S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 5-Dec-2008 12:33 Email | Share | Bookmark
balas D E N D A M !!

 
 
 
 
 
Quote:
ni kes bila org dah give up nak kurus (tp alergik ngan alat senaman) mmg dia bedal abes-abesan sbb dah tension sgt2 dah~ abes berbotol2 madu ngan jus limau org minum pagi ptg siang mlm x jgakk susut angin 'spare tyre' kt pinggang ni haaa... kak nor pls help!! siaplaaa telinga ni haaa blk nnti... maunyer tebal 5 inchi

lg sekali i kine pancing ngan ayam panggang kak zaiy dubai! mmg jam tu jgak i gi kidnap anak ayam kt kedai paki sekor..org len sebok nk panggang turkey tuk krismas kita pun sibuk nk panggang anak ayam jugakk!! tp i panggang ikut anak tekak sendiri xmo wat ikut tekak mat saleh (huh, berlagak sungguh!) nampak ayam tu cam besau, so kunun2 nk mkn tuk esok sekali (kes malas nk masak laaa ni ) tp arammm sekali hadap jek tinggal tulang! nampaknyer pasni kine kidnap bapak ayam kot...




AYAM PANGGANG BBQ

1 ekor anak ayam (xlaa anak sgt, remaja skit )
kentang
carrot
mushrooms etc

bahan perap:
1 s/k jintan manis - kisar/tumbuk
1 s/k jintan putih - kisar/tumbuk
1 s/k ketumbar - kisar/tumbuk
1 s/b serbuk paprika
1 s/b serbuk kari
madu (i buh agak byk)
sos BBQ ( pun byk gak)
olive oil
garam

CARA:
1. ayam yg telah dicuci dibiarkan kering/ lap ngan paper towel
2. goreng jintan & ketumbar dlm kuali tanpa minyak sampai wangi..pastu tumbuk halus
3. satukan semua bhn2 perap dlm mangkuk..gaul sebati
4. lumurkan pada ayam...selebihnyer sumbat dlm perut ayam
5. perap selama 4-5 jam
6. sementara tu potong kentang & sayuran len, gaul bersama sos bbq skit, perap sekali ngan ayam.
7. panaskan oven 180 darjak celicus, bakar ayam selama sejam or sampai masak...terbalikkan beberapa kali supaya masak sekata. hidang bersama lemon & tobasco (rosmary tu hanya hiasan semata2 )


Quote:
sup ni pulak x plan pun nak wat..tp aritu ada kwn kt sini dok cite betapa sedapnyerr SUP AYAM kat Spice Root Cardiff Bay tu i pun telan air liur berkali2... nak2 pulak dah sejuk skrg ni asal sebut sup jekk cam terasa2 kat tekak! ikshh so kak haini ni resepi sup kanji tuu yg i main bantai jek, x taulaaa sama ker x rasa dia sbb setiap kali gi Spice Root i x nampak benda len dah i cuma ulang alik ke counter mee goreng tu jek so far sup ni mcm sup segera brand knorr rasa dia..pekat2 gitew! nk wat pun cepat 15min jek dah siap!




SUP KANJI AYAM

air secukupnyer
1 ketul kiub ayam
1-2 s/b tepung ubi -bancuh dgn air
2 biji putih telur (x payah pukul)
bebola ayam (potong kecil)
sayuran kegemaran e.g carrot, brokoli, etc
seaweeds - diracik2 halus
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
garam + gula
minyak bijan
bahan tabur: minyak bijan, coriander cincang, bwg goreng

CARA:
1. renehkan air + kiub ayam sampai menggelegak..
2. masukkan bancuhan tepung ubi.. mula2 sup akan kaler putih susu tp lama kelamaan kaler akan jernih & auto pekat...adjust kepekatan ikut suke..kalau terlalu pekat tambah air
3. masukkan bebola, seaweeds & sayuran serta bhn2 perasa...adjust rasa
4. last sekali masukkan telur putih..gaul sampai nampak berjalur2/berurat2 gitew...masukkan minyak bijan skit terus tutup api.
5. dah siap hidang bersama minyak bijan, coriander & bwg goreng



Quote:
nasi lemak ni pulak wat tuk dinner mlm td n merangkap menu arini (kes malas nak masak) sotong kering tu x jumpa di UK (ni masia mali... ) makin bertambah2 laaa lemak kt badan ni haaa...x perlaaaa hidup hanya sekali.. <<< ayat penyejuk hati yg plg mujarab!




NASI LEMAK SAMBAL SOTONG

nasi:
beras
santan
garam
halia - hiris
bwg besar - mayang
daun pandan - simpul
**halba (if suke)

cara: satukan sume bhn , masak spt biasa guna rice cooker

sambal sotong:
cili kisar
4 ulas bwg merah - kisar
2 ulas bwg putih - kisar
bwg besar - mayang
1 inchi belacan - kisar
nampla/sos ikan
kicap manis
cili sos & sos tomato
garam
gula perang & gula pasir
air asam jawa
minyak masak
1/3 cwn santan
sotong kering (rendam dulu ngan ubat dia semalaman sampai kembang & lembut)

CARA:
1. panaskan minyak agak byk & tumiskan bhn2 kisar sampai terbit minyak
2. masukkan air skit lg kalau nk sambal byk...
3. buh segala sos & bhn perasa, air asam jawa, garam & gula
4. masukkan sotong...masak atas api sederhana sampai sambal pekat...
5. masukkan bwg besar, santan ...masak lg hingga terbit minyak & betui2 pekat (ikut suke nak pekat mana..i suke sambal yg pekat & manis)
6. hidang bersama telur, timun, kacang goreng, ikan bilis goreng & nasi


Quote:
x complete pulak kalau dah alang2 mkn nasi lemak tu kita tambah lg kuih-muih sbg pelengkap misi balas dendam ni setelah berbulan2 i 'puasa' ngan Pau ni akhirnyer kecundang jua smlm...mula2 i wat 1/2 adunan inti serikaya n kari daging... pastu x puas mkn i tambah lg 1/2 adunan..akhirnyerr >>> SAD ENDING! sendiri jwblaaa!! (sambil menepuk2 pipi supaya leper kembali)

phewww leganyerr lepas dpt balas dendam!!




