S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Aug-2009 17:20 Email | Share | Bookmark
Edisi Biskut Raya 2009 (PART 1)

 
 
 
 
 
 
Quote:
SALAM RAMDHAN buat semua ~
rasanya masih lom terlambat tuk mengucapkan selamat berpuasa buat kwn2 dan kaum keluarga...



ermm mmg mak yung sedar lama sungguh x update fp, batang idung pun x nampak kt pintu umah kengkawan...minta maaf sgt2...sbn bkn sbb x sihat ke apa, tp biasalaaa makin berat bwk perut makin menjadi2 penyakit 'M' ku ini tp dek kerana kine 'tembak' baik punya ngan umieaisyah ~ ''sahur ngan kek ker??'' maka daku gagahi jugak lerr mengupdate 'umah' ni malu sihhhhh ngan umie hahahahaaaa

sbn mmg i ngaku pun sejak masuk bulan posa ni mood memasak merudum abes...kalau tgk org len punyalaa semangat menu berbuka n sahur berderet2...kita ni plg2 canggih pun sambal udang jek! kuih entah ke mana, lauk entah ke mana.... ditambah lak ngan en hubby awal2 lg dah ckp nk mkn nasi sekali sehari jek! kalau sahur dah nasi, berbuka mesti ringan2 jek...mcm tetau jekkk bini dia mmg x larat...bila dgr cmtu mulaa wat muka x pecaya tp dlm ati...alhamdulillah!




BISKUT PANDAN KELAPA

175 gms butter
75 gms minyak sapi
120gms gula halus
1 biji kuning telur
75gms tepung jagung
250 gms tepung naik sendiri
1 ½ s/k pandan paste
1 s/k esen coconut pandan
Sedikit pewarna hijau (optional)
Hiasan : telur putih, kelapa parut & badam/kuaci – dibakar dulu

CARA:
1.Pukul butter, minyak sapi & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Buh kuning telur, kacau rata.
3.Masukkan esen panda coconut & pandan paste & pewarna hijau (kalau nak kaler lebih cantik)
4.Masukkan tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
5.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ), terap adunan dgn bentuk yg disukai, sapukan putih telur atasnya, tabur kelapa parut & hias dgn badam or kuaci. Buat sampai habis ..bakar dlm oven dlm 25min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang.

NOTE:
- 1 adunan ni mmg x dpt byk sgt biskut bergantung pada saiz acuan...anggaran dlm 85 bijik jek.
- disyorkan guna butter supaya biskut lebih wangi n sedap drp mentega.
- seeloknya gunakan tepung naik sendiri berbanding tepung gandum utk dptkan texture biskut yg lebih rapuh, ringan & gebu (pengalaman mak yung yg dah godek biskut bertahun2...mmg kureng skit guna tepung gandum)





BISKUT COKELAT BADAM

300gms butter
1 1/2 cwn gula halus
½ cwn serbuk koko
100gms serbuk badam
150 gms badam cincang – bakar dulu
2 cwn tepung jagung
1 1/2 - 2 cwn tepung naik sendiri ( kalu rasa doh keras sgt bole kurangkan ikut suke qtty tepung)
Hiasan : serbuk badam, badam/pecan - dibakar dulu

CARA:
1.Pukul butter & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Masukkan serbuk koko, badam cincang & serbuk badam, gaul sebati.
3..Masukkan tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
4.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ), bentukkan spt jejari, kemudian golekkan dlm serbuk badam. hiaskan dgn sebiji pecan di atasnya. Buat sampai habis ..bakar dlm oven dlm 25-30 min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang.

NOTE:
- biskut ni mmg x gunakan telur...tp texture dia tetap rangup & ringan.
- kalau suka biskut yg manis buleh tambah skit lg gula..i wat sukatan yg sedang2 jek manis dia
- kalau xnak guna pecan, buleh gantikan dgn badam or apa jua kekacang sbg hiasan




BISKUT BUNGA CINA/DAHLIA

300gms mentega
230gms gula halus
3 biji kuning telur
4 cwn tepung jagung
2 cwn tepung ubi
hiasan : ceri merah

CARA:
1. pukul mentega & gula hingga sebati...
2. masukkan kuning telur satu persatu...pukul lg sampai sekata
3. masukkan tepung ubi & jagung sikit demi skit...uli dgn tgn sampai jd doh...pastikan doh x terlalu lembut (nnti kelopak bunga jatuh) or terlalu keras ( susah nak tekan doh dgn acuan)
4. panaskan oven 170C (fan oven 150C ), amek acuan dahlia, tekan doh membentuk bunga, hias dgn ceri merah. bakar selama 20-25min. sejukkan atas redai br simpan dlm balang.

NOTE:
- biskut ni mmg guna tepung ubi & jagung semata2....so texture dia agak lembut tapi rapuh, melt dlm mulut.
- semasa panas, biskut ni mmg agak 'gebu' so kine handle dgn penuh gemalai gitu..tp bila dah sejuk dia akan auto keras.




BISKUT MAKMUR
resepi: kak hanieliza


Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandum
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]

Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus

Gula icing [untuk salut kueh]

CARA:
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila digosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur atau bulan sabit
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.

NOTE:
- sejujurnya i mmg x sukat masa wat biskut makmur ni tp mmg follow resepi kak lieza..since wat pun x byk mana, so mmg agak2 sendiri jek sukatan tepung n minyak sapi.
- utk mudahkan kije, inti dia i guna mixed nuts yg dah siap2 dicincang, bakar dulu sampai garing..kemudian gaul bersama gula halus...
- biskut ni mmg sgt 'sensitif' esp tgh panas...jgn sentuh dgn tgn masa panas sbb nnti kulit dia tersiat2 n comot ! angkat perlahan2 dgn pisau utk alihkan dia dr loyang ke atas redai.....sejukkan dulu br golek dlm gula icing n simpan dlm balang.





BISKUT STRAWBERI CELUP COKELAT

250 gms butter
100 gms gula
1 biji kuning telur
2 s/k strawberry emulco
1 s/k pewarna pink ( optional)
150gms tepung jagung
200 gms tepung naik sendiri
Bahan hiasan : choc masakan & hundred thousand

CARA:
1.Pukul butter & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang)
2.Buh kuning telur , kacau rata.
3.Masukkan strawberry paste..gaul sebati.
4.Masukkan tepung jagung & tepung naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
5.Panaskan oven 170 C (fan oven 150C ), terap adunan dgn bentuk yg disukai ..bakar dlm oven dlm 25min atau sampai keperangan ...sejukkan atas redai.
6.Cairkan choc masakan guna kaedah double boiling, celupkan biskut (bhgn atas jek supaya mudah utk dikeraskan), taburkan hundred thousand..biarkan seketika sampai choc mengeras dulu br simpan dlm balang.

NOTE:
- biskut ni pun sama gak, x dpt byk mana, bergantung pada saiz acuan...
- kalau malas nak celup cokelat,dinasihatkan tambah gula dlm adunan doh sbb i mmg wat doh sedang2 jek manis dia pasai cadang nk celup cokelat masakan.


Quote:
tahun ni mmg pecah tradisi, kalau ikutkan thn2 lepas selalunya mak yung start projek sekut raya plg2 awal pun 2 weeks before syawal tp thn ni lg 2 ari org nak teropong anak bulan, mak yung dah tertonggeng2 kt dapur dok gentel sekut

bkn apa, risau bebenor kalau nk tunggu sampai akhir2 ramadhan br nk start wat sekut raya kang ada yg beraya ngan sekut merie kang! nak2 lak thn ni posa 16 jam sehari drp dok bersidai satu ari tunggu waktu berbuka kompem berperang ngan si kecik dlm perut! baik ku wat sekut berjam2 dlm x sedau tau2 dah dkt waktu berbuka... heheheeee

kang sat gi si kecik ni kuar awal2 lg mak yung dah nk start ngajar dia syllabus pertama ~ bkn mengenal ABC tp 'mari mengenal jenis2 sekut raya'! alaa x dpt merasa pun xper...amek bau jek dulu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net