S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 8-Apr-2010 21:57 Email | Share | Bookmark
bila pestime myra demam ~

 
 
 
 
Quote:
maafkan mama yer sayang...sumenya salah mama!!

kalau bukan mama yg jangkitkan virus tu kt myra mesti myra x jd camni..sian anak mama...sedih sgt tgk myra td..myra x penah demam..myra x penah sakit camni..pg td pas bgn subuh tetiba myra nangis melalak..selalu bila myra bgn pg mesti sibuk dok berceloteh ngan bear dia..tp arini dia bgn2 terus melalak giler2!! bila angkat tetiba muntah tersembur2...abes satu katil, badan mama kine sembur muntah..pastu cirit birit sampai melimpah ruah kine carpet& tikar...mama terus check temperature cecah 39celcius...nak2 pulak papa xde kt umah time tu oncall...mmg mama kalut sungguh!! celik terus bijik mata.. ya Allah anakku...

mmg smlm mama dah demam teruk, tp dah sedaya upaya mama jauhkan diri drp myra tp last2 jangkit jugak plg risau bila tgk dia x bergerak...panggil2 pun x respond...lemah sgt. bg ubat tp muntah blk..blk susu muntah blk...last2 call kwn minta petua nk wat camana..alhamdulillah pas sapu bdn myra ngan air asam jawa nampak temperature turun skit...myra dah respond bila panggil2 nama dia.

myra fight!! jgn wat mama sedih yer...cepat baik tau sabtu ni majlis qiqah myra...myra kine sihat




YONG TAU FU (kuah)
resepi : minami133@myresepi.com


10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - x buh

CARA:
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
2. panaskan air bersama gula melaka.
3. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.




Quote:
yong tau fu ni mmg fav i..kalau gi pasar mlm benda ni yg i cr dulu...tp tulaa dek kerana terlalu suke mkn yong tau fu penah sampai 1 kali tu masa bulan posa zaman student i beli sampai 15hinggit mkn tuk sorang! gamaknya 3-4x round mkn pun x abes2 yong tau fu ni hahahaa tamak haloba!! ermm kt sini seingat i nk jumpa yong tau fu kine turun london MSD ada jual tp susah nk dpt certain ari jek ada..so alang2 ritu jumpa byk jenis bebola2 yg halal so i pun azam nk bikin byk2 nk mkn puas2 sbb benda ni i dah ngidam sejak 9 bulan yg lepas masa ngandung myra sampailaa skrg

bestttt!!! thanks minami resepi kuah u mmg marbeles! muahss


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net