S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Jan-2009 22:25 Email | Share | Bookmark

 
 
 
 
 
 
 
Quote:
sejak blk sini mmg menjadi2 pulak selera makan..maybe sbb sejuk so tekak ni asyik2 nak mencekik jekk kijenyer actually sejak blk sini baru 2x i kuar rumah tu pun sbb nk beli stok lauk tuk seminggu kalau x jgn haraplaaa nk kuar gi start enjin kete sejuk2 cenggini (sbn mmg xle nk start pun bateri dah 'kong' 3wks x panas engine! )

kebetulan pulak this week hubby lak kije mlm, so makin menjadi2laaa projek di dapur sbb sonok der org leh jd tukang mkn... heheee bkn per kdg2 tu dlm kepala benda yg nak dimasak mcm2 tp tekak yg nak telan cuma 2 jek ...kwn2 lak dok joh.. tu yg 'waiting list' makin ari makin berjela..




Quote:
aritu masa blk cuti x sempat nk mkn tempoyak puas2..so nak blk sini i kebas sebekas tempoyak mummy tuk diseludup ke UK...sampai2 jek terus i kerjakan dia puas2 wat ~ sambal tumis tempoyak ngan petai resepi fr kak Madiha mmg terangkat abes!! lawan lak ngan ulam timun wif ayam goreng, perghhh! actually yg dimakan ngan nasi seciput jekk selebihnyer i ratah gitew jekk mmg berasap tinger pedas yg amat!!




SAMBAL TUMIS TEMPOYAK PETAI
resepi: kak Madiha


4 papan petai ~ kopek kulit & belah 4
secekak besar ikan bilis dibersihkan
1 biji bawang besar ~ dimayang
Garam secukup rasa
Gula (jika guna tempoyak lama/masam)
Minyak

Bahan2 ditumbuk
20-30 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
3 ulas isi durian (i x buh ni sbb x seludup isi durian aritu)
3 sudu besar tempoyak (seeloknya tempoyak yg baru)
1 cawan air (untuk bancuh ramuan tumbuk tadi)

CARA:
1. Tumbuk cili padi & kunyit hidup hingga lumat kemudian campurkan isi durian & tempoyak. Bancuh dengan 1 cawan air hingga menjadi pes yg pekat.
2. Panaskan minyak dlm 1 cawan. Goreng ikan bilis hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
3. Goreng pula bawang besar hingga layu kemudian angkat & ketepikan.
4. Gunakan minyak yg sama.. tumiskan bahan2 tumbuk/pes tadi hingga masak.
5. Masukkan 1 cawan air / lebih jika perlu (jika suka sambal cair). Masukkan petai dan masak hingga petai lembut/masak. Masukkan bwg & ikan bilis dan masak lagi.
6. Perasakan dengan garam, perasa & gula (jika perlu).
7. Jika terlalu pekat boleh tambah air lagi.. rasakan biar secukup rasa.
8. angkat & bolehlah dihidangkan samada dengan nasi, cekodok ataupun lempeng.


NOTE: resepi AYAM GORENG BEREMPAH tu i adaptasi drp resepi TEMPE GORENG BEREMPAH sbb i sukee sgt2 base bhn2 perap tuuu



NOTE: sambal udang jek sempat ditapau tp resepi 'tertinggal' kt masia.. xper2 blk next time i ngedeng resepi ngan mama

Quote:
setiap kali nk blk UK mesti MIL akan tapaukan sambal udang byk2 sbb kompem bila sampai rumah dah separuh mati penatnyer ..so menantu sorang ni senang tinggal tanak nasi putih jekk hehehe macih ma... sambal tumis ni i catu baik punyerrr dah lebih seminggu masih x abes lg bkn per sayang nk perabis...sedap banget! mkn bila perlu jek... ( halal erk ma org tambah petai skit! )




DAGING MASAK KICAP

300gms daging - potong kecil2
3 ulas bwg merah - kisar
2 ulas bwg putih - kisar
2-3 s/b cili kisar
1/2 inchi halia - hiris
2 biji cili padi - belah 2 (optional)
1 labu bwg besar - mayang
1 s/k serbuk jintan manis
1 s/k serbuk jintan putih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
kicap manis
kicap pekat
nampla
garam & gula

CARA:
1. panaskan minyak skit, tumiskan bwg yg dikisar hingga wangi & garing
2. masukkan cili kisar, goreng hingga naik minyak
3. buh bhn2 rempah...goreng lg sampai wangi
4. masukkan daging...goreng sampai masak
5. buh kicap, nampla, garam & gula...tambah air skit tuk kuah..
6. goreng sampai pekat & adjust rasa...last sekali buh bwg besar & cili padi..masak sampai layu.



