S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Nov-2008 18:52 Email | Share | Bookmark

 
 
 
 
 
Quote:
mmg boring tahap gaban dahhh bila ari2 pikir menu nak masak apa...nak2 pulak dua2 org dlm umah ni kunun2 berlakon diet so xle laa nk masak lemak2 ni..gulai2 ker...kari2 ker... kdg2 tu kitorang ni dah jd cam kambing pun der..kunyah salad sajee! huh, ampesss ~ idoknyerr kecut jgak bdn ni haa

haaa kat sini dah ada jual babat (perut lembu) aritu masih teruja ngan peparu..skrg babat pulakk mmg best arrr pakcik butcher tu...pasni jual kaki pulak yerr... pastu lidah yerr babat tu depa jual dah siap cuci bersih..senang kije blk umah terus rebus.... ingat lg kitorang dulu kalu raya haji benda pertama yg nk dibalun mesti perut, peparu n lidah...sedap cecah colek masam2..pedas2...pastu pekena lak ngan sup kaki & tulang ~ perghhhhhhhhhhh kolesterol x hingat punyerr




PERUT REBUS ALA SIAM

perut - direbus sampai empuk..pastu potong kecil2
1 labu bwg besar - mayang
1 ulas bwg putih - ketuk
5 biji cili padi - ketuk
1-2 potong lengkuas
1 btg serai - ketuk
1 helai daun limau purut
1/2 ketul kiub tom yam
nampla (buh byk2 br sedap)
jus lemon/perahan limau
sedikit sos tomato + cili
garam + gula

CARA:
1. masukkan air secukupnyer tuk tuk kuah
2. buh perut + bwg putih + lengkuas+serai+cili padi+kiub tomyam..rebus sampai mendidih
3. masukkan nampla, sos cili, tomato & jus lemon..garam & gula..adjust rasa..
4. dah ok masukkan bwg besar..masak sampai mendidih..




KERABU PERUT

perut - rebus smpai empuk..pastu potong kecil2..
1 labu bwg besar - mayang
5 biji cili padi - hiris
1 1/2 biji tomato - ptg kecil
daun ketumbar - potong halus (lg byk lg sedapppp )
1 inchi belacan - bakar pastu tumbuk halus..
nampla (buh byk2 baru umphh)
sos tomato & cili (buh skit jekk)
jus lemon (buh byk2)
garam + gula

CARA:
1. satukan sume bhn2 mayang + perut dlm mangkuk...
2. buh jus lemon + nampla + sos cili + sos tomato + garam +gula..adjust rasa




KERABU DAGING
resepi: kak hanieliza (tpi der adjust skit..halal yer kak lieza )


500 gm daging tenderloin
3 biji limau nipis [ambil jus]
3 cm halia [ketuk]
1 batang serai [ketuk]
1 s/b lada hitam [mesin]
** nampla
** sos tomato
garam
gula

Bahan Hiris
7 tangkai cili padi [boleh tambah jika nak pedas]
1 labu bawang besar [bawang holland]
3 batang serai
2 pokok daun ketumbar
** 1 biji tomato - potong kecil

note: ** ialah bhn2 yg i tambah

CARA:
1. Daging dibasuh dan rebuskan dengan halia, serai, lada hitam dan sedikit garam sehingga lembut dan kering air rebusan. Sejukkan.
2. Daging dihiriskan nipis dan kecil.
3. Gaulkan semua bahan hiris dan daging.
4. Rasakan masam dan manisnya.
5. Hidangkan.




SOTONG GORENG CILI PADI
resepi : Saji Online


300 gm sotong (saiz sederhana)
30 tangkai cili padi (tumbuk) - i buh x sampai 15 biji pun dah pedas!
2 cm kunyit hidup (tumbuk) - i guna serbuk kunyit jek
2 ulas bawang merah
2 labu bawang besar (hiris)
2 tangkai cili merah (hiris)
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA:
1.Panaskan minyak dan tumis cili padi, kunyit dan bawang merah. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar dan cili merah.
3. Kemudian masukkan sotong dan biarkan seketika.
4. Tambahkan air asam jawa, gula dan garam.

