S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Nov-2008 18:27 Email | Share | Bookmark
buhsannyerrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!

 
 
 
 
Quote:
sejak dua menjak ni mmg buhsan sgt2 dok umah sbb hubby asyik oncall..kijemlm..oncall lgikk adeii 3 weekends berturut2 i dok ngadap tv sensorang sangap giler nk kuar jenjln pun x syok coz ujan memanjang..kdg2 tu sampai rasa cam nk terjun tingkap pun ader!!

bila dah boring sgt ~ mulaa kepala ni pikir nk masak tu..masak ni.. asyik2 mkn..mkn..& mkn lagikk camno laa badan ni x mengembang cam 'bulan mengambang'!




SUSHI

250 gms beras sushi
330 ml air
sedikit garam
2 s/k gula
1 s/b cuka
nori/seaweeds
timun - potong panjang
carrots - potong panjang
avocado - potong panjang
udang
telur ikan/caviar
crabsticks (i x buh sbb xde yg halal kt sini )
wasabi paste & kicap manis

CARA:
1. tanak beras sushi + air + cuka + garam + gula dlm periuk nasi sampai masak..
2. alas nori atas sushi mat, ratakan nasi atas nori & buh sedikit mayonis, carrot, avocado, caviar, crabsticks or apa sajalaa..
3. pastikan nasi tu kurang 1cm drp setiap sisi nori sbb nnti gulung takut nasi terkeluar & x kemas..
4. perlahan2 gulung nori bersama sushi mat sampai padat..
5. dah siap potong kecil2 dan hidang bersama kicap manis & wasabi paste..

NOTE: ikut sukee nk buh lauk aper..x byk 'tekak' yg buleh telan sushi ni so x heran laa kalu der wat sushi version melayu ~ buh serunding daging!




Quote:
since i xde tafu tp lama dah tangkap leleh ngan resepi CMG yg ini, jd terpaksalaa adjust skit ikut bhn2 yg ader kt umah..hasilnyerr mmg sedap!! thanks yer Cik Mat masak lauk ni senang xyah masak sayur dah sbb 2 dlm 1..


BROKOLI BERDAGING (resepi asal Broccoli Dan Tafu Berdaging)
resepi: Cik Mat Gebu


300 g daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
300 g broccoli, kerat seketul2 (macam pokok)
2 keping tauhu keras (i xde tafu...)
1 1/2 camca besar minyak masak
2 camca teh halia cincang
1 camca teh bawang putih cincang

BAHAN PERAP
1 camca teh jus halia (tumbuk halia dan perah)
1/4 camca teh garam
1/2 camca teh gula
1 1/2 camca teh sos tiram
1/2 camca teh kicap pekat
1/2 camca teh minyak bijan
1 camca teh tepung jagung
Secubit serbuk lada sulah

BAHAN SOS
1 1/2 camca teh sos tiram
1/2 camca teh kicap pekat
1/4 camca teh garam
1/2 camca teh gula
1/2 camca teh minyak bijan
1 camca teh tepung jagung
60 ml air
1/2 camca teh serbuk lada sulah

CARA:
1. Perap daging dengan bahan2 pemerep selama 30 minit di dalam peti sejuk.
2. Celur broccoli selama 2 minit dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam. Toskan.
3. Potong tauhu dan goreng hinga kuning keemasan. Angkat dan toskan. ( i x bubuh tafu sbb xder so skip this part)
4. Bancuh semua bahan2 sos dan kacau hingga sebati. Ketepikan
5. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia hingga wangi, masukkan daging tadi dan masak 1 - 2 minit.
6. Tuang kan sos dan kecilkan api. Masak hingga daging empuk dan kuah pekat (jika perlu tambah sedikit lagi air). Matikan api.
7. Dalam pinggan besar, susun broccoli, (i tambah skit sayuran len sbb hubby x suke brokoli) kemudian tauhu goreng (yg ni x buh..) dan curahkan daging bersama2 sosnya dibahagian tengah. Hidangkan segera bersama nasi hangat.....




Quote:
peparu goreng ni mmg fav.. tp since dok sini x penah jumpa paru lembu...kalau der pun peparu kambing so x berani nk beli takut berbau tp aritu gi butcher nampak peparu fresh ni ngan muka seposen i suh dia potong peparu jekk xmo hati


PEPARU GORENG BERLADA

250 gms peparu - potong nipis2
1 labu bwg besar - potong gelang
nampla
sos cili & tomato
sedikit air asam jawa
gula
garam

bhn kisar:
3 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
3-5 biji cili padi (kalau suke pedas2 laaa )
1 biji cili masak merah

CARA:
1. goreng dulu peparu sampai garing..toskan..
2. tumiskan bhn2 kisar sampai kering..
3. masukkan gula + garam + nampla + air asam jawa + sos cili & tomato.. adjust rasa
4. gaul bersama peparu td..masak hingga kering..




Quote:
kalau jenguk dapur Mamafami mcm2 version muffins ader... pilih..pilih...hehhee kebetulan tekak ni nk mkn benda2 cokelat jekk so i pilih resepi nigella mmg best!! mula2 kuar oven tu tgk cam x jd sbb lembik semacam jekk tp bila dah sejuk br keras elok cam muffins 2 thumbs up!! thanks ma!


CHOC CHIPS MUFFIN
resepi: Nigella Lawson @ FP MamaFami


250 g tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikabonat
2 sudu besar serbuk koko
175 g gula kastor
150 g chocolate chips
250 ml susu segar
90 ml minyak sayuran (75 g mentega) (i guna sunflower oil)
1 biji telur (L size)
1 sudu kecil esen vanilla

CARA:
1. Ayakkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan serbuk koko ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan gula.
2. Di dalam mangkuk yang lain, tuangkan minyak, susu segar, esen vanilla dan telur. Gaulkan hingga sebati mengguna kan whisk.
3. Tuangkan kesemua cecair ke dalam adunan tepung dan kacau menggunakan whisk hingga sebati. Jangan terlebih kacau.
4. Masukkan chocolate chips.
5. Sudukan bater ke dalam mangkuk muffin lebih sedikit dari separuh mangkuk.
6. Taburkan sedikit chocolate chips di atasnya.. i tabur mix nuts & choc rice sekali..
7. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 20 minit atau sehingga masak.


Quote:
zaiy > rugi kak zaiy kalu x cuba rasa peparu ni sbb ramai yg suke mkn organ yg satu niee esp masak style goreng berlada eh internet kat umah ni dah ok lama dah cuma yg ber'tenet' ni yg kureng kitt skrg nk berYM
wawa > eh kak wa bkn senang jgak tu nk pikir mkn ape..kedai mana.. buleh bikik pening kepala gak tu
shasha_Leeds > hi kak shasha!! dah blk erkk?? hehee kat sini dah ader jual peparu tu sekali ngan limpa n hati £1.50/kg... kdg2 tu dia bg free jekk esp part peparu.. nnti akak gi butche try2laa tanya kot2 depa sorok kt belakang ker
zaiy > ehhh best jekk dr dulu sampai skrg cuma skrg mkin best sbb gambo cun2 n resepi sume yg terpilih insyaAllah raya haji nnti nk try gulai tu tp mkn kt sini laa coz by the time blk masia abes dah raya..
dOd > ikhsss dia mkn joh lg masyuk der ati ngan ngedeng lauk org
umieaisyah > eh xdelaa umie..comot jekk sushi tuh br blaja gulung... eh sebut tempe rasa rinduuu pulakk mkn tempe goreng lwn lak ngan peparu berlada..perghhhh
hajar > wkmslm.. haah kak hajar wat muffin ni senang n simple kan? xyah guna mixer bagai..godek2 dayung2 jekk pastu bako.. xyah dah nk deco2 sapu cream bagai..terus ngap masuk mulut
lynn > wkmslm kak lynn.. so far sejak dok sini i cuma penah beli crabsticks fr waitrose jek sbb halal n imported fr masia.. tp kat tesco, asda etc sume crabsticks buh rice wine .. mmg x beli laa fish balls pun sama i cuma beli yg fr masia n ada logo halal... kalau yg kat kedai cina tu i x beli sbb takut kilang depa process sekali ngan ball 'menatang hidung kembang' ..
amal > alaaa kalu terjun pun mesti landing baik punyer atas tempat bbq jiran bwh
dapur impian > i lg sanggup terjun tingkap kak zaiy sbb plg2 koman pun jatuh atas tempat bbq umah bwh kalau terjun kolam kompen x timbul dah pasai der orgt u x reti berenang
ummi ct > xtau laa ummi dulu UIA mmg x bg guna kamera dlm dewan konvo buleh dirampas
tu pu bkn time yg sultan ader....hanya rector kalau sultan punyer majlis lg laaa xle amek gambo
haniss > ala biasa jek lauk-pauk kampung eh kak haniss wat muffin ni lg senang drp wat kuih tau..
makuda > salam kenal buat makuda mekasih yerr singgah sini ikshh tu bkn rajin makuda tp sangap dok umah..sambil2 isi masa lapang leh isi perut
mshafie > warghhh ni mcm punyer warning mmg x barani woooo wa nk terjun tingkap..nk bukak tingakp pun cuak cenggini! bkn takut patah kaki tp yg wa takut my hubby cari satu lagikkk
jeff > sbb bosan laaa terhasil makanan2 yg sini tu haaa
afairuz > sblm offer diri nk angkat org baik kak afai work out dulu kat gym ~ kasi kental otot2 lengan ngan bahu sbb i punyer berat almost double berat kak afai so amacam...ada berani ker mau angkat org??
mariam > i kan mariam mmg hantu sushi n segala mcm masakan jepun....tp sbn susah nk cr bhn2 tuk masak masakan jepun ni yg halal tanpa waswas..
srsfeqah > lepas mkn exercise?? huh, kim salam laaa kak feqah... x hingin i nk exercise... dr zaman sek sampai zaman abes sek i plg benci kelas PJ n GYM & segala unsur alat senaman
madiha > betuii2 kalu beli rega sushi ni buleh mencekik darah! nak2 lg kalu mkn kt sushi kings.. psst i suke jekk shasimi yg ikan2 mentah tu esp salmon
maklang > hehe mmg x ramai yg buleh telan sushi ni maklang telur? Oooo maybe kwn maklang tu mkn sushi yg der teliur ikan mentah/caviar tu kot.. but i likeeeee.....
fikriah > wkmslm.. hehehe tau xper nape aritu i nak sgt chop sticks ni... watlaa kak fik sushi byk2 kt uamh leh mkn puas2.. kalau malas pi jek tenkaici kt cardiff ~ fav tuuu tp ati2 nk kang terorder yg x halal esp teriyaki
kak anum > wkmslm.. menarik?? alaaaa menu picisan jekk .. eh 'picisan' tu apa erkk??
kak jasmeen > hehee tu arr sushi tu kalau kat masia jusco der jual..giant der jual... buleh beli jek kat pasaraya... i pun x penah wat sendiri dulu sbb rega bhn2 dia buleh thn jgak kt masia kan
ina~ibu 2AZ > kalu terjun pun rasanyer plg2 teruk landing atas tempat BBQ jiran bwh..
maisya > Ouhh yeker?? ni mesti kes jemu mkn sushi ari2 time dok jepun dulu kan..
aisha_ummiaqil > bosan + lapar = KEMBANG mmg teruk jgak laa akibatnyerr
kak za > kak za mmg sonok kan bila benda yg pestime kita cuba menjadi...dulu i wat pulut kuning x jadi..beras pulut mentah sbb x reti masak guna rice cooker ..alhamdulillah sejak der steamer n microwave senang kije nk masak pulut
zairieza > geram tui ngan perut ni..kalau dia x menyanyi xdelaa tekak ni nk mencekik selalu
mamaFami > lorr apa yg cantik ma?? xyah jeles laaa..ini tgn nk gulung swissroll pun x lepas lg ni haaa
boxhousestudio > jgn ajak i main lukis2 kak tun...kang abes berkajang2 paper kang jam kaler merah?? uikshh menarik tuuuuu
are > ameklaaa kak... mekasihlaaa sudi cuba resepi tu

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net