S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 23-Apr-2011 19:34 Email | Share | Bookmark
KEK LAPIS ASAM MANIS (projek menghabiskan kuning telur) ~

 
 
 
 
Quote:
heheee bg org yg tgh gile buat macarons mesti pening kepala tgk kuning telur berpuluh2 bijik dlm peti ais, yela nk guna tuk goreng nasi jek mmg x lalu sgt kalu buh kuning telur semata2...antara resepi yg plg byk guna yolks ni ialah KEK LAPIS!

bila sebut kek lapis, mmg kine pikir masak2 nk buat ke tak..sbb bukan senang2 jek nk melapis, amek masa skit punya lama 4-5 hrs pastu kalu org yg x penah melapis mmg cuak2laa takut hangus ke, x jadi ker, x sedap ker etc...mmg kira tawakkal jelah! mcm i ritu buat kek lapis pikir jadi x jadi tu blkg kira yg penting YOLKS dlm peti ais tu licin xde pembaziran but alhamdulillah akhirnya berkat kesabaran & resepi yg dikongsi oleh kak joe mmg menjadi kek lapis tu even x selawa kak joe punay but org yg pestime melapis rasa sungguh berbaloi dok ulang alik masuk daput bukak oven 30x last2 menjadi jugak kek lapis asam manis ku....mekasih cik bambam sbb temankan mama di dapur ya!




KEK LAPIS PANDAN & ASAM MANIS (resepi asal kek lapis lengit)
resepi : c& p fr blog kak joe @ mekarwangi.blogspot.com


Bahan:
25 biji telur kuning- med size -(430)gm
5 biji telur putih-(+- 170gm)
500g butter
200g gula
1 sk ovellete
400gm susu pekat*
2 tbs golden syrup*
1 tbs vanilla*
1 tbs mixed spices*-atau lebih ( i x buh gantikan dgn pandan paste)
1/2 tsp cream of tatar- 1 pinch
170g cream flour/superfine-ayak (i xde so guna tepung gandum sahaja)
** asam keping/haw flakes 2 paket (i tambah)

Cara:
1. pukul butter & ovellet sampai kembang, masukkan bahan bertanda * ------(A)
2. pukul telur kuning dgn gula sampai creamy---------(B)
3. masukkan (B) dalam (A), mix well, kaup tepung dalam bancuhan dgn spatula------(C)
4. Pukul putin telur dgn cream of tartar sampai kembang & pekat
5. kacau kaup putih telur dlm (C)
6. grease 8x8" tin. alas dgn grease proof paper
7. 90-100g each layer, grill setiap layer 3min. susun asam keping/haw flakes atas layer. buat sampai habis.( this one buat 90gm )
8. bila dah siap , tutup dgn alum foil, bakar api atas bawah 180 15-20 min

recipe adapted from rose:

note:
* telur kuning mesti betul2 kembang. juga telur putih & butter. basuh pemukul & mangkuk betul2 sebelum pukul bahan2 tadi.
* masukkan extra pan/mangkok berisi air panas dlm oven bahagian paling bawah-utk meghasilkan wap jd kek lg lembap..temperature grill bergantung pada oven. .Setiap layer masak selama 3-4min.kalau grill terlebih lama setiap lapisan, kek akan jadi KERING & keras. lepas 2/3 layer pandai2 adjust temp/gas mark oven.
* btw, kek ni tinggi, pan 8x8" hampir penuh.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net