S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 2-Dec-2008 10:56 Email | Share | Bookmark
Satay la pulakkk!! :P

 
 
 
Quote:
ni sume gara2 sapa lg kalau bkn kak zaiy yg dok goda org ngan satay Dubai dia aritu ...actually bkn pestime i termakan 'umpan' kak zaiy nih..dulu dah kine sekali ngan sambal tempe! nape tah penangan dapur kak zaiy ni mmg kuat tui mcm tau2 jekk tekak org sini bkn takat satay jekk ngan kuah2 kacang tu sekali i cilok baik punyerr halal yerr kak... mmg sodap!! thanks

kunun2 nk wat time raya haji next week..tp since raya haji kat UK ni jatuh pada hari bekerja..nak2 pulak hubby kije mlm so sah2 laa siang tu dapur takkan berasap no more nasi impit, kuah kacang, rendang bagai raya haji nnti yerr!






Sate Ayam [stail bakar dalam oven]
Sumber: Hanieliza (copy paste fr fp kak zaiy Dubai)


500 gm isi ayam/daging [hiris kecil dan nipis]
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 s/k jintan manis - dikisar
1 s/k jintan putih - dikisar
** serbuk ketumbar ( i tambah skit)
1 s/b gula
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 s/k garam - dikisar

Bahan tambahan:
timun [dipotong kecil]
bawang besar [potong kecil]
nasi himpit [potong dadu]
Kuah Kacang

CARA:
1. Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama 3 atau 4 jam.
2. Masukkan ayam yang telah diperapkan dalam loyang dan bakarkan dalam oven suhu 200'C selama 30 minit.
3. Hidangkan bersama bahan tambahan dan Kuah Kacang.

NOTE:
Kak Liza suka makan satay ayam tapi agak leceh nak bakar seperti yang dijual jadi selalunya kak liza bakar sahaja dalam oven. Kalau digoreng nanti berminyak pula tapi ada juga sekali sekala kak liza gorengkan.

Sekiranya nak digoreng [boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi tomato]
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang diperapkan. Masukkan bawang besar dan lada merah yang dipotong kecil.


Quote:
TIPS: i wat 2 jenis satay >> ayam & paru ..disebabkan bakar guna oven so lidi satay kine rendam dulu dlm air selama sejam supaya x hangus nnti (tips drp buku) & tuk mengelakkan satay jd kering i keluarkan blk serai yg diketuk drp kuah kacang tu campur nagn minyak masak skit..jdkan sbg berus,renjis2 minyak atas satay & golek2 selalu...




KUAH KACANG MOMMA MIA ak.a kak yati
resepi: kak yati len ~silap org td! (i copy fr fp kak zaiy
)

bhn kisar:
9 ulas bawang merah atau
3 biji bawang merah besar (ikut suka)
~ momma mia guna bwang beso sbb sonang nk kupass..
7 ulas bawang putih
2-3 inchi belacan
halia
cili kering ikut suka
3 s/b udang kering
ikan bilis (ni i x bubuh... sbb x tau ikan bilis sekor2 tu ker serbuk ikan bilis??)

serai dalam 2/3 batang dititik
lengkuas dititik
air asam jawa atau asam keping

gula
gula merah
garam
aji kalau suka
kacang tanah disangai atau digoreng dgn sedikit minyak
dibuang kulit atau tidak..ponnn ikut sukaa..
kemudian dibelender atau ditumbukkk ponnn ikut suka!

CARA:
1. Tumis serai + lengkuas + bahan2 yg dibelender tadi sehingga pecah minyak...maksudnya masak sambal tu sampai betul2 masak
2. Masukkan kacang tanah yg sudah diblender tadi..kemudian
3. Masukkan air asam jawa atau asam keping + gula+ gula merah atau gula melaka + garam..semuanya ikut suka..ikut selera sediri yer puan puan sekelian..

RALAT : kak zaiy kata ikan bilis tu bubuh yg sekor2 tu..blender sekali ngan bhn2 kisar len

NOTE:
KEPEKATAN KUAH SAMBAL KACANG dan KEHALUSAN KACANG TANAH YG DIBELENDER ATAU DITUMBUK ~ ikut suka hati masing2 yerr.. itu sahaja..manyak sonangg tuu...cubak yerkk..!!

itik GeMbO-gEMbO...

