S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 28-Nov-2008 17:06 Email | Share | Bookmark

 
 
 
 
Quote:
x abes lg ngan masakan berasaskan lembu...alang2 ader lg balance ekor aritu i wat laa asam pedas guna resepi dpt fr saji online.. x tau nape buh nama Siti Khadijah ..kalau dibaca rasa cam janggal pulak bunyinyerr >> Asam Pedas Ekor Siti Khadijah..

pastu aritu mmg excited sgt nk try resepi tiramisu ctnik.. puas dah tawaf asda cr mascarpone cheese tuh akhirnyer jumpa jgak .. mmg betui ckp u ct..kalau guna cream cheese maybe kureng skitt kot rasa tiramisu ni disebabkan guna mascarpone mmg masyuk gilerr laa!! dijamin mkn hingga menjilat sudu!! tq byk2 ct for the recipe...marbeles sungguh!! walaupun ader org tuh sbn diet tp bila mkn dessert ni i pejam mata jekk lgsung x rasa bersalah lalalalaaaaa




ASAM PEDAS EKOR SITI KHADIJAH
resepi : Saji Online


1 kg ekor lembu (rebus empuk)
2 cm halia (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
8 ulas bawang merah (kisar)
6 tangkai cili kering (kisar)
Sedikit belacan (kisar)
1/2 cawan minyak masak
1 kuntum bunga kantan (mayang) - i x buh sbb xde
3 tangkai daun kesum (mayang)
2 sudu besar air asam jawa

CARA:
1. Tumiskan bahan kisar dan belacan sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sedikit air.
3. Apabila air mendidih masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan.
4. Akhir sekali, barulah masukkan ekor lembu yang telah direbus tadi.
5. Jika kuah pekat bolehlah dicampurkan sedikit air.





MEE HUN SUP SEMPOI

meehun - rendam & celurkan kejap..toskan
2 ulas bwg putih - ketuk
1/2 inchi halia - ketuk
semangkuk daging - potong kecil
fish balls
2 biji telur (dua org mkn)
sayuran e.g taugeh, brokoli, carrot, muchrooms etc
1 ketul kiub ayam or stok sayuran
lada sulah
serbuk lada hitam
serbuk ketumbar
nampla/minyak ikan
garam
gula
bhn sampingan : bwg goreng, daun sup/bwg & sambal kicap

CARA:
1. panaskan minyak skit, tumiskan bwg putih sampai wangi..
2. masukkan daging, goreng sebentar... kemudian bubuh air secukupnyer..
3. masukkan fishballs, halia & kiub ayam/sayur...rebus sampai menggelegak
4. masukkan bhn2 perasa e.g lada sulah, lada hitam, nampla, garam + gula..adjust rasa..
5. kemudian masukkan sayuran, & pecahkan telur 2 biji..jgn kacau...tunggu dah seminit dua br gaul perlahan-lahan... menggelegak terus padam api.
6. hidang bersama meehun dicelur & bhn2 tabur..




TIRAMISU
resepi : cikpuankesum@myresepi.com


Bahan A
20 sponge finger
284ml double cream
500gm mascarpone cream
1/2 cawan gula icing
3 sudu besar esen vanilla

Bahan B
3 sudu besar nescafe
1 sudu besar coffee
1 sudu besar serbuk coklat
air suam tuk melarutkan bhn B

Bahan C
Serbuk coklat utk taburan setiap lapisan

CARA:
1. Pukul double cream hingga kental (stiff peak)
2. pukul mascarpone cream, gula icing,dan esen vanilla hingga sebati
3. gabungkan adunan double cream dgn adunan mascarpone tadi hingga sebati
4. Campur Bhn B dgn air,kacau hingga larut
5. masukkan biskut tadi ke dlm adunan Bhn B tadi,celup dan angkat - JGN RENDAM LAMA.nanti biskut hancur.masukkan ke dlm bekas tiramisu
6. lapiskan setiap lapisan dgn adunan tiramisu tadi,hingga menutupi biskut dan taburkan serbuk coklat di setiap lapisannya dgn menggunakan penapis teh
7. siap di hidang selepas 8 jam di dlm peti ais utk rasa lebih sedap.paling kurang 5 jam.




Quote:
award kepala botak ni dpt fr UmmiZaihadi .. macih yerr umi sapaaa yg mulakan award kepala ni?? ikshh sekali pandang mmg kreatif...dua kali pandang meremang pun iyer jgak
ermm ada sesapa yg nk kepala ni sila angkat tgn?? sudi2kan laaa wat blk yerrr...