DAGING MASAK MERAH
sumber: majalah saji (fr dyna@myresepi.com)


1/2 kilo daging - dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
1 bijik bawang besar dimayang
1 bijik cili capsicum hijau
1 cm halia
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
2 s/b sos tomato
2 s/b sos tiram..
garam
kacang, capsicum etc (optional)

CARA:
1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... kalu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk 3. banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
4. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
5. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
6. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
7. Bleh makan ngan nasik putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA




NASI DAGING
resepi: kak rinnchan


Bahan-bahan:
3 pot beras (pot=tin susu pekat... )
1/2 cwn tomato puree cair
1 cawan susu cair

Bahan-bahan utk stok daging :
500gm daging
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar rempah kurma
i camca teh lada putih
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
Air 5 cawan..ditambah sehingga daging lembut

* Rebus kesemua bahan di atas untuk mendapatkan air stok daging.

Bahan-bahan tumis :
1/2 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, dimayang halus
1 inci halia, dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 sudu besar minyak/mentega untuk menumis

CARA:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau wanginya.
3. Masukkan beras dan kacau seketika.
4. Tuang air stok daging secukupnya untuk menanak nasi tersebut.
5. Bila beras agak kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau semua hingga rata dan biar nasi masak.
6. Tutup periuk sehingga nasi betul-betul tanak. Sesekali elok dikacau nasi.

* Boleh menggunakan rice-cooker atau masak di dalam periuk di atas dapur.

Cara hidangan :
1. Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Rinn potong daging siap-siap dalam saiz yg kecil supaya cepat empuk. Boleh dihidang dengan air asam.

Air asam :
Perahan air asam jawa
Bawang besar hiris
Buah tomato segar, dipotong kecil-kecil
Hirisan cili merah atau cili hijau
Belacan bakar
Garam dan gula secukup rasa
Perahan air limau nipis/kasturi


Quote:
yg kat atas ni lakk sume resepi berasaskan daging tp i terlebih rempah tu yg sampai tenggelam kaler oren tomato puree tuu pape pun hubby suke sgt2 nasi ni pasai der air asam! nasi daging ni lama dah i tingin nk mkn since mkn kt rumah kak haini raya posa aritu mmg teringat2 jekk kesedapannyer tp xle nk wat since i xde rempah kurma..so nak blk aritu rempah kurma tu benda pertama i buh dlm bag sayang woooo , mmg xde dijual di UK ni, kalau der pun yg pes punyer lgsung x rasa cam kurma melayu kita!




TEPUNG PELITA
resepi: yani@myresepi.com


1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam
** extra gula pasir (tips fr Joayee)

CARA:
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Taburkan 2 s/k gula pasir atas setiap lapisan tepung hijau tu tuk menghasilkan air gula di lapisan bwh
6. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
7. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
8. Sejukkan

NOTE: i wat 1/2 adunan jek n dpt 10 bekas saiz di atas...


Quote:
tepung pelita ni antara kuih fav esp bila bln posa...tp dah di KIV setahun lebih sbb i xder kapur masak n acuan yg sesuai... sian my mum, blk jek anak yg sorang ni abes satu dapur kine geledah dok cari acuan kuih n bhn2 tuk diangkut wat blk! eksyennn....kalau dulu dok kt dapur aram x terusik kapur masak tu...pandang sebelah mata jekk dah dok sini barulaa tercari2 sampai ke lubang cacing!

itik GeMbO-gEMbO...

Quote:

eimanuar > den mkn petai sekilo pun kompem x kuar angin punyer!
azue > tips tuk seludup tempyak ~ bungkus tebal2 ngan surat kabar pastu selit celah2 baju..tu yg selamat tuu
jasmeen > lorrr bekas kecik tu i angkut 20 ketui jekk mmg hajat di hati nk angkut kurang2 200pcs sambal tumis tu abes dah tinggal bau n balang jekk skrg ni
boxhousestudio > Eheehehee mmg syok kak tun sambil suap sambil gossip masuk round ke3 nasi pun x sedar!
MaDiHa > patut lerr cr aritu x jumpa tp lama dah org dok sebut2 laksa depa best! nampak gaya kine selongkar dapur dapur org len ler ni tuk resepi pes laksa ni..kang kempunan lak!
dOd > mana der kamera baru?? ampess tui achik masih guna hp cabuk tu ler! dah masuk 2 thn dah ni harap2 panjang ler umur dia
azlieda > kalu der masa tu try ler kak eida nasi daging tu mmg sedap tambah2 kalu jenis org yg suke air asam maunyerr bertambah 2-3 pinggan
Bonda RaqynR @ EJay > salam singgah bonda
kak amal > tu arr mmg sonok jumpa kak rani aritu... x sangka kak rani tu peramah orgnyer, haa insyaAllah next time blk kita gether2 bertiga erkk!
moi > elessss kak moi i lg lerr tangkap leleh ngan set pinggan kristal kt tehran tu
kak ida isk > heheee kalu i dok masia pun ari2 lauk tunjuk gak sbb rambang mata! dok masia ni mewah tui ngan segala mcm makanan...
kak anum > wkmslm kak anum.. tempoyak tu kalau lwn ngan budu pun terangkat kak anum! xyah petai bagai... ehh kat sudan der budu ker??
dapurimpian > ikshh xdelaaa byk mana pun leh angkut aritu sbb limit berat 20kg/each tu pun dah terlebih berat, tp sib baik ler lepas..
zaiy > yeker kak zaiy?? i kureng kitt kambing2 nih but hubby yess!! ermm nnti kalau gi dubai nk try jgak ler man tau lebih sedap drp lembu heeee
arme > tepung pelita tu mmg sedap kalau mkn sejuk2 kak arme ...kalu xde acuan pun xper i penah tgk org wat saiz giant buh dlm tupperware pastu tinggal ceduk cam mkn eskrem gitew
anggunje > sila2..
wawa > hahaaa mmg makin sejuk makin byk kine generate haba kak wa!
faasha > salam singgah kak faasha insyaallah nnti bila berkesempatan i melawat akak pulak
ina~ibu 2AZ~ > ehhh xyah mintak2..ketuk pintu jekk terus i tarik kerusi kita mkn sesama noo
mariam > hahaaa tu arr blk aritu i x memasak sgt sbb nk merasa air tgn ibu n org len..tu yg lepas gian ni nk pegang senduk!
umieaisyah > uikshh rugi umie dok masia xde stok tempoyak dlm esbok...borong jgn x borong!
zai@umiaimanzulfaqar > alaaa tu bkn sekali balun kak zai..tp lauk seminggu
azian > aloo cian kak yan kita ermm mmglaaa kalau der si kecik payah kitt nk dok lelama kat dapur xper kak yan nnti dah besar kitt leh angkut bb masuk dapur ~ sorang masak sorang tgk!
niza et sofia > samala kita kak niza!! jgn kata x turun2...makin tambah naik ader laa pas blk sini
nor > wkslm kak nor! tu arrr maybe kot.... sbb der seludup brg terlarang tu yg mcm2 dugaan yg dtg!
tutcute > hi tut alaaa kalau tut yg 'tembak' sure lg cerah gambar2 tuuu
ctnik > hahaaa tu menu seminggu kalau seari rasanyer muntah darah kitorang kt sini ct! mmg acuan masia mali... samalah cik abe kita pun kureng kitt tepung pelita ni jwbnyer i sorang jekk yg pulun!
ina_saly > hahaaa tu arr mak2 kita ni paham sesgt bila anak nk terbang mcm2 nk ditapaukan...best ler akak naik biz class xdelaa sakit2 pinggang ni haa! insyaAllah next time nk try buh yogurt lak mesti lg terangkat punyer kurma tuh
Siti Faridah > hahaaaa kalu cenggitu akak kine mai bila perut dah penuh jekk...kurang kitt risiko nk menjejeh
iza_mamahaikal > salam singgah kak iza...
arme > oo kt laguna merbuk tu ker?? kitorang penah pi dulu masa zaman uni sbb der case study kt club house n golf course situ...tp time tu masih baru develop area tu.. ermm insyaAllah kalau der rezeki kita gether2 kt masia nnti k
nur > sambal udang tuu mmg pujaan lidah kuu kak nur ...nak2 pulak air tgn mama..lg ler sayang nk mkn! syahdu jekk rasa..
srmzh > lorr rahmah i selalu sgt lepak pak li..aritu blk rasanyer dah 3-4x jgak ler balun asam laksa pak li tuu
Amy > oo kitorang lak dok kat rantau panjang on d way ke port klang (kalau lalu shahpadu toll)... ermm sonoknyerr jumpa org klang! excited dia len mcm lak
yaR-t > mekasih singgah sini kak yar-t kalau sudi sila2kan laaa..
kak eija > kak cardiff x snow pun sbb dkt ngan laut.. heee mmg sambal udang ni all time fav...
aishah@ummiaqil > hi kak aisha!! dah balk yerrrr..yuhuuuu sonok lerr tuh dah angkut segala mcm reta karun kan kan welcome back..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net