S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 25-Mar-2009 17:07 Email | Share | Bookmark
Lauk-pauk lagik...

 
 
 
Quote:
masih lg bercerita pasal lauk... kali ni nak share beberapa jenis lauk yg amat2 jarang buleh didapati sejak dok kt cardiff ni...pestime ni i jumpa PARI FRESH.. tu pun secara x sengaja! actually b4 this kwn dok ckp mmg ada pari dijual kt sini cuma ikut musim kalau ada adalaaa...kalau xde tunggu laa sampai dia ada mmg best giler bakar cecah air asam..nak2 pulak pari fresh ~ manis sungguh isi dia..

dalam byk2 sup, SUP KAKI LEMBU ni mmg sup no1. kalah sup ekor..sup tulang... kalau dulu nk mkn sup ni kine tunggu raya haji dulu br leh merasa tu pun kalau sempat sambar kaki sebatang dua..nak2 pulak sekor lembu cuma ada 4 kaki..tambah dok kt kampung org2 jawa maunyerr berebut part yg ini! tu baru cite bab nk 'kidnap' kaki lom lg cite bab nk 'kerjakan' dia...hik3... hanya org2 yg penyabar n tekun jekk buleh hirup sup kaki ni tp kat sini best..kaki lembu tu dah siap potong2..dah siap buang kulit sume...blk tinggal cuci n rebus jekk..pastu potong kecik2...x sampai 3 jam dah buleh slurrrpppp nyaman sungguh tekak!!




IKAN BAKAR ( PARI BAKAR)
resepi: kak rinnchan (TQ so much kak rinn..mmg sedap sgt sambal akak)


1 ekor ikan bersaiz besar, dilumur sedikit garam dan asam jawa ( i guna 2 ketul sayap pari)
Bawang Besar, dimayang - i kisar
Bawang Merah, dimayang - i kisar
Bawang Putih, diketuk - i kisar
Halia, diketuk
Serai, diketuk
Lengkuas, dimayang
Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air
Santan
Air Asam Jawa
Garam & Gula Merah secukup rasa

CARA:
1. Tumis semua bawang, halia, serai dan lengkuas.
2. Bila hampir layu, masukkan cili kisar. Kacau seketika, masukkan air asam jawa. Masak sehingga likat dan maik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula merah.
4. Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya.
5. Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang.
6. Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak. Sesekali lumurkan lagi sambal.

hidang bersama air asam




SUP KAKI LEMBU

1/2 btg kaki - rebus sampai empuk, kemudian toskan air rebusan & potong kecil2
daun sup & bwg goreng
sambal kicap

kuah:
3-4 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
1/2 labu bwg besar - mayang
1 inchi halia - ketuk
1 s/b serbuk rempah kurma
1/2 s/b serbuk ketumbar
1 sup bunjut ADABI
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji pelaga
lime juice
garam + gula
nampla

CARA:
1. tumiskan bwg yg ditumbuk td sampai wangi..
2. masukkan air, halia, sup bunjut & segala rempah-ratus..
3. buh kaki lembu yg telah dipotong td...
4. masukkan serbuk ketumbar, rempah kurma & bhn2 len..renehkan atas api sampai menggelegak..
5. dah empuk, adjust rasa..masukkan bwg besar dimayang..masak bg layu..hidangkan panas2 bersama sambal kicap, bwg goreng & daun sup...


Quote:
NOTE:
1. since KAKI LEMBU kat UK ni dah siap buang kulit & dipotong keping2 (mentah) so i tinggal cuci n rebus jek sampai empuk...air rebusan pertama kine buang sbb lemak yg terlampau byknyer...
2. pastu br potong kecik2...& bila nak masak sup guna air baru BUKAN air rebusan td...
3. tp kalau kat MASIA, setau i kaki ni kine bakar dulu...pastu buang kulit etc baru rebus & potong kecik2..mmg renyah yg amat..
kije2 ni hanya sesuai tuk org laki jek..




KELI GORENG BERLADO

1 ekor keli (potong kecil kalau besar sgt)
limau nipis
air kapur
cuka makan
garam & serbuk kunyit

**sental dulu keli tu ngan limau buang segala lendir...kemudian cuci dgn air kapur (tips ukt keli goreng ni jd rangup & x hanyir) kemudian renjis2 ngan cuka...biarkan kejap...bilas & lumur dgn garam+kunyit...goreng garing2.

sambal:
3-4 ulas bwg merah - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
1/2 inchi belacan - tumbuk
12 biji cili padi - tumbuk
cili masak merah (optional)
air asam jawa pekat
1/2 biji tomato - cincang halus
garam + gula
nampla

CARA:
1. tumiskan dulu bhn2 tumbuk td sampai garing...
2. masukkan tomato...masak sampai hancur (lenyek2an skit masa dlm kuali)
3. buh air asam jawa, garam + gula & nampla..adjust rasa..
4. dah kering gaul bersama keli goreng td..hidang panas2 & perah asam limau kalau suka


SELINGAN...


1st auditon...

''For his first round television audition, he wore a £35 suit from the local supermarket.
Fortunately for Paul Potts, his rich, operatic voice proved somewhat silkier than the suit''



semi final...



grand final...

''Paul Potts was a 36 year-old mobile phone salesman,
living in Port Talbot when he won the final of Britain's Got Talent in 2007''


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net