Quote:
pas incident swissroll i tempoh ari yg melidi tu gara2 silap amek sisi tuk menggulung..mmg rasa cam majuk kejap nak menggulung tp bila ari2 dok jamu mata tgk swiss roll kat fp kak meen yg makin ligat ngan menggulung tuuu rasa teringin pulakkk nk mkn nk hulur piring minta sepotong jauh sgt... kali ni masa nk gulung i amek side yg pendek..barulaa nampak cam swiss roll bila dipotong ~ xdelaa cam aritu .... melidi x cukup zat!




SWISS ROLL STRAWBERRY JAM
resepi: ahpek FNR & maklang @ MamaFami's FP


6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

CARA:
1. Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2. Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
3. Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
4. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
5. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
6. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
7. Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
8. Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
9. Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

NOTE : i wat 1/2 adunan jek...


Quote:
ctnik > ermm xde tips ct..i main gulung jekk bila dah sejuk haah ct i pun suke cecah colek jek perut tuh huh, facebook?? adoii yg satu ni pun x terjaga ct..
mama Aisha > alaaa cian..lapaq erk?? moh rendam maggi jom
mamafami > dah mama seru nama org time tido mmglaaa xle nk nyahut nnti i wat tag tu ikshh pantang tgk org dok sajeee erkk psst kali ni sroll tu nampak skitt ruper dia kan ma?? hehehe
srsfeqah > x tau mkn?? lorrr senang ajeeee... celup tgn dlm pinggan, ambik masuk dlm mulut..kunyah, telan kan senang tuu kak feqah oiii ... LO
jasmeen > mcm perli jekkk bunyinyerr?? masak lemak kacang panjang x penah try..lemak cili api penah arr...
zaiy > eh2..jgn nangis kak zaiy... swiss roll tu kalau wat kali kedua insyaAllah menjadi sbb biasalahhh pestime menggulung mesti der silap punyerr cuba lg yerr
kak liza > alamakk malu ehhh kak liza jenguk sini award?? macih2.... terharuuu nyerr dpt award drp kak liza
moi > jiran?? best2 ...cenggini sblm kak moi dtg umah, muka i dulu terpacak dpn pintu umah akak pg2 lagikk
ct (cinta) > kak ct pun mkn babat ker??
mr&mrs hizb > nak tgk gambo loyang?? gulung tikar xyah pakai loyang cek oiii! eh bunyi cam best jekk homestay tuu siap der bendang bagai... ehh ameklaaa gamboo nnti ..tingin nk berangan berlari2 anak atas permatang..main wau bulan.. ikshh nyamannyerr...
fazarinna >
lee lin > oats?? i kureng skitt... kecuali sekut oats
makuda > pestime dgr org masak sambal petai perut buleh cuba nnti ni wat perut masak sambal agaknyerr kalau mkn ngan nasi lemak sambal ni ok x makuda??
wawa > rasanyer raya haji thn depan abeslaa kot lembu sekor tu kak wa.. nk2 pulak idup berdua kira cam stok lauk setahun laaa kot
ciku_nunu > kusss semangat ..ingat kecur air liur tgk perut i.. sib baik perut lembuuu
Amy > yaaa betuiii sedap perut ni cecah air asam.. org klate panggil colek perut tp yg x best part nk cuci perut tuu leceh tuii nk sental ngan air kapur
dapurimpian > kayuh...kayuhhhh kak zai..jgn x kayuh selaki kayuh pasti xmo stop nnti bak kata maklang silap gaya leh kine sumpahan
kak anum > wkmslm...alaa kak anum..masak plg simple jekk tuhh rebus2 giteww
nor > wskmslm...wahh sleeping beauty dah bgnlaaa sonoknyerrr lama beradu erkkk tu arr x dpt colek mangga muda colek perut pun jdlaaa erk asal masam2 pedas2.. xde kine mengena ngan 'bakal menantu' yerr
amal > heheee kak amal nnti dah raya qurban mesti sume pakat tepek resepi daging2 sume tu sbb i mkn puas2 dulu kt sini kang menjejeh tgk kerabu perut org len
maklang > maklang ni bguihlaaa jaga kesihatan baikk punyerr x mcm i ni sume balunnn dah buleh dpt cop SIRIM ker?? wahhh terharuunyerrr...macih byk2 puannn..
jeff > hehheheee
sitione > what?? balik for good?? ouhhhhhhh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkk x aci..x aciiii.... wa nk blk jgakkk kak ct!! huarghhh
zai@umiaimanzulfaqar > lebih kurang cenggitu laa kak zai...dah perut sekor lembu mmg muntah darahlaaa nk perabihkan 2 org
sal > xper2 kak sal..kita sama2 tembam yerrr tu tandanyerr jiran bahagia
ina ~ ibu 2AZ > nnti dah panjang mesti cute toncet 2... mmg sukee sgt tgk girl bertongcet mcm doll
Haniss > samala kita kka hanisss... time raya qorban lidah tuhh bako pastu hiris nipis2... cecah colek perghhhh sedap woo nk2 pulak bako aras bara selalunyerr x sempat style masak len dah licin

