S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 4-Feb-2009 12:38 Email | Share | Bookmark
amboi3...sedapnyerrr dia bergossip!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
snowman mata duitan
tgh lebat..
 
 
xle on engine
 
tadaaaa...bukak spek!
i'm so cooooollllll
Quote:
tuan umah baru nk letak punggung, tgk2 bkn main ramai dok bergossip sakan dpn pintu umah org haaa ni kije sapa nih??? ouhh biasa yerrr, baik ngaku sblm org ngenyeh ngan cili padi!! (amboi2 kak meen... sedapnyerr hang dok canang satu dunia!)

sbn tuan umah ni x ke mana pun....cuma x bape nk sihat ( bukan MABUK2 yerr!!! ) tp sbb cuaca yg sejuk mendadak tu yg sedap dok berkelubung dlm selimut jekk.. mood memasak pun merudum mcm ekonomi dunia gak lgsung berkilat dapur ku sbb amat2 jarang ku cuci periuk sejak dua menjak ni! tekak ni mmg nk mkn masakan org len jekkk...




Quote:
PROJEK CUPPIES ni antara penyebab kenapa tuan umah 'jatuh sakit' sbb gerun nk amek order byk2 tp dek kerana teruja sgt2 nk blaja pegang nozzles so i pun try jelaa..wat 77 bijik jekk tp mak oiii satu ari dok berperang kt dapur kerana almaklumlahhhhh dapur ku serba-serbi x cukup alatan ..mujur mixer ku x meletopp jekk!! lenguh segala sendi sbb xde stand mixer...dgn bowl yg kecik sume nyerr kine beat 4-5 round.. ditambah pulak ngan silap order nozzles ngan x cukup cups...sib baik lerr ari wat cc ni snow turun ngan lebatnyerr..ermmm sejukkk kitt ati ni! tuk org yg keras tgn cam i ni nak nyudahkan mendalah ni maunyerr dr pkl 11am sampai 2am esoknyer br siap!

cc ni en hubby yg request coz nk bwk ke spital sempena last day kije ~ yelaaa selalu kitorang jekk 'picnik sakan' ngan mangkuk tingkat so kali ni biarlaa misi2 pulak 'kenduri'








NOTE: idea asal sumenyer nk wat swirl tp check2 last min br perasa set nozzles tu xde tips tuk swirl so terpaksa laa deco ala2 bdak sek giteww



Quote:
dah penat wat CC, ptg tu rasa cam nk masak simple2 jekk so i pun wat ler LAKSA ASAM ni alang2 tgk kantan ku cam dah nk jd air batu jek dlm tempat frozen tu disebabkan xde laksa kering kt cardiff ni maka terpaksa mkn ngan udon .... dah longgar kepala lutut dek berdiri berjam2 kt dapur terasa alangkah bahagianyerr kalau dpt pekena PAKLI ASAM LAKSA (ikshh pasai perr ler tekak ni asyik teringin nk mkn masakan org jekk!)


LAKSA ASAM

laksa kering - rebus sampai lembut ( i guna udon jek)
bhn tabur : timun, salad, cili padi, asam limau, bwg besar, telur (belah 2), petis udang

kuah:
4 ekor ikan kembung ( rebus sampai masak, kemudian toskan..simpan air tuk kuah)
1/2 tin sardin - blender
5 ulas bwg merah - blender
3 ulas bwg putih - blender
4 biji cili padi - blender
cili kering kisar secukupnyer
2 keping asam gelugur
nampla (optional)
2 kuntum kantan - belah 4
daun kesum secukupnyer
extra air
garam + gula

CARA:
1. ikan yg rebus td diasingkan isi ngan tulang...blender isi dahulu sampai hancur & masukkan dlm periuk
2. kemudian blender tulang ikan bersama air sampai hancur & tapiskan ke dlm periuk yg sama (tips tuk pekatkan kuah laksa)
3. masukkan bhn2 yg telah diblender, asam gelugur, cili kisar dan bhn2 len
4. masak atas api smpai menggelegak, adjust rasa...
5. mkn bersama laksa & bhn2 ulam





Quote:
PANDAN MUFFIN ni dah berkali2 wat sbb mmg laku sgt2 kat umah ni nk buat pun senang...xdelaa sampai kecah dapur mekasih byk2 yer tuan punyer resepi


MUFFIN PANDAN
Sumber : -Cari.com ( C&C fr FP kak rinnchan)


200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .

CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.





Quote:
CONNEY DOG ni bekal en hubby ke spital merangkap breakfast kitorang...mmg best sgt2 resepi ni!! simple, cepat & sodap ~ 2 thumbs up!!


CONNEY DOG
resepi:fidadaud@myresepi.com

(QTTY: 10 biji )

400 gm daging kisar
3 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sdk serbuk lada (chilli powder)
3/4 sdk lada hitam - kisar halus
3/4 cawan sos tomato
1/4 cawan air
1 sdk garam
1 sdk gula
serbuk perasa secukup rasa
10-12 biji roti hotdog (frankfurter roll)
10-12 biji sosej / frankfurter

CARA:
SOS:
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Lepas itu, masukkan serbuk lada dan msk sehingga agak-agak rempah masak.
3. Masukkan daging kisar. Gaul sebati sehingga daging mengecut.
4. Tuangkan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan pula bahan-bahan lain, (air, lada hitam, garam, perasa dan sedikit gula) dan tunggu sehingga daging benar-benar masak.
5. Masak sosej. (Terpulang ingin guna cara bagaimana spt guna microwave).
6. Belah tengah-tengah roti hotdog, letakkan sosej dan tuangkan sos daging ke atasnya


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PART 2



Quote:
sbn Cardiff ni amat2 jrg turun snow...but thn ni mmg winter sejuk giler ...mlm smlm time org tgh sibuk2 dok godek cc kt dapur time tu lerrr snow turun ngan lebatnyerr..tu yg deco sume SERABAI abes sbb tuan dia x sabar2 nak gi wat snowman ... pkl 12 tgh mlm stop kejap deco n ajak mr hubby wat snowman kt bwh...sib baik ler time tu xde org.. klau x sure dah siap pastu kitorang pun angkut ler si bulat ni buh kt balcony ... walaupun x comei tp ada gak lerr rupe ala2 snowman!











BERSAMBUNG >>>>> ENTRY H/W AKAN MENYUSUL SAT LG
itik GeMbO-gEMbO...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net