk banget kine tiup skit ngan angin terus lari masuk umah tp kalau peak summer best kot lepak2 kat situ wat bbq
aishah@ummiaqil > kita terbalik kak aishah..makin sejuk kt sini makin rajin i masuk dapur cr benda nk isi perut nape tah cepat nau rasa lapar.. kunun2 nk diet..ampess tui!!
dOd > ehh sape nk mai tuh?? achik time tuh achik dah sibuk2 packing brg nk blk cuti2 masia tuh..
nhalilah > ehh xle grad lg tuh masih lom cukup cun lg pusingan dia.... haah i mmg sonok kalu berjiran ngan kwn2 yg suke masuk dapur ni leh tukar pinggan mangkuk selalu ahaks!!
mshafie > niaga?? x kuasa den nk bukak biz karipap ni haaa nk siapkan 50 ketul pun terhegeh2.. haa nnti i gi cr kt youtube..
ummi > wkmslm ummi.. ikshh belum bertauliah lg tuuu ummi...masih kine improve tp sonok arr wat karipap pusing ni mcm ketagih pulakk
madiha > yeke?? patut arr bila mkn kaswi rasa len skit drp kuih2 len rupernyer sbb air kapur cenggitu nampak gaya xle ler nk godek kaswi kat sini xper..blk nnti kang i angkut sebotol kapur leh wat cendol sekali kan kan??
azlieda > haah br jek masuk winter skrg tp sejuk nyerrr bila peak nnti der yg jd cam 'tepung bungkus' nnti dok balut berlapis2 air tu x penah beku sbb cardiff jarang snow..

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net