S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-Jan-2009 10:50 Email | Share | Bookmark
i'm back!!

 
 
 
 
Quote:
salam sume

wallaaaaa lama giler laaa x update sampai 'keras' tgn nak tangkap n edit gambo xperlaaa pelan2 kayuh lama2 nnti 'lembut' ler balik btw selamat tahun baru buat sume kwn2.. ikshh pejam celik..pejam celik dah masuk 2009 dah mekasih laaa pada sume yg masih sudi menjenguk dapur i sepeninggalan tuan dia Ooh yer, macih kak meen kasi sapu segala sawang thn depan leh sign contract lg!

i nak minta maaf byk2 kt kwn2 yg mana x sempat nk jumpa blk tempoh ari...even 3 weeks cuti masih x cukup nak spend masa tuk jumpa kwn2, sanak-saudara... actually ngam2 jek tuk jumpa family!
nnti next entry kita cite lebih panjang pasai per cuti 3 weeks masih x cukup..






GRAVY MASHED POTATOES
resepi: daunpandan@myresepi.com (buleh mkn 3-4 org ,dpt agak byk gravy nih..)


330 ml air
2 sudu besar stok ayam ( i guna serbuk pati ayam maggie...tp kene kurangkan byk skit sbb nnti masin)
1 biji bwg besar - dicincang
1 btg saderi - dicincang
20gms mentega
10 gms tepung jagung
1/2 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar sos tiram
sedikit kicap pekat (nk bg kaler dia lawa)
sedikit serbuk lada hitam

note: mash pototo tu i guna yg instant...tinggal bancuh ngan air jek

CARA:
1. masakkan stok ayam bersama bwg & saderi hingga mendidih (dlm 10min gitu) kemudian tapiskan....
2. cairkan mentega n bubuh tepung dgn api perlahan..kacau bg x melekat kt kuali, pastu bubuh air rebusan td, kacau sampai rata & mendidih
3. last sekali bubuhla sos, kicap , lada hitam etc...masak sampai pekat...


Quote:
breakfast ala2 mat saleh ni mmg sesuai tuk org yg malas tp kebulur sbb sekali hadap dijamin sampai ke petang kenyangnyer .. dah nama pun tuk org pemalas so xde resepi...
dahtu pasai per tepek? sajeeee sbb nk praktis amek n edit gambo




NASI DAGANG
resepi: kak hanieliza


600 gm cawan beras - i campur beras biasa ngan beras nasi dagang skit
100 ml beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa

Bahan utk DiMayang
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia

CARA:
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Kukuskan sehingga naik wap.
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
5. Siramkan dengan air dan kacau rata.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
7. Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
9. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar

NOTE: disebabkan i masak tuk 2 org mkn, so sukatan bhn2 sume i kurangkan...




GULAI AYAM (resepi asal Gulai Ikan Tongkol)
resepi: kak lieza


1.5 kg ikan tongkol ] - i gantikan ngan ayam
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan (x buh)
garam secukupnya ] (x buh)

60 gm rempah kari ikan - i guna rempah kari ayam
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh - i buh cili padi jek

CARA:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan ayam dan santan. Biarkan mendideh.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.


Quote:
aft 3 ari dok berkelubung dlm selimut akhirnyerrr i masuk gak dapur... bkn per dahla letih pasai flight delay 3 hrs lebih kat abu dhabi.. pulak tu turun2 jek flight abes pecah2 bibir sampai kine ulser...berdarah idung pasai sejuk bangettt!! patut arr air sungai kt dpn umah ni beku rupernyer2 mmg dah berminggu pun org2 kat sini 'beku' mlm td saje dah -11 darjah celcius! nasi dagang ni wat smlm, xdak ikan tongkol so terpaksa gulai ayam jekk ...resepi sat gi menyusul yerr...


