S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Mar-2011 10:08 Email | Share | Bookmark
MACARONS OUHHH MACARONS ~

 
 
Quote:
macarons NOT macaroons!

bila cite pasai macarons ni mmg mcm satu trend plak sejak dua menjak ni menjadi sebutan & kegilaan ramai...nak2 plak benda yg comey2 colourful nampak sungguh tempting! kalu google images berderet2 kuar benda bulat2 ni rasa cam nk gapai2 jek amek sebijik nk RASA sbb bukan senang nk jumpa macarons ni, mcm kt sni kalu nk mkn harus masuk laduree @ harrods, london kalu byk duit bole booking tiket flight terbang ke paris sbb menda ni asalnya fr france kira bukan senang2 laa nk jumpa macarons ni unless buat sendiri kt umah, ngeh3

so disebabkan terlampau2 teliur menda ni ada sorang kwn kasi link resepi how to make macarons...syukur sgt2 after baca berkali2 study leklok tutorial dia, akhirnya my 1st attempt BERJAYA walaupun x comey cam laduree punya at least dptla jugak merasa...

to be honest, nk membuat menda ni bukan senang2, kine teliti bila sukat-menyukat, pulul-memukul etc.. sbb takut ia x kuar 'KAKI' jd lepek gituu.. jgn sesekali derhaka kt resepi..jgn devide resepi jd 2 (sbb nk dpt skit) or jgn tamak nk kalerkan adunan kpd 2-3 jenis mmg x menjadi! (ikut pengalaman sendiri) pendek kata try dulu 1 adunan, 1 perasa, 1 colour...kalu kuar kaki baru buat 2nd aduanan leain perasa, lain pewarna...

part filling pulak kalu bole jgn guna JAM sbb macarons tu sendiri dah manis yg amat...seeloknya 'cut' rasa manis tu ngan filling cth kalu CHOCOLATE, gunakan filling choc ganach drp DARK CHOC + mascarpone cream...ataupun kalu macarons ORANGE gunakan filling mascarpone cream + parutan kulit limau + icing sugar skit..make sure filling jgn manis sgt insyaAllah macarons tu akan just nice balance rasa manis dia



MY 1ST MACARONS ~ macarons strawberry with jam filling...ya Allah serius manis giler!


MY 2ND MACARONS ~ macarons choc & orange, getting better much better than the 1st macarons

for recipe, pls check this website @
http://foodnouveau.com/2010/03/29/paris-france/how-to-make-macarons-a-detailed-illustrated-step-by-step-recipe/


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net