S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-May-2010 09:44 Email | Share | Bookmark
projek pisang ~

 
 
 
 
 
 
Quote:
mama mmg rajin beli pisang tp malas nk makan kecuali kalau pisang tu dh transform jd cekodok ker, kek ker, muffin ker br laa laju nk mkn bkn apa pisang kt sini sedap sgt2... cantik2 kulit dia mulus gituuu tu yg geram jek nk beli sbb nk buh dlm bowl leh wat 'perhiasan' dapur

pastu tukang abeskan of courselaa en hubby tak pun myra (fav dia pisang puree nih ) heheee dek kerana dah bepuluh2 kali bikin kek pisang yg sama maka kali ni try resepi len lak..mmg x rugi!! sbb kek kali ni amat2 sedap tgk pada rupa biasa jek tp rasa dia waduh2.....super duper delicious! thanks to yani..resepi ni akan masukkan dlm TOP 10 the BEST CAKES dlm collection mama ~




BANANA CARAMEL POUNDCAKE
Resepi: yani@myresepi.com


120g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
90g gula (kalau suke kurang manis better kurangkan skit sukatan gula)
50ml minyak masak
2 biji telur
1 biji pisang (besar)
30g , 1 sudu besar guna, air
2 sudu kecil air

CARA:
1. Ayak tepung dan baking powder. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter supaya tak melekat. Naikkan suhu oven ke 180C
2. Potong pisang lebih kurang 1cm panjang.
3. Panaskan 30g gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Padamkan api. Dengan perlahan-lahan masukkan 2 sudu kecil air dan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
4. Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk. Pukul sedikit.
5. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
6. Masukkan tepung ke dlm 5. Kacau sehingga sebati
7. Tuangkan karamel ke dalam mangkuk no.5 tadi. Kacau dengan perlahan. Biar jadi bercorak-corak.
8. Tuangkan ke dalam bekas poundcake.
9. Bakar dengan suhu 180c selama 35

NOTE: since 1 adunan ni dpt skit, so i gandakan 2 adunan dpt 1 loyang besar, tp sukatan gula dikurangkan sedikit sbb kek agak manis (pada lidah i laa) thanks to kak yani for sharing the recipe




MUFFIN PISANG/BANANA MUFFIN
resepi: wendy khor recipe book (c&p from fp kak madeha & kak ana penang)


ingredients A
400gm melted butter
300gm (6nos) eggs (MaDiHa guna gred A)
200gm milk (MaDiHa guna fresh milk)

Ingredients B
600gm(10pcs) mashed banana (MaDiHa guna pisang putar/pisang masam)
400gm castor sugar (MaDiHa reduced... guna 320 gm saja)
2gm salt

Ingredients C (Ayakkan bersama)
550gm superfine flour (MaDiHa guna tepung gandum)
10gm(2 tsp) baking powder
10gm(2 tsp) sodium bicarbonate ( i kurangkan sukatan 1 tsp saja)

METHODS:
1. Double boil till the butter is dissolved, and let it cool. Add in beaten egg and milk, stir until well combined. (MaDiHa mix guna whisker)
2. Add salt and sugar into the mashed banana, mix until sugar is dissolved.
3. Combine step 1 and step 2, add sieved ingredients(C) to form batter. (jangan terlebih kacau/bancuh)
4. Fill up muffin cup batter, bake in preheated oven at 180C for 20-25 minutes







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net