S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 18-Nov-2008 16:25 Email | Share | Bookmark

 
 
 
Quote:
sbn ikutkan hati lama dah i tingin nk blaja wat bahulu gulung..kunun2 nk wat time raya posa aritu lgik bahulu ni mmg fav i x kiralah bentuk bulat ker, lonjong ker..cermai ker..sume i balun dulu kalau kelik klate mesti beli berbungkus2 bahulu.. tp nape tah yg bahulu gulung ni agak susah skit nk jumpa.. sib baik aritu i terjumpa resepi bahulu kat alaf21 n fp kak shyieda.. tu yg kobar2 nk try wat..jd x jd belakang kira!

cara nk wat lebih kurang sama jekk ngan swiss roll cuma bahulu ni renyah skit sbb kine wat jam nanas sendiri since kt sini xde pulak jual jam nanas dlm botol kt pasaraya tuh.. pasni buleh laa wat byk2 tuk raya haji





BAHULU GULUNG
Sumber : Puan Musleha @ http://nurdashyieda.fotopages.com/
(halal yer kak shieda coz i ada modify skit cara2 membuatnyer berdasarkan resepi Chef Norzailina @ Alaf21)


3 butir telur
90 gm gula
100 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh serbuk penaik
5 sudu besar jem nenas

CARA:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang (i pukul dlm 3min kelajuan tinggi). Masukkan esen vanila dan serbuk penaik.
2. Masukkan pula tepung gandum dan pukul sebati.( i x pukul dah, just kaup balik kan jek ngan sudip kayu perlahan2 supaya gelembung udara x hilang)
3. Sapukan minyak pada acuan yang dilapis kertas minyak. Tuang adunan pada acuan.(since acuan i kecil so bahagikan adunan kpd 2 so buleh dpt 2 ketul bahulu gulung)
4. Bakar sekitar 10 minit suhu 220 darjah celcius. (i bakar 12min)
5. Bila kuar dr oven, tutup bahulu dgn kain lembab dan biarkan atas redai sampai sejuk br terbalikkan bahulu pada sehelai kertas baking sheet..
6. Sapukan jem secara rata di atasnya dan kemudian gulung. Biarkan seketika dan bolehlah dipotong untuk dihidang.

NOTE: pastikan time nk sapu jam tu bahulu dah betul2 sejuk sbb nnti kulit dia akan melekat pada kertas baking sheet so abes tersiat kulit bahulu




JAM NANAS

1 biji nanas - potong kecil2, blender sampai hancur
gula pasir + gula perang secukup rasa
3 kuntum bunga cengkih

CARA:
1. nanas yg telah diblender td kine sejat dulu buang jus dia supaya jam yg akan dimasak nnti x terlalu amek masa yg lama utk kering..satukan nanas dlm periuk bersama gula & cengkih..
2. masak atas api sederhana sampai pekat..kacau selalu .. adjust rasa gula..
3. masak sampai jam betul2 pekat tp jgn terlalu kering mcm jam tart nanas tuh..kang keras nnti!
4. sejukkan br simpan dlm botol


Quote:
yg dessert kt bwh ni lak wat sesaja sbb lama dah x mkn tapai pulut..kebetulan der eskrem dlm esbok ~ ramai dok ckp best kalau pekena tapai & eskrem .. ermm pestime i try not bad gaklaa rasa dia esp kalu eskrem vanila..tp kalau eskrem asam boi agaknyer barai laaa kot



NOTE: xyah tepek resepi laa noo.. eskrem tu beli cap Tesco jekk.. tp kalau nk blaja wat tapai pulut, resepi dah der kt sebelah yer

Quote:

zaiy > hehheee malam masih muda eh bestnyerr sek akak! rajin cikgu ajar wat bahulu yerr.. sek i dulu KH blaja wat makaroni jekk eskrem tu mkn mlm2 sbb umah dah suam2 gitew pasang heater so apa lgik .... tekak asyik kering jekk
jeff > ini bahulu hanya sesuai tuk mereka yg gigi kuat sahaja!
ctnik > i x nampak pulak jam nanas kat asda ct.. kot2laaa mata ni yg prob sume benda dicari x jumpa tp betui tuh i pun prefer wat sendiri jam nanas tu x manis sgt..masam2 n plg penting mesti berserat2 gitew
srsfeqah > ni mmg sah org dah terlebih study ni.. formula baru ni kak feqah
ummi ct > wkmslm ummi.. sedapnyerr bahulu fresh...mmg yg br kuar drp oven tu laa plg sedap..garing2..sampai ternganga2 (sbb panaz) bila mkn!
moi > aritu dah jemu dah ngan karipap..skrg cr benda2 manis pulak pasni masam2 laa kot
dOd > lorrr apa marbeles nyerr achik dilla?? mata achik ni tgk macam kelabu asap jekk gambo2 tu ikshh sakit mata wooo
mr&mrs hizb > KAKAK?? kang ader yg kine tembak kang eeeiiii bdak jimah ni siaplaaa blk nnti kang baik punyerr i piat2 telingat tuh!!
mamaFami > apa yg x tahan tu maaaa??? alaa ma dah puas dah mkn benda2 bergulung ni so pandang sebelah mata jekk bahulu tuuu
madiha > wahh bestnyerr zaman sek dulu erk! bahulu gulung ni dah masuk kategori 'warisan' dah sbb x femes cam swiss roll zaman skrg ni
umieaisyah > nk eksport bahulu ke masia?? xyahlaaa umie.... nk biz kt sini pun i dah lemah kepala lutut..ni kan pulak nk anto masuk kargooo kim salam laaaaa.......
maklang > hehee alaaa maklang dah biasa wat swissroll kompem jd punyer bahulu gulung ni kulit dia x sesentif kulit sroll yg gebusss itewww
fazarina > hi kak rina jemput masuk....
mshafie > cenggini punyer laki mmg senang kije ur wife..xyah susah2 nk menggulung
shasha_Leeds > ehh kak shasha... i x penah try ngan eskrem coklat ikshh akak jgn trylaa benda2 pelik ni..tapai kan panazzz...jaga bb bebaik yer!
jasmeen > bestnyer cendol..mmg lama dah tingin nk mkn cendul pulut tp xde acuan..kapur pun xde jual sini..kalur tulis melambak ler alaaa kak jasmeen bersistem barter ngan ur sis jelaa tuka2 sroll ngan bahulu gulung raya nnti
wawa > tapau? no prob.... mehlaaa amek i dah tunggu dpn muka pintu ni
zai@ umiaimanzulfaqar > hihihikkk sbn ader yg terletak 'x elok' jgak tu umi...
haniss > alaa kak haniss kalau malas wat jam tu buleh jek beli cuma kureng skit laa jam beli ni... senang dok masia ni mcm2 benda org jual...
ida_isk > haaa dah ada jam tu senangla .. tinggal separuh jln jekk lg ni kak ida
dapur impian > mmg musim org menggulung skrg ni kak zai kampung i susah nk cr bahulu gulung ni yg der jual pun bahulu cermai tu jekk senang laaa kalau tempat kak zai der jual kt pasar mlm baik beli jekkk segulung dua


itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net