Quote:

yullina > wksmlm kak ina.. nnti next time i nk try tiramisu version akak lak guna sponge cake mesti a bit diff kan rasa dia...sbn kesedapan tiramisu ni disebabkan mascarpone tuuu ..kalau dah start mkn mana cukup sesudu dua..kurang2 sepotong dua
mr&mrs hizb > elehhh ekau sbn jeles kan sbb x dpt tiramisu tu kan sbb tu ekau bg mcm2 gelaran kt den ni haa miahahahaaaa
umieaisyah > fuyyoooo teluk intan pun bersalji erk?? ker berlumpur dek banjir umie??? ehh umie kat masia susah x nk cr mascarpone cream ni??
admansyah > alaaa tenet ader pun boring gakkk... rasanyer kalau ader si kecik baru x boring kot..
zaiy > haaa br betuiii kak zaiy...i pun bila baca rasa cam der missing word giteww mekasih cikguuuu kak zaiy bila nk try tiramisu ni?? kak nor kita tu selalu wat kan dessert italy ni
kak anum > wkmslm kak anum..haah tiramisu ni senang sbn nk buat dia xyah bako membako..deco mendeco nih.. tp tang nk nyahkan lemak2 drp cream tu drp bdn ni haa, mak oiiii maunyerr berzaman!
wawa > haah kak wa meehun sup ni mesti lwn ngan sambal kicap bru terangkat!
jasmeen > kaki n lidah tuu masih x dijual lg kat sni...tp i dah pesan siap2 kt my mom suh simpankan skit tuk i nnti blk nk mkn puas2 psst tiramisu tu terlampau sedap sampai mkn pun kine pejam mata menikmati dgn penuh keasyikan..
hajar > wksmlm..alaa kak hajar i blk pun 3 weeks jek pejam celik..pejam celik.. dah kine terbang blk sini semula ... akak blk for good for sure lg excited! bestnyerr dgr org nk blk ni...sedih pun ader gak huhuhuuu
ctnik > haah ct..kompem i akan wat lgik pasni maybe nk try tambah buah lak bg rasa mcm2 skit ehh kesum tu org bg kat i dia dah subur n gemuk so terus leh tuai alhamdulillah, rezeki... kalau peminat asam pedas mesti jln punyer... tp kuah i masih x 'kick' sbb x cukup bhn >> kantan!
mama Aisha > hehehee selama ni i bwk guna lesen international tp kan secara LEGAL hanya buleh drive setahun jekk guna lesen tu..since i dah dok sini almost 2 yrs so kwng3.... sendiri jwb arr kalau pak polisi cekup! ehh kalu gi butcher tu try2 laa tanya kot2 depa ader stok ekor cuma x jual jekk kt counter
daalia > wkmslm kak daalia haah i pun selalu wat sup jek ekor lembu ni..tp aritu jumpa rsepi asam pedas terus rasa teliur...nak2 pulak fav masak asam ni ..ehh ekor pun leh wat tom yam ker?? ini sudah bagusssssssssssssss
kak amal > haah i pun pestime try masak asam pedas ekor ni..kine wat pekat2 br ummph!! psst kak amal, ctnik tu dah x blogging tu resepi dia post kt MR so kak amal leh tgk tiramisu version ct under nick ~ cikpuankesum
aishah@ummiaqil > ouhhh x mkn ker benda2 tu sume?? hahahaa benda2 tulaaa pujaan lidah kuuu thanks kak aishah kasi tips telur masin tu..rasanyer i berserah jelaa blk dr brcuti kang br i rebus..nasiblaaa labu psst ctnik dah x blogging tu resepi i cilok kt MR ct post kat sana under nick ~ cikpuankesum
amy > sedap x sedap tu ikut org jgak kak amy...kalu peminat asam pedas rasanyer jalan jekk siap leh hirup2 lg tuh kuah dia! tp masak sup plg best kot!
dallies > no prob dallies..i mmg rindu sgt ngan u all & kwn2 sek dulu..x dpt berjumpa pun at least dpt tau perkembangan semasa dah lebih drp cukup
jeff > alaa bro gambar kelabu asap jekk... malu kt bro yg pakai senjata canggih-manggih ni
ida_isk > alaa tiramisu ni sempoi2 pun kompem sedap punyer! nak2 pulak mkn sejuk2 perghhh nyaman sungguh tekak
maklang > yeker maklang mahal sgt ker?? patut my fren ckp alang2 dok UK ni mkn puas2 sbb blk masia kang mahal nk beli bhn2 tiramisu ni
rozamy > nape x mkn ekor?? geli erkkk?? muahahhaaaa
mamaFami > heheee mama rindu lerr kat ma..x abes lg erk berkemas?? tp mesti sonok kan bila mak ayah dok sekali xlaa sunyi sgt
kak za > tq kak za selalu singgah sini ... kalau akak ader kt sini ari2 leh mai umah, i mmg boring pun kat sini eh bunyi cam best jek tulang masak rempah tuh nnti i nk trylah! thanks yer tgk bhn2 dia dah cam terasa2 kt tekak ni haaa eh 1 adunan pun mmg byk cakoi tu dpt! kalau double rasanyer buleh anto ke masjid wat kenduri

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net