S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 28-Apr-2009 22:56 Email | Share | Bookmark
~ Cuti-Cuti PARIS & DURIAN ~

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PART 2

Quote:
sambungan last entry ...kali ni cite pasal hari ke2 kat PARIS...actually plan ari ke2 ni lebih full drp smlm...tp dek kerana dua2 dah pengsan so bgn tido dah dkt pkl 12tgh..kelam-kabut nk check out! sib baik sempat mandi hahahaaa memandangkan dah sekerat ari burn so x jdlaa nk gi Versailles ...mmg terkilan sesgt sbb tu antara tempat yg plg cantik n wajib pi kalau dah alang2 sampai Paris...tp xde rezeki kami so insyaAllah next time (ayat pemujuk ati... )

aft check out kitorang simpan bag dlm locker kt hotel & bekfast kt mcD sambil tumpang charge kamera & hp hik3 ...moral of d story sesapa yg nk travel to europe tu jgn lupa bwk adaptor..jgn jd mcm kitorang!





Quote:
1st tempat yg kitorang visit Arc de Triomphe...sib baik masa sampai tu x ramai yg que tuk beli tiket ...selain Eiffel Tower, arc de triomphe ni pun salah satu tempat tinggi yg buleh tgk permandangan Paris..cuma kalau nk naik ke puncak tu kine panjat spiral staircase dkt 300steps ...dahlaa sempit, sekali naik xle patah balik..sampai2 puncak mmg abes nafas! tp x rugilaa naik pasai fr top buleh nampak jelas 12 avenues... kiranya arc ni terletak betui2 kt tgh roundabout besar yg ada 12 cabang jln raya!






Quote:
pas turun dr arc, kitorang ke Notre-dame lak...pun salah satu tempat yg wajib pi kalau dah sampai Paris. since notre-dame ni church so rasa x sedap ati lak nk masuk dahlaa pregnant lgpun tgk kt luar tu ada a few yg dok hulur2 risalah mmg jgnlaa gatai tgn nk amek pape yg depa hulur.... pastu kitorang jln2 sekitar notre dame kunun2 nk tgk Saint-Chapelle & Concierge lak tp sesat ..hik3...

since alang2 dah sampai sini, eloklaa sambar skit souvenirs tuk kenangan actually sejak smlm lg dah survey2 souvenirs....for those yg ada extra budget buleh kalau nk shopping sakan! byk giler boutiques2 branded kt paris ni tp kitorang dpt kumpul souvenirs pun jdlaa heee.. haa sesapa yg nk beli souvenirs murah kat Paris ni elok beli kt gerai or kedai sekitar Notre-dame sbb rega dia kadang tu buleh dpt 1/3 drp harga2 kt tempat len..mmg kami borong agak byk souvenirs.. pastu seeloknyer elakkan beli souvenirs drp 'ulat2' tu walaupun murah sbb imitate n beza giler kualiti dia ngan yg ori...






Quote:
kalu semlm dah kempunan nk dinner salmon atas Eiffel so lunch ari ke2 ni mmg plan nk mkn salmon kt restaurant pizza...sorang mkn pizza smoked salmon, sorang lg grilled salmon & pasta..mmg betui ckp mama rugi kalau x rasa salmon kt Paris...besh giler!! so ptg tu on da way blk ke bus station kitorang jln kaki sepanjang grand avenue fr arc de triomple ke place de la concorde...dahlaa senja, dlm ati tu rasa sayu jekk rasa sbb bila pikir2 blk tah bila laa lg buleh jejak kaki ke Paris ni..so far mmg sonok sgt2 cuti kali ni...mcm mimpi pulak! alhamdulillah even last min tp sume berjalan lancar...thanks my dear hubby!








Quote:
kami naik bus balik n sampai2 london awal pg pkl 5.00am...punyerlaa sejuk time tu mmg x sabar nk amek kete.. tup2 dah sampai tempat parking tgk depa bukak pkl 9am huarghhhh dahlaa penat angkut bag bagai, sejuk giler beb!!! last2 kitorang lepak kedai kopi dulu sementara tunggu kantin malaysian hall bukak nk bekfast... aft bekfast, hubby bantai tido dlm surau 2-3jam...sian tgk..dahlaa nk drive blk cardiff 3hrs pulak..




Quote:
pas bgn tido ajak hubby gi cr durian kt Chinatown sat..mmg dah berbulan ngidam nk mkn durian ni..smpai 4x mimpi durian...huhuuu mmg rezeki kami pg tu durian berlonggok2...puas pilih walaupun x reti sbn..akhirnyee i angkut yg plg wangi sekali merangkap yg plg berat! dlm ati dok berkira2 mesti dpt kurang2 15 ulas ni..puaslaaa mkn.. ke hulu ke hilir i angkut durian ni naik tube...sayang giler... kembang kempis lobang idung amek bau dia.. sampai2 umah jekkk belah tgk ada 8 ulas jekkkk ampesss ... sib baik laaa ulas besar2 tapak tgn, mmg puas ati sgt2 sbb durian ni plg sedap penah kitorang mkn..maklumlaaa durian no1 Siam ~ Monthong... berbaloi lerr seulas 20 hinggit!




PULUT DURIAN (style klate)

pulut - rendam 3-4 jam, kukus dgn santan
isi durian
gula pasir
santan pekat + garam skit

NOTE: bila nak mkn, pulut td digaul bersama santan pekat + gula..mkn bersama isi durian..yum yummmmm


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net