S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Mar-2009 13:25 Email | Share | Bookmark

 
 
 
 
Quote:
for those yg pernah pi Cafe Minuet Cardiff kat Castle Arcade tuu sure tau betapa sdapnyerr spaghetti pakcik tuuu esp 'madam butterfly' .... pakcik ni mmg terer gilerrr masak pasta... sbb tu x heran kalau gi situ kine beratur dulu tuk dptkan meja esp time lunch! dah berkali2 mkn kt situ, but last time i khatam menu pakcik tuu sambil dok tunggu order..n aritu br ku sedar rupernyer2 kuah spaghetti dia guna soy drink!! patut lerrrr rasa dia mmg len dr yg len...

so aritu i pun try lerr nk men'ciplak' resepi pakcik minuet tuuu walaupun ader adjust skit2..but mmg rasa dia x lari joh.. silap arr pakcik gi tepek bhn kat menu tuuu ya ampunnn!!




SPAGHETTI SOYA
idea diciplak fr pakcik minuet


spaghetti (seeloknyer yg halus2)- rebus ngan olive oil dulu sampai empuk..toskan

kuah/sos:
2-3 ulas bwg putih - cincang
udang fresh (buang kulit) - pakcik tu guna udang kecik2 tu jekkk
sotong fresh (potong kecil) - pakcik tu x buh sotong
air soya (since i masak tuk 2 org mkn, so air soya ni buh dlm 1 1/2 cwn)
single cream (buh 1/2 botol or 140ml)
cheese (buh anggaran 1/3 cwn)
garam + gula skit ( if perlu)
lada sulah + black pepper skit
bayam ( i tambah) - pakcik tu x buh sayur pape

CARA:
1. mula2 panaskan olive oil dlm pan...tumiskan bwg putih sampai wangi...
2. kemudian masukkan sotong & goreng kejap...
3. pastu buh soy drink + single cream..kecilkan api..masak sampai mendidih
4. masukkan cheese + udang..buh bhn2 perasa len...masak sampai pekat..kuah ni mmg nampak cair skit..nnti dah sejuk dia akan pekat skit sbb ada cheese)..last sekali masukkan pasta & bayam..masak sampai layu..hidang panas2...


Quote:
NOTE:
1. kt UK, air soya ni mmg pekat mcm pati soya tuu..x manis...
2. single cream tu pulak buleh nak digantikan ngan apa2 cooking cream pun asalkan cair..kalau kt masia maybe buleh nk guna whipping cream yg belum di 'beat'..
3. cheese tu pulak bkn cream cheese mcm org wat kek atau pun cheese keping2 tu..tp cheese yg org wat pizza iaitu cheese parut or kalau dok UK i guna cheese ketul e.g double gloucester etc. pastikan 'suitable for vegetarian'
4. sauce spaghetti ni mmg berkuah & cair skit...kalau nak pekatkan lg kuah, tambah extra cheese
5. last sekali, JGN TAMBAH AIR or SUSU SEGAR sbb keunikan rasa kuah spaghetti ni terletak pada SOYA 100%




LIME & LEMON DRIZZLE CAKE
resepi: majalah Asda March 2009


175gm butter (lembutkan suhu blk)
extra butter tuk oles loyang
175gm castor sugar - i kurangkan skitt sbb kek omputih mmg manis2
3 biji telur saiz besar
2 s/b susu segar
225gm tepung naik sendiri
1 biji lime - sagat kulit dia
1 biji lemon - sagat kulit dia

syrup:
4 s/b jus lemon
3 s/b jus lime
100gm gula halus

CARA:
1. panaskan oven 180C /160C kalau fan oven
2. sapu loyang ngan butter skit..alas ngan baking paper..ketepikan
3. pukul butter + gula sampai kembang
4. masukkan telur satu persatu..pukul sebati setiap kali tambah telur n buh sekali 1 s/b tepung masa buh telur yg last tu
5. pastu buh susu, kaup balikkan..& masukkan tepung + kulit limau & lemon..kaup balik sampai sebati
6. buh dlm loyang..bakar selama 55min
sebaik jek kek masuk dlm oven...leh sediakan syrup..
7. satukan semua bhn2..kacau sampai gula agak2 larut...biarkan syrup di tepi oven/tempat suam..sesekali kacau..
8. dah masak kek, cucuk2 dulu kek tu ngan lidi kat beberapa tempat & terus tuang syrup td atas dia..biarkan sejuk dlm loyang..


Quote:
smlm i melancarkan Hari Kuih Sedunia..mmg lama giler laaa x wat kuih-muih ni..takut jugak kang kalau lama2 tinggal hilang skill pulak...lg2 kuih2 tradisional ni mmg kine byk2 praktis cuma nak share 1 kejadian aneh yg berlaku time wat kuih smlm...br2 ni dah sorang member i terkine kat sini ngan seri muka..ingatkan kejadian cmtu hanya berlaku ke atas org2 yg dilanda penyakit 'kemurungan' jekk rupernyer x jugak!

kes nyer i wat seri ayu..bkn pestime pun dah byk kali bikin kuih ni..so ngan konfiden nyerr wat laa spt dlm resepi..tup2 aft dikukus bagai nk terjegil bijik mata den ni haaa..pasai per kuih ni drp kaler
HIJAU jd KUNING?? adakan sbb tindak balas steam ngan pewarna jd cenggitu?? x pun pewarna hijau + santan = KUNING?? sib baik leeer i ada pandan paste yg menyelamatkan keadaan...seri ayu kuning tuu mmg x ayu..pucat lesi! tp tu arr nak habaq tuk sapa2 yg selalu guna pewarna cap asda kt sini jgn terkezut kalau suka-suki jekk kuih anda bertukar warna sib baik lerr kuih lapis ku still merah+putih kalau dia transform hitam+putih mmg ini hari jugak nk anto surat saman!

psst ctnik ekau nk join haku x tulis surat komplen??






PULUT PANGGANG
resepi: kak nita sheffield


Utk pulut
2 cawan pulut (rendam ler sekurang2nyer 3 jam)
1 cawan santan cair
Garam secukup rasa

Utk inti
1 cawan kelapa parut
2 biji bwg merah
1 btg serai
1 inci halia
20 ekor udang kering
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Bahan lain
Daun pisang
stapler
Minyak utk mengoles

CARA:
1. kukus dulu pulut sampai masak..
2. sementara tu watkan inti...
3. kalau guna desiccated coconut, masukkan skit santan panaskan kejap dlm microwave 20saat
4. Blend kering bawang, udang kering,serai & halia. Kemudian ramas2 bahan tadi yg sudah diblend kat kelapa parut tu.
5. Ramas sekali asam jawa & kunyit tu. Bila dah rata, masukka dalam kuali & goreng kering. Perisakan dgn garam & gula secukup rasa.
6. layurkan daun pisang kejap atas api..pastu sapu minyak skit...buh pulut..kasi rata & masukkan inti..gulung & sematkan ngan lidi/staple..
7. dah siap sume..bakar atas kuali/oven kejap..


Quote:
NOTE:
1. KASWI tu ternyata buleh kalau nk digantikan gula perang/melaka fr masia ngan Dark Muscavado kt sini...cuma kine kurangkan sukatan gula pasir tu skit sbb dark muscavado ni lebih manis..
2. SERI MUKA & KUIH LAPIS hendaklah betui2 sejuk br dipotong supaya dia kental & x comot...
3. PETUA tuk SERI AYU tu kalau xnak melekat pada acuan..oles dulu acuan dgn minyak masak..kemudian pastikan gaul kelapa parut+garam+tepung jagung or tepung ubi skit (supaya kelapa ni melekat/x peroi)....kalau guna dessicated coconut, kelapa tu kine panaskan kejap dlm microwave dlm 15saat gitew supaya lembut

since sume kuih ni dah penah wat kecuali PULUT PANGGANG so sume resepi dah ada kt sebelah... harap maklum..



''Scott MacIntyre, 23, is the legally blind American Idol contestant. He has two degrees of tunnel vision.
That means MacIntyre sees the world through a straw. MacIntyre won a scholarship at 19.
He has performed all over US and Canada, plays the guitar and drums too''


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net