S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 29-Sep-2009 20:35 Email | Share | Bookmark
SAMBUTAN RAYA 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kek raya
kek birthday shafeqah
kek marble trio & fruit cake
pudding buah
jamuan raya ke7
lemang perantau
nasi impit segera
roti jala
kari ayam & nasi ayam
set nasi ayam
Quote:
salam semua...
firstly mak yung menyusun sepuluh jari mohon ampun & maaf pada semua kwn2 siber... selamat hari raya maaf zahir & batin buat semua yg sudi jenguk & bertanya khabar...

actually perut yung masih membulat..tunggu masa jek utk 'meletup'.. alhamdulillah tahun ni sempat jugak beraya walaupun dah sarat...pada yg tertanya2 now dah masuk week ke 38 lebih, insyaAllah due next week. raya tahun ni mmg lain skit drp sambutan thn lepas..almaklumlah semua juadah mil yg prepare...i tlg mkn jek! family hubby sampai sini 3 ari before raya, so sempatla depa posa kt sini. sepanjang mama ada kt umah ni mcm2 resepi udah ku korek...hehehee tp yg plg berguna utk yung ilmu 'menjala' sbb dah berkurun mak yung blaja menjala sendiri tp x jugak pandai2...rupa2nya silap teknik daaaa insyaAllah pasni akan ku tebar jala setiap minggu...macih ma




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BISKUT RAYA PART 3 (FINAL PART)

Quote:
huhuuu edisi biskut raya masih lom tamat...mmg saja yung wat biskut plg fav last min sbb pasai takut abes.. kiranya penutup sekut raya tahun ni ialah Choc Treasure (mamazieza's signature) & sekut tradisi mak yung sendiri...Double Choc Chips Cookies... mmg dah agak dahh walaupun sekut plg last yg siap tp itulaa yg 1st sekali licin... thanks pada mamazieza, sume puji sekut tu sodap sgt2! lega sungguh bila tgk balang sekut byk yg dah licin.... tp plg terkilan sbb x dpt beraya ngan set balang sekut yg yung order fr nana aritu kt masia sbb bag dah terlebih berat so x dapeklaa nk angkut naik flight..huhuuu

kek pisang tu pulak mak yung dah wat kali ke3 dlm tempoh 2 minggu sbbnya sgt2 best! just nice manisnya, lembut & gebus sekali..esok plan nak wat sebijik lgik tuk jamu parents yg akan dtg lusa. walaupun sbn i bkn jenis penggemar kek pisang tp kek yg ni mmg mkn x puas...macih byk2 pada tuan punya resepi




NOTE: Resepi ni dah byk kali ulang tayang..so buleh refer kt list sebelah harap maklum....cuma kalau suke biskut yg keras, rangup2 lebihkan sukatan tepung ye ikut anggaran sendiri



CHOCOLATE TREASURE
resepi: mamazieza


Base Biscuit:
250gm butter
25 g susu tepung
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut (i guna tepung naik sendiri jer..)
65 gm tepung jagung
50 gm koko ( i x buh sbb wat base butter cookies, gantikan sukatan serbuk koko dgn tepung jagung)

Untuk topping:
2 cwn cornflakes
500 gm white chocolate & milk choc ( i wat 2 perasa)
50 gm almond nibs (i x buh)
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis (i x buh)
Cooking chocolate untuk drizzle
mangkuk kertas secukupnya

CARA:
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan naik sendiri, tepung jagung,
dan susu tepung yg telah diayak terlebih dahulu. Adun sebati dan
bulat-bulatkan sebesar guli dan tekan dalam papercup. Bakar pada suhu 175 darj cel (fan oven 155 darjah Celsius)
selama 15min - 20min ( i bulat2kan kecik jek sbb guna tepung naik sendiri nnti sekut kembang)
2.Untuk topping, cairkan white chocolate dgn menggunakan kaedah double boiler.
3.Tunggu sebentar sehingga agak suam, baru masukkan cornflakes.Jgn masukkan semasa panas2, nanti cornflakes lembik.
4.Gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan. Pastikan jgn terlalu banyak cornflakes nanti tidak melekat.
5.Letakkan topping ke atas biskut.
6.Cairkan coklat masakan warna koko dan masukkan dalam piping bag.
7. Pipe secara drizzle ke atas topping tadi. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam
bekas kedap udara.




KEK PISANG
resepi: adsweet@myresepi.com


7 biji pisang berangan ( i guna 5 bijik pisang asda saiz sederhana)
1 cawan minyak masak
2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
3 cawan gandum

CARA:
1.Lecekkan pisang sampai lumat.Kemudian masukkan minyak dan soda bikarbonat.Gaul sebati. (Bahan A)
2.Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla .
3.Kemudian masukkan adunan pisang (Bahan A) ke dalam bancuhan telur dan gula
4.Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5.Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C atau mengikut kesesuaian oven masing2. ( i taburkan kepingan badam & bakar suhu 160C fan oven selama sejam lebih...)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAMBUTAN RAYA 2009

Quote:

pagi raya, pas semua kaum lelaki blk dr solat raya, biasalah mesti ada sessi mkn2 dulu pastu berposing satu family ... this year kiranya lengkap 1 family hubby berkumpul, harriz pun turun fr ireland beraya sama di cardiff. mmg susah nak gather sesama bila masing2 dah tercampak sana sini..nak2 pulak bila syamin pun dah further study kt dublin, x taulaa next yr raya dpt berkumpul semua sekali ke idak... then bila sume dah kenyang kitorang pun kuar beraya,... bkn ke open house sesapa tp 'beraya' ke tepi laut! hubby punya plan laa nih nk bwk mama papa gi OGMORE BY THE SEA pas blk dr ogmore kitorang sambung beraya kt city center lak shopping sampai tutup kedai! sabo jelaaa....

tahun ni mmg xde open house mcm last year, just mkn2 simple2 jek itupun kalau ada kwn sudi dtg beraya ke umah kitorang yg come lote ni... so masa raya ke7 aritu, bila ada kwn sebut nak bertandang so yung pun ala lagik ter'excited' sudahhh nak menjala hahahaaa macih yee sudi dtg umah kita, jgn serik dtg lg nooo








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net