S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-May-2011 10:34 Email | Share | Bookmark
apam balik...

 
 
 
 
 
 
Quote:
apam balik ni mama buat sbb ritu masa wat CUSTARD TEACAKE, mama wat kastad lebih then balance dia mama campurla jagung manis, jdlah kastad jagung! kastad jagung ni leh buat mcm2 leh guna inti apam balik, leh jugak kalu nk wat pudding kastad! sedapppp

so far resepi apam balik ni mmg the BEST! apam akan lembut even dah simpan seari selmalam, kalu x abes, mama just wrap ngan cling film or buh dlm tupperware, leh mkn tuk bekfast esok pg.




APAM BALIK
resepi: joayee@myresepi.com (olahan fr resepi kak normasri)


2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula (i buh 1/3 cwn)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
Filling:
1 tin jagung krim - for homemade cream corn pls refer below **
1 cawan kacang tumbuk
1 cawan gula
sedikit mentega (x buh)

Homemade Cream Corn:
1 tin sweet corn
1/2 cup freshmilk
2 tbs gula
1 biji kuning telur
2 tbs tepung kastard.
* *