roylazim > puh..puuhhh..puhhhhhh moga2 berjangkit laaa kat kak roy pulak
UmmiSyahir> x sangka byk jgak erkk style masak perut ni...i jrg masak style lemak2 /gulai2 ni..selalu rebus2..cecah colek jekk. insyaallah nnti der kesepatan nk try jgak masak style len
mama awatif&adam > wahhh bgusnyerr jd ibu yg berkerjaya.. xper2...pengalaman tuuu kerja di tempat org hehehee
aishah@ummiaqil > wkmslm... x cantik lg tu sroll tu..x comel cam org len wat masih terpenyek gitewww huh, TAG lgik?? adoiiiii byk nauuu h/w tertunggak ni haaaa
azlieda > order?? ingat ni kedai mkn aperrr?? bkn susah sgt nk buek dia..gaul2 jekk kak eida.. berkenan kat pak royal ker?? hek3... dah alang2 dok sini rugi x beli~ kang dah blk masia juling mata laaa tgk rega dia
moi > TAG?? mak oiii.... tambah lg...byk nyerr hutang waaa keliling pinggang
rozamy > hehehe try dulu br tau sedap ker tak
Siti Faridah > dah tgk dah present tu keh3.. cukup ker 2 ketui jek??
umieaisyah > psst umie..i catu baik punyer nasi tu sekali masak 1 cup jek share 2 org..cukup x cukup blkg kira tp lauk2 tu ratah sajaa pun layan kan
MaDiHa > lidah lembu tu mcm daging skit texture dia..len sgt drp perut tp lg sedap drp daging kak madiha..rasanyer dlm 1 bdn lembu part plg best lidah x caya try laaa perghhhh juicy beb!!
srsfeqah > apam johol?? br jek td baca dlm paper...ok2 sat gi i gi skodeng umah kak feqag
yaya > sori yaya..lambat reply...akak bz kitt 3-4 ari ni..ok ni email/YM akak :shima_272@yahoo.co.uk tp akak jrg on YM so kalu der pape email jekk akak rajin reply
wan > hehehe
makuda > kalau cenggitu nnti nk try laa wat nasi lemak sambak tumis perut lama dah x mkn nasi lemak ni pandan ade jual kt sini tp ikut nasib jgaklaaa lama dah abes stok kt kedai..tp i der simpan skit dlm esbok frozenkan so thn lama
nabialishad > warassss.. hi lama x nampak btg idung aloooo cian lapaq erkk masuk sini?? next time mai aft makan laa gerenti x lapaq punyer
ummi > haah minggu lembu.. wakakaka eh ummi set pinggan tu i pun x berani nk beli byk2 sbb nnti nk angkut satu hal pulak..nak2 pulak kitorang kt sini idup ala nomad giteww..
MaDiHa > hahahhaaa tu arr kantoi arr dah besday br nk surprise ngan kek..kan best kalu sehari sblm lg dah dpt kek...xpun seminggu slps br dpt kek kan? br surprise nama tu kan kak madiha..
mr&mrs hizb > eeeiii ini bdak mmg betui2 nk kine laaa! hamekkk
nor > wkmslm..wahhh byk nau h/w berderet2 ni haaa x wat satu pun lgik!
maklang > award?? i sukee award jek x suke TAG
amy >
jasmeen > wa dah terlebih 'lemak' laaa kak meen..maybe sbb teroverdose daging kot!
ida_isk > hehehee

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net