PAU inti Kentang (kak jasmeen )
resepi pau: kak jasmeen


pau:
500 gm Tepung Pau (i xde tepung pau so gantikan ngan 150gm Strong White Bread Flour + 100gm Self-raising Flour = 250gms - i wat 1/2 drp sukatan kak jasmeen)
2 sdt Baking powder
260 gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
7 sdb gula halus
3 sdb shortening / lemak sayur

CARA:
1. Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
2. Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
3. Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
4. Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
5. Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
6. Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
7. Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
8. Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)

TIPS:
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..)
**Jika terdedah, pau akan mengeras so kalau nak mkn kine steamkan blk seminit dua...br kembali gebu spt asal TP kalau malas xyah panaskan pun xper...abeskan sekaligus jgn kasi tinggal balance


INTI KENTANG

kentang - potong kecil
daging cincang
1 btg kulit kayu manis
2 ulas bwg putih - cincang
1 labu bwg besar - mayang halus
serbuk kari
serbuk paprika
garam & gula
coriander cincang

CARA:
1. tumiskan bwg ngan kayu manis sampai wangi..
2. masukkan daging cincang... goreng sebentar
3. bubuh serbuk kari & paprika..
4. masukkan kentang & tambah air tuk empukkan kentang
5. adjust rasa garam gula..masak hingga empuk & kering
6. tutup api tabur dgn daun coriander cincang




SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
:: m a a f z a h i r & b a t i n::

itik GeMbO-gEMbO...
Quote:

wawa > tu arr kak wa dah malas dah nk pikir pasal diet2 nih...bkn turun pun makin naik adalahh
zaiy > muhahahhaa anak ayam tu mmg sodappppp! lembutttt bangat isi dia...pasni i nak kidnap ramai2
maklang > ikshh agak2 laa maklang ni jgn sampai meroyan sudah tgk pinggan mangkuk tuuu
aishah@ummiaqil > musim panas lg laa xle nk diet..ari2 eskrem...sundea... milkshake...camano nk kurus?
azian > tu arr kak yan i ni asal gi cbs jek geram nk borong alat2 senaman kunun2 nk wat gym arr kt umah tp aram nk kuar peluh setitik pun susah baik 'mengeram' dlm selimut lg sedapppp
sally > lorr sampai ke situ sekali kak sally... set tu beli kt internet jekk...try cr kat ebay..mcm2 ader tp x pastilaa seller tu sanggup ker x post ke masia... bkn per takut lg mahal harga post drp barang!
umieaisyah > ikshh x abes2 lg pasal pinggan tu insyaAllah kalau xde aral melintang akan sampai masia jumaat ni ermm rasanyer i bkn takat apple ker pear ker..ni dah mcam labu sayung pun ader!
amal > selamat hari raya aidiladha juga buat kak amal sekeluarga
Shasha Leeds UK > salam aidiladha juga buat akak insyaAllah sume selamat...jaga diri bebaik nooo
ctnik > heheee i ni ct jenis bdn mmg senang yg amat naik tp punyerlaa susah nk turun! betoi ker berkesan posa time winter?? ermmm nnti blk fr cuti nk trylaa...
amy > wkmslm kak amy mmg best pau ni kalau mkn panas2...i ni natu pau, dulu selalu beli pau ni tp xle nk mkn byk2 sgt sbb seketul pun dah beringgit since dah dpt resepi kak jasmeen tu mmg x rasa nk beli lg dah sbb lg jimat wat sendiri mkn sepuas ati
nn > raya masak aper?? kitorang raya membuta...masak taik mata ehh main baling2 snow?? wahhhhhhhh nk join...
dapur impian> selamat hari raya aidiladha juga buat kak zai haah br pestime tu main bakar2 anak ayam rasa best jgak dpt kerjakan dia sekor2
nabialishad > salam aidiladha kak intan heee kak intan pun nk diet ker??
mummy sara > pinggan lagikk....rasanyer ramai jgak peminat vintage ni kat masia erk
dallies > ikshh mana der dallies...tgk u maintain jekk even dah ader eva sorang tp i ni yg xde sesapa pun dah kembang ngalahkan org anak 3
mamafami > selamat hari raya aidiladha jugak buat mama sekeluarga heheeee saje blk senyap2 x bgtau ma sbb nk wat surprise
jasmeen > ikshh segan noo nk gandingkan pau ngan pp sbb gebu dah sama..saiz pun dah dkt2 sama..cuma kaler jek cam len skit... nnti tgk sendirilaaa kak meen (kalau kita jumpa) jgn akak gi tepek pau sebijik sudah kt pipi ni
rinzura > wkmslm kak rinz.. insyaAllah kalau sempat nnti i gantung kad raya akak
mr&mrs hizb > psst i kt sini kan korban bapak itik bkn anak ayam! tp ampesss liat sampai nk tanggal gigi selamat hari raya aidiladha yer samalah kita maaf byk2 kalau der salah silap tuuu
ctnik > oo i blk khamis ni ct..doakan kitorang selamat pergi & balik yer...psst gerun sbb naik Qantas!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net