S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Apr-2010 12:54 Email | Share | Bookmark
Majlis Aqiqah..

 
 
 
 
 
Quote:
last weekend dianjurkan majlis aqiqah tuk 3 org baby...yg 2 org tu mmg baby lg laa tp yg sorang ni mcm x baby sgt sbb dah cecah 6 bulan!

cuma nk cite majlis qiqah ritu yg sorang bkn nk bape bb ni x sihat...demam dah baik, cuma cirit-birit still teruk, 7-8x gaklaa dok tukar pampers dia setiap ari. nak dijadikan cite..masa majlis ritu masuk2 jek dewan myra dah meragam..melalak sampai bergema satu dewan! bikin mama kalut jekk malu pun ada gak laa start dari masuk dewan sampai tetamu nk bersurai br nampak dia settle down skit..sib baik time makan dia tertido penat sgt kot nangis so sempatlaa mama rasa juadah kambing ritu if not sure amek bau jekk...

actually ikutkan ati mmg nk masak2 skit tuk majlis ritu tp since mama sendiri pun x sihat, myra lg laa x sihat so sempat wat dessert jek..tu pun ada kes sedih gak! mama stay up wat kek ni sampai awal pg..pastu pg bgn tido terus deco..mmg terkejar2...sampai pudding pun x sempat nk set siap jek deco kelam kabut dok packing kek pulak...majlis start pkl 1 tgh..dlm dok kalut nk kejar masa masa dlm kete tu en hubby wat lap kt roundabout apa lagik kek pun terhumban!!! mama jerit sekuat ati huarghhhh kek!!!! penat pun x hilang lagik...tgk pulak kek dah separa ranap...mmg sadis woo..ikut ati nak aje campak kek tu tepi jalan..x sanggup nk hidang kt tetamu...tp last2 hubby kata dia repair nnti...mama mmg x tgk dah rupa kek tu sampai abes majlis mama nampak papan kek dah licin... fuhh selamat! (pestime sbn mama tgk kek ranap...) sedih giler wooo




KEK PISANG
resepi: adsweet@myresepi.com


7 biji pisang berangan ( i guna 5 bijik pisang asda saiz sederhana)
1 cawan minyak masak
2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
3 cawan gandum

CARA:
1.Lecekkan pisang sampai lumat.Kemudian masukkan minyak dan soda bikarbonat.Gaul sebati. (Bahan A)
2.Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla .
3.Kemudian masukkan adunan pisang (Bahan A) ke dalam bancuhan telur dan gula
4.Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5.Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C atau mengikut kesesuaian oven masing2. ( i taburkan kepingan badam & bakar suhu 160C fan oven selama sejam lebih...)


NOTE: i wat 2 perasa kek pisang ni satu yg ori satu lg yg choc..nampaknya yg choc tu terlajak cocoa powder so sedikit pahit...next time kine adjust sukatan skit bg ngam2... nila akibatnya suka suki dok ubah resepi org..ngeh3


note: gambar kenang2an sblm kek ranap!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net