TAKZIAH BUAT MAMAFAMI SEKELUARGA ...al-Fatihah

Quote:

zairieza > uishhhh mmg best sgt2 kak zai...ikut ati mmg xmo blk sini dah!
zaiy > kamera baru mendernyerrr??? masih kamera hp cabuk tu ler...dahtu duit sume abes labur ke KFC mana mampu nk rembat kamera baru haah agak byk gaklaaa angkut khazanah 'alam' tp lupa nk bwk petai daaaaaaaaaaaaaa
kak anum > wkmslm kak anum erk cite pasal masia?? ikshh buleh menitik air mata ni kalau tgk blk gambo2 cuti aritu...
maisya > kak maisya!!!!!!!!!! xper2...biasalah tu kdg2 mmg otak ni nk rehat manjang jekkkk xmo dah hadap2 pc ni.. mcm i aritu pun blk masia mmg jarang bukak fp sbb nk relaks n enjoy puas!
~ niza et sofia ~ > hi kak niza!! ehh simple mendernyerrrr tgk menu lebih kurang sama ngan restaurant thai jekk ermm nnti i pelan2 edit gambo..x byk mana pun
azian > wkmslm kak yan...ikshh rindu banget sama akak! ehh kak yan beras nasi dagang tu ada dijual kt kedai paki cardiff tau!..tp i ada gak angkut segenggam dua sbb takut berat tup..tup..gi kedai kelmarin tgk berkampit2 beras nasi dagang depa jual ampesss tui!! kalu tau baik org angkut asam boi byk2 ehh halba pun ada jual gaklaaa kt sini kak yan cuba cr kt kedai pakai..
psst spiderman tu byk dijual kt pasar malam, kalau tau i sambar sekor dua!
Awatif n Adam > haah awat gi time winter?? sib baik ler air laut tu x beku lg time tuh kalu gi skrg silap gaya leh skating free jekk xyah gi winter wonderland! ermm betui ker leh mai lg ni?? ngeh3...
moi > wkmslm kak moi ouhhh ingat ikut rombongan cik kiah ke tehran sonot main baling2 snow??
dod > acik kureng sihat kitt pasai sejuk sgt2 kt sini mcm dok dlm peti ais giant! eppp jgn disebut SR tu kang ader yg meroyan nk blk masia semula! org penat pun x ilang lg naik flight dia dah tanya bila nk blk masia lg?? ampessss tui laaaa soklan dia ..
azlieda > kak eidaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! (sambil berlari2 anak mendepa tgn) x sangka kak eida dah menceburkan diri secara serius xper2...mmg dari awal org tgk akak ada talent insyaAllah dgn minat dan bakat yg ada akak buleh pi joh... okies2 next entry i upload gambo sg yg beku tuuu skrg nk tangkap gambooo pun payah pasai tgn terketaq2 jekk pegang hp
ummict > yuhuuuuuu ummi!!! muahssss!! aloloooooo cian diaaaa....pelanduk 2 ruper erk?? ekekekekeee sib baik x tegur.... tp kan ummi blk aritu i mmg ader gak gi kenduri kawen kawan kt gombak! kot2 mmg kita dok semeja kottttt abg ipar shima tu lecturer account kt UUM nama dia En Rosly... kenai ker??
kak amal > blk2 mmglaaa lapar tahap kebulur kak amal coz dlm flight i xle mkn sgt sbb loya! haah aritu dpt jumpa kak rani sbb family kakak shima dok changlun so singgah umah depa kebetulan husb kak rani tu kwn uni kpd kakak n abg ipar..mcm jejak kasih laaa pulak! insyaAllah next time blk shima gi utara singgah isi perut mkn chic chop kt alor setar pulak yer ehemmm2 tp kalau der pelanduk chop lg masyukkkk
eimanuar > amboiiii takat pinjam tepung 200gms dia paksa org beli pakej mengkuang!! ni mmg strategi marketing ala2 rejim komunis nih!!! ehhhh i dah buek muffin pandan tu ptg smlm..mmg masyuk ler!! (ni tepung beli sendiri yer! )
m a m a e z a n~mama ainnur > haaa i mmg sokong 100% statement akak tu ''dr die kuar ngan kengkawan baik kuar ngan anakbini sdri'' muahahaaa ikshh x taulaa menantu kesayang ker tak sbb i rasa masih x cukup baik lg tuk jd menantu mama
dayang kek lapis > sila..silakan kak dayang.... aikk kat johor je ker??? cardiff xder??
ina_saly > wkmslm kak ina... xlaa sihat sgt sbn nasi dagang tu x sempat mkn blk aritu tu sbb i curik skitt beras nasi dagang my mum ouhh maybe kott kita selisih kt jln...