Quote:

mama awatif&adam > i dah lama sgt teringin nk mkn satay...tp aritu gi open house raya kwn leh mkn2 cucuk jek sbb malu nk sambar byk2 psst tu shima beli fr ebay...x penah gi stoke best ker?
zaiy > laa yeker kak zaiy buh ikan bilis sekor2?? ikshh tp even x buh pun dah sedap sgt2 kak zaiy..sbb bau belacan tu yg terangkat abes! mmg pasni shima guna resepi momma mia jelaaa thanks yerr muahss! opss dah betulkan nama kak yati tu (memandai jekk haku ni )
kak anum > wkmslm kak anum mmg kak zaiy tu skrg dok pancing tekak org jekk i dah byk kali kine kak anum!
jasmeen > lembu sekor jenis betina kak meen, tanduk tadak!! tp lama dah i dok cari2 tanduk lembu ke kerbau leh sbb buleh cucuk2 perut akak geram tui,suke nau sakat org!
niza et sofia > alaaaa kak niza dah blk sini rupernyer...ingat masih cuti2 masia lg.. xperlaa kak niza ader rezeki nnti kita jumpa laa kat memana pun.. shima blk ngan hubby 3 weeks jekk ikut ati nk 3 months
jeff > x penah mkn satay perut..tu yg x berani nak wat tu even stok perut masih der dlm dlm esbok
mr&mrs hizb > ehh satay skrg x naik rega ker jimah?? bkn per kalau beli ikshh kompem2 mesti kine beratus gak tu tuk satu family baik godek sendiri kt umah lg puas mkn!
cinta (ct) > ya betuii tu kak ct! kalaulaaa fp ni leh bukan takat hidang makanan tuk tatapan mata jekk tp leh sambar sekali msuk mulot mmg senang idup...
kak amal > hehee mmg lepas kempunan sgt2 kak amal...i mkn 2 ari berturut2 kt sini
ida_isk > lorrr awat meroyan?? kalu idang makanan atas pinggan tu leh bertambah sedap ker kak ida??
dapurimpian > i mmg peminat satay kak zai kat UK ni pun ader restaurant melayu jual satay nama dia Satay House tp kt london tu haaa i x tau bape rega set pinggan tu kat masia...tp kat sini so far ok lg laaa rega dia.. kalu nk lg murah org kata beli fr kilang dia terus
azlieda > haa ni sorang lg dok jamu mata tgk pinggan org insyaAllah i blk next week for 3 weeks...excited sgt ni nk packing barang! yuhuuuuuuuuuuuuu
umieaisyah > xde bau kak amal sbb i bako dlm oven...sib baik kalau x mesti tinggal lidi jekk kalau sume org hulur pinggan ehhh awat sume org tgk pinggan ni bkn tgk satay??
mshafie > yeker bro?? wahh kuat sungguh penangan satay dubai tu arr i pun rasa cenggitu jgak...baik shot benda len arr silap arr kalu wat bini meraung der yg mkn pasir kang!
azue > satay kajang?? perghh rajin tuuu kak azue sampai nk ke kajang bagai cr satay...skrg ni kt mana2 pun der jual satay... nih lg sorang tgk intai pinggan mangkuk org! kang pasni kine sorok dlm almari...sume dok belek pinggan bkn belek lauk
ina ~ ibu 2AZ > satay ni sedap mkn mlm2 kak ina...lunch x jln arr kalau hidang satay eeiii lg2 pinggan... kalau cenggini pasni hidang pinggan kosong jelaaaa pakat sume dok tanya pinggan jekk
admansyah > mmg best beropis kt dapur ni bahagia hidup...x stress lgsung! ikshh pinggan lagik!! pasni kine hidang dlm talam jelaaaa..
shasha_Leeds > ala cian kak sha... dahlaaa nk buatnyer renyah...tambah pulak ngan bdn x sedap ..kalau akak dok dkt mmg i dah hulur dah sepinggan
wawa > betui tu kak wa...mmg x sempat2 dah nk tunggu blk ...lepas kempunan...kalau x sure ader yg kine tapau satay ke airport ni haa
mrshenri > nak pigi...nak pigiiiii mmg lama dah dok ajak hubby gi ireland sbb org ckp cun...insyaAllah akan sampai jgak satu ari nnti before blk for good
ruzalila nik > wkmslm... rasanyer kalau rajin renjis satay tu ngan minyak insyaAllah x kering...cuma kine byk kali kuar masuk oven jelaaa
azian > kak yan i pun memula nk wat tuk raya haji tp x tahan dahh tekak ni haa nk mencekik awal ehh akak larat ker nk wat satay ngan bb kecik?? ikshh kalau xde bantuan drp cik abe nnti kencah dapur tuhhh xpun akak wat weekend ni laa time hubby ader pastu frozenkan...raya aji tinggal bakar jekk haah list dah berkajang2 ni haa tah muat ker x bag tu nnti
ctnik > ouhhh tidak...tidakkk...nasi impit tu cap ADABI wa tinggal rebus jekk kuah kacang tu i guna bwg kecik..kak yati momma mia yg pakai bwg besar tp tu resepi kuah kacang so far plg best laa kot yg penah i rasa!
cikgu anna > huh, meletopp?? biar betoi cikgu??? aritu i wat xde pulak meletup2 ni... tp tulaa kalu x sapu minyak mmg kering satay tu
maisya > xper kak maisya...gantunglaa bila2 pun...xde sape nk wat spotcheck haah tu sbb i puas ati mkn satay sendiri sbb suke ati kita laaa nk cucuk byk mana pun, sampai x nampak lidi pun xper!
srsfeqah > samalah kita kak feqah plg suke kuah kacang tuuuu mmg i hirup bersudu2 drp periuk..kunun2 cam nak test rasa laaaa ~ padahal dah tahap membedal!
rozamy > ouhhh tidakkk kak amy!! nk siapkan 20 cucuk tu pun dah terketaq2 kepala lutut den ni haaa berdiri kat dapur ~ ni kan pulak nk wat niaga... kim salam laaa....
cak > hi kak!! hehee alaaa akak beli jekk satay tu wat kencah dapur jek nk godek satay sendiri kalau bkn kerna i dok sini mmg i pun sambar jekk kt kedai x kuasa nk bako2 ni!
madiha > hehee mmg i dah gantung apron skrg ni kak madiha...nk2 pulak excited tunggu next week nk blk lgsung xde ati dah nk masuk dapur ...
anese > i x reti blogging kak anese ..aritu dah hampir2 majuk ngan FP tp puas dok godek blog x jgak berjaya last2 give up! (sah ini org buta IT) ikshh glamer mendernyerr... FP ni kira cam 'buku' resepi i jekk sapa2 nk tumpang sekaki 'baca' tu dialu2kan...
hajar > i gantung apron raya haji ni kak hajar..kitorang nk buat 'taik mata' jekkk
wawa > yeker kak wa?? mummy i pun x penah wat tapai hijau ni...nnti i tanya kot2 laaa mummy tau pasal daun pucuk manis tuu
haniss > mmg semontok org yg mencucuk nyer!! tu kije org nk cepat siap kak haniss... kalau wat biz ni mmg satu mlm jek terus gulung tikar ikut ati mcm nk cucuk sampai x nampak lidi tp susah pulak nk pegang nnti
aishah@ummiaqil > selamat hari raya haji buat akak jgak ada wat qorban ker kak aishah kt sana? tu mmg juadah raya haji yg telah diawalkan seminggu
lee lin > lidi tu byk dijual kt kedai cina...jgn kata lidi satay, lidi penyapu tuh pun ader dijual kt UK ni mat saleh skrg dah pandai pegang penyapu lidi tau!
kak za > kak za!!!!!!!! jom kita jumpa jommm (kalau akak x keberatan laa )...shima mestila blk klang sbb umah mummy ayah kt rantau panjang insyaAllah shima sampai next weekend~ sementa tu x joh dah ngan rantau panjang ermm camana nk contact akak yer? bg email add akak, shima email no phone masia xpun akak email jek kt shima_272@yahoo.co.uk takut nak tepek kat sini kang kine jual kang nway selamat hari raya aidiladha juga buat akak sekeluarga
kak meen > ooo ben10 tu kartun ker?? alaaaa i mana laaa layan kartun2 cenggitu kak meen, i layan sin chan jekk
boxhousestudio > yeker?? ati2 kak tun...pastikan xde sesapa skodeng fr belakang..kang esok der yg kine hembus arang bakar satay



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net