S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 12-Nov-2008 17:18 Email | Share | Bookmark
hancusss rejim diet kuuu!!!

 
 
 
 
Quote:
mmg buleh muntah darah sapa2 yg anti karipap masuk sini asyik2 karipap..karipap..karipap... ok2 ni last entry pasal karipap.. cuma i nk share skitt 1 petua fr kak dayang kek lapis pasal karipap pusing ni spt di bwh >>>
'' Karipap pusing tu kamu buh ckit shortening br rangup & nampak cantik''

kali ke3 i wat guna resepi kak rinn jgak cuma i ubah skit sukatan 50-50 (mentega + lemak sayur/shortening)
.... hasilnyerr karipap ku 'terlebih' pusing pulakkk...hamekkkk nak sgt jalur gemilang!!
rasanyer kalau nk tambah pun lemak sayuran tuh buh skit jekk jgn sampai separuh drp sukatan mentega.. pape pun macih yerr kak dayang for the tips! mmg beza kalau buh shortening..lg rangup n terserlah jalur2 dia




Quote:
kek icing ni pulakk wat sesaje sbb lama giler x mkn kek lemak berkrim nk tunggu besday lama lgik.. ni guna resepi fr fp kak jasmeen alaaa tokey kek yg tersohor kt shah alam tuuu mmg puas ati sgt2 ngan sponge cake tu sbb x rasa sgt 'ovallet' just nice lembut n gebu... tp bab deco mmg fail lerr pasai tgn i x cukup seni tambah pulakk xde nozzle main sapu cam sapu mentega atas roti jekk ( psst kek ni laa pemusnah rejim diet kuu pasai guna 8 biji telur! )




VANILLA SPONGE CAKE
resepi: by Noraini Zakaria (http://resipinoraini.blogspot.com) via Fp kak Jasmeen


125gm gula castor
10gm ovellete
4 biji telur
100gm tepung kek (i guna self raising flour)
20gm tepung jagung
1 sdt baking powder
40gm air
1 sdt esen vanilla
60gm myk masak (i guna sunflower oil)

CARA:
1. Campurkan gula, ovellete & telur, pukul smpi putih.
2. masukkan tepung, pukul lagi..
3. Masukkan esen & air, pukul lagi
4. Masukkan minyak, gaul hingga sebati
5. Bakar selama 30 ~ 35 min mengikut oven masing2 ( i bakar suhu 180 darjah celsius)
(kek ini sesuai sekali utk deco menggunakanbuttercream / whipp cream)

NOTE: disebabkan saiz loyang i besau so i wat 2x adunan..satu vanilla, satu lg choc resepi sama cam di atas cuma buh 1 s/b serbuk koko tuk choc sponge


Quote:
mee ni pulak wat kunun2 nk diet laa xmo mkn nasi.. tp tingin nk mkn paprik ... sudahnyerr i bikin mee goreng paprik




MEE GORENG PAPRIK

mee:
2 paket mee ( i guna pad thai)
minyak bijan
2 s/b kicap cair
1 s/k gula
minyak masak

** panaskan minyak masak, goreng pad thai bersama kicap cair + gula sampai lembut..dah siap buh skit minyak bijan terus hidang atas pinggan

paprik:
2 ulas bwg putih - kisar
3 ulas bwg merah - kisar
1 biji cili masak - kisar
3 biji cili padi - kisar
semangkuk daging - pokok kecil
1 labu bwg besar - potong kecil
2 helai daun limau purut
kicap manis
sos tiram
sos cili + tomato
nampla (optional)
garam + gula
sayuran kegemaran e.g pok choy, carrot, tomato, jagung muda etc

CARA:
1. tumiskan bhn2 kisar sampai wangi..
2. buh daging, goreng sampai masak..
3. masukkan segala sos, kicap etc.. buh air skit tuk kuah
4. masukkan limau purut, sayuran + garam, gula
5. hidang bersama mee goreng td..


Quote:
mmg lama dah i dok intai dapur kak zaiy dubai yg rajin nau wat sup ekor ni since i x penah jumpa ekor lembu kt sini mmg telan air liur jelaa tp aritu i gi butcher nampak der jual ekor lembu ape lagikkk x terkata nyaman sungguh anak tekak hirup sup panas2 time sejuk2 cenggini harapnyer pasni der laa yg jual lidah lembu..kaki lembu..perut lembu.. & segala mcm isi perut lembu... i mmg x memilih sumee balun!!




SUP EKOR

1/2 kg ekor lembu
2 biji kentang - potong kecil
2 biji tomato - belah 6
1 labu bwg besar - belah 6
saderi - potong kecil
carrot - potong bulat
air secukupnyer
garam + gula
1 rempah bunjut adabi
1 s/b sos tomato
lemon juice (ikut suke)
nampla (optional)
budu (optional)

bhn tabur: bwg goreng, daun sup or coriander & sambal kicap

bhn kisar:
6 ulas bwg merah
2-3 ulas bwg putih
1 inchi halia
1 s/b lada hitam

CARA:
1. tumiskan bhn2 kisar sampai wangi..
2. buh air...masukkan ekor + bunjut..rebus sampai hampir empuk
3. pastu masukkan kentang & bhn2 perasa, nampla, budu, sos tomato, lemon juice..
4. dah empuk br buh saderi, tomato, carrot, bwg besar & biarkan seketika sampai betui2 lembut...
5. hidang bersama bhn2 tabur & sambal kicap

Quote:
zaiy > hehee i mmg suke hirup sup tp dlm byk2 sup i plg suke sup kaki lembu..sup ekor no2 kek tu kan sbn mmg comot tp dek kerana kitorang ni jarang sekali mkn kek icing mmg laju jekk licin
mamaAina > best per kalau umah meriah xdelaa sunyi jekk..pasni ligatlaa mama di dapur erk rancak order yg masuk mmg xle tahan woo nafsu mkn ni ikshhh gerun nnti nk blk cuti takut org x kenai dah
zai kulim > hehehe samalah kita kak zai.. i pun suke karipap jgak tp suke yg kulit pusing2 jek (memilih kan? )
mamasya > ikshh sbb 'comel' laa kine diet ma.. i der sebulan jek lg ni kecikkan bdn kang blk cuti kang mak ayah x kenai dah anak n menantu
nhalilah > aiyooo bila sebut pasal saiz bdn mmg stress woooo tgk cermin lg stress!! ikshh kalau laaa der jual mesin pengecil bdn mmg jam ini jgak i order
ija shariza > i tgk fp akak lg 'teliur' tgk manik2 tuh..bila laaa nk dpt baju bling2..cantik2 cam artist nih
aisha@ummiaqil > ikshh jgn kak aishah...i takut telinga i tebal 3 inchi blk cuti next month sume org kutuk kaw2 punyerrr!!
dapur impian > xdelaa kak zai.. deco comot jek tuh.. alaa masuk perut hancur jgak kan kan?? (alasan x reti nk deco leee tuhh )
roylazim > ni x gemar bila winter ni..perut ni cam 'mengembang' semacam jekk bila sejuk2 ni ~ asyik2 lapo..lapo..lapo...
mr&mrs hizb > ampes tui laaa jimah ni.. bape kali mau bilang daaa umur akak bkn 27!!
moi > amboii jauh nak kine 'import' tukang pusing karipap mmg nk sgt gi dubai tu tp tah zaman bila tah.. jgn kata gi umah kak moi kalau dpt transit kt airport dubai pun kira syok woo
rozamy > tu arr nk diet tp hancusss.. i kalu posa laa lg cepat naik bdn bdan nape tah... maybe sbb lepas sahur tido blk kot.. nak2 pulak sahur mesti nk mkn nasi
azmah > salam singgah kak azmah nama akak ni mengingatkan kt cikgu sek ren i dulu jekk satu2nyerr cikgu kesayangan i sampai skrg
putrimlm > ikshh xdelaaa susah punn cuma i kan bdak br blaja..mmglaaa kine 'repeat paper' 2-3x
unnamed > ampess tui lerrr dah tu kalu mak cik kantin tu abes tender kang camno?? aikk takkan 2 bijik jek kot?? mana cukupppp
kak anum > wkmslm.. trylaa kak anum wat karipap pusing tuh cam ketagih pulakkk selagi x cun selagi tuh x puas ati
hajar > haa ni mcm arr statement mmg bikin sejukkk sama ati gueee.. yes, mkn..mkn... mkn....
jeff > rasanyer 'kemudian' tu dah bape kali dah ku sebut..sejak thn lepas lg kot..
srsfeqah > haah kak feqah kek besau tu 2 org jek balun masuk ari ke3 dah tinggal pinggan jek kalah anak2 somalia kan kan?
jasmeen > kek itu wat 2x adunan sebijik besau jdnyer tp yg balun 2 org jekk cik abe i sukeee banget sama sponge cake tu macih yerr for d recipe..
mrgbum >inti sardin?? i likeeeee .....
siti faridah > wahhh sonok erkk join geng mak2 datin ni mesti rancak ngan program2 kemasyarakatan
madiha > hehee karipap mmg best mkn panas2 time breakfast n minum ptg.. tp mmg leceh kitt arr nk wat inti bagai.. baik beli jekk kalau der yg jual
maisya > mmg bab nk godek inti tu llaa yg plg malas tu sbb i kalau wat terus byk2 pastu frozenkan
wawa > ehh kak wa i ni species bdak UIA yg selekeh... sempoi jekk bab2 pakai tudung ni.. masa kawin aritu laa pestime i pakai style lilit2 ni tu pun mak andam yg tlg pakaikan.. kalau suh i yg pakai arus terbelit leher laa jwbnyerr psst i jrg nau berYM sbn..insyaAllah nnti i add yer
mariam > tu arr silap arrr blk cuti time tgh2 winter ni kompem bdn mengembang cam bulan penuh adeiii..nasiblaaa labuuu i wat 'pekak' jekk nnti
afairuz > heheee mee sempoi jekk tu kak afai..
rinzura > haluuuuu alamakkk 'hutang' kak rinz masih lom bayau lgik nih!! tungguuuuuuuuuuuu...
ctnik > ct..i dah jumpa mascarpon cheese tu td ..sonok nyerr dah beli dah sume bhn2 tunggu 'enjin' jekk nk start ni nway thanks yerr for d recipe n pics tuu

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net