S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 19-Feb-2009 16:01 Email | Share | Bookmark
adeiii SEMBAM nyerr rasa!!

 
 
Quote:
ikut ati mmg x lalu dah nk bukak pc ..edit2 gambo nih ..hatta nak masuk dapur pun dah mcm nk berdepan ngan makhluk Cloverfield tuh ..kine semangat yg kental gitew tuk kuar dr selimut... tp dek kerana ramai yg kata FIGHT!!! maka daku tepek jugak laa hasil pertapaan ku 10 ari 10 malam ni minta maaf kt kwn2 yg mana lama x nampak btg idung ku kt muka pintu umah masing2.. bukan x sudi nk singgah tp mmg x larat sgt2 ....benar laa kata2 mu iteww >>mmg MALAS ku ader maknanyer rupernyerr!...




Quote:
PULUT KUNING ni sbn dah berendam 2 ari 2 mlm kt dapur... kebetulan masa nak rendam tu tgh RAJIN...dahtu terus M manjang...mujur x busuk jek pulut tu mula2 plan nk wat TAPAI..terus x jadik pastu nk wat PULUT PANGGANG tp x rajin nk bungkus..last2 daku bikin PULUT KUNING jela kukus dlm microwave ... RENDANG DAGING tu pulak resepi kak lieza yg wat time raya posa aritu..sib baik simple..tambah pulak ngan tekak ku xle nak telan kari2 ni..


NOTE: resepi PULUT KUNING & RENDANG DAGING tu dah ada kt sebelah yer..x perlu tepek byk kali laa



Quote:
mmg i peminat KUIH-MUIH... walaupun x sume kuih i suke but bila sampai sini mostly i balun jekk sbb susah nk jumpa..lg susah nk godek sendiri! but KASWI ni mmg all time fav..kalau dulu i x suke mkn kaswi ngan kepala parut..skrg dah buleh terima dah... resepi kaswi ni lama dah KIV since now dah ada kapur masak so buleh laa nk wat selalu ..cuma tang nk kukus tuh adeiiii...MALASnyerrr!!!


KUIH KASWI
sumber resepi: Rozzan diadaptasi oleh Mat Gebu


BAHAN A
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air
2 helai daun pandan, disiat dan simpul

BAHAN B
190 g tepung gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900 ml air
2 camca besar air abu (alkaline water) - i x buh ni..
3/4 camca besar air kapur
1 camca besar pewarna coklat - i ganti ngan kicap pekat skit..

BAHAN C
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam

CARA:
1. Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
2. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
3. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
4. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.

NOTE: i wat 1/3 adunan jek n dpt agak byk gaklaa guna mangkuk apam tuh..


Quote:
ctnik > haah i buh skit kicap pekat dlm a few drops jekk just tuk kasi kaler dia lebih hitam.. ni tips fr my mum selalu wat kaswi buh kicap skit..dun't worry xde effect rasa pun gula perang tu mmg wajib tp kalau guna 100% gula perang kaler dia cam x bape cun laaa nnti

Shasha Leeds UK > so far resepi ni i wat x keras kaswi tu kak sha..just nice lembut2 kenyal giteww..

maisya > haah kak maisya...mmg ramai yg kata buh kicap even my mum pun kalau wat kaswi akan buh beberapa titik kicap pekat..xde effect rasa pun..jgn risau..kicap tu just tuk dptkan kaler yg cantik jek

nn > noni i xde fc...fs jek adalah heeeee

niza kwn lama > tahniah za!!! wahhh dah masuk no 3 laa erk? alhamdulillah..murah rezeki za n hubby...jaga diri bebaik ye...kim slm kt mak


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net