makuda > alaaa makuda alang2 dok masia tu beli jekkk mashed potatoes KFC tu lg senang! kalau bkn kerana ader org jual mashed instant kat sini i pun x lalu nk kupas kentang
roylazim > ehhh kak roy dah pindah 'umah' erk?? amboiiii flickr laaa pulakkk ikshhh canggih2....
lee lin > miahahahaaaaa
boxhousestudio > ekekekee pelan2 kayuh kak tun...kang terkezut dapur tuh tetiba kine kije keras!
~ibu 2AZ~ > insyaAllah nnti dah 'lembut' skitt tgn ni nk edit gambo i tepek gambo cuti2 masia aritu yer
MaDiHa > tu arr kak madiha mmg terkilan sesgt x jumpa akak n kak meen aritu tp apakan daya masa suntuk sgt! insyaAllah der rezeki panjang umur kita jumpa len masa aritu blk i x sempat nk rasa nasi dagang asyik2 KFC...mcD...KFC...
nor > wkmslm kak nor.. huarghhhh rindu...rinduuuuuu sgt2!! tu jek tiket yg available time tu terpaksalaaa amek etihad tp tu arr ikshhhh serik wooo xmo dah transit kat abu dhabi ....pasni nk try emirates lak leh lepak dubai lelama kitt... psst ada KFC x??
dapurimpian > insyaAllah nnti kalau dah ilang sakit2 sendi ni i upload gambo cuti2 masia aritu..ala x byk mana pun..
Haniss > tu diaaaa soklan cepu masssss!! pantanggggg nampak penimbang skrg ni.... seram len macam!
mariam > hi mariam!! sib baiklerrr lepas segala reta karun yg i angkut aritu kalau x der yg terguling2 kt heathrow meroyan tgk tempyak kuuu kine rampas!!!
rozamy > kak amy!!!! ehh tu bkn terlebih rajin tp sbb lepas kempunan x sempat nk mkn masa cuti aritu
umieaisyah > umie!!! muah, muahhhs, muahhhhsss!!!! aloooo rindu sgt2 kt umie...mmg aritu lalu teluk intan tingat kt umie tp no tepon pulak xde..kalu x mesti dah roger2 umie alhamdulillah byk round dah balun laksa...yuhuuu misi seludup belacan n tempoyak berjaya!!! yeehhaaaaaaa
rani > kak rani!!! rindunyerr kat akak....dah almost sihat dah jom pindah sini jom...nnti i leh tlg bako cuppies byk2
jasmeen > aisehhh nk rembat dslr camno dah duit sume terbang ke pak li xper2..pelan2 menabung kang blk nnti rembat yg lens panjang sedepa baru puas ati!!
Siti Faridah > ikshh xdelah org masak sempoi2 jekk... sekadar tuk mkn berdua
Shasha Leeds UK > salam kak sha.. haah mmg terkezut aritu sampai2 sini kecut bdn ni haa alhamdulillah sume brg2 seludup selamat sampai ke cardiff misi berjaya!!!!
ida_isk > betoi2....sokong kak ida...
mama awatif&adam > elehhhh mulaa la tuh bukak cite sedih mkn nasi sejukk dlm kete!! haa sape suhhh mai time org xde?? miahahahaaa sian awatif n adam kalau x sure leh pekena nasi lemak panas sambal sotong kt umah acik ni kan kan??
ctnik > snow x kuar ct..yg kuar ais batu! ehh ct kalau u ngidam nasi dagang tu bgtau tau b4 licin disapu warga cardiff rega x mahal pun... dun worry!
anese > tau xperrr....sbb blk aritu x sempat pekena nasi dagang terpaksalaaa berdagang kt sini silap ler x seludup ikan tongkol sekor fr masia...adeii
hajar > wkmslm... hi kak hajar!! ekekee aritu dah risau dah takut bag terlebih berat sbb dah over limit 5kg each sib baik depa lepas... ikut ati mmg nyah jgak fr 'peti ais giant' nih! x tahan dah ni!! rasa cam nk sembunyi dlm oven jekkk
mama awatif&adam > aikkk papa nyer pun ligat ber'fp' erk??? ini sudahhh bagusssss
Amy > Ouhh tidakkkkkk kak amy!!!! kapal dah canggih dah touch screen tp ampesss dahlaa 3jam kitorang tersadai dlm flight tunggu depa repair tv alik2 xle repair, terbang gituw jekkk 7hrs lebih kitorang bantai tido kebosanan yg amat! kalau tau baik xyah repair dari awal..huarghhh kijam..kijam!!!
eija28 > haah tp i gi time cuti krismas akak gi b4 kan?? selisih kt jalan kot
kak arme > wkmslm kak arme heheeeee silap tu patut ubah statement >> ''makin byklaa tambah berat lepas ni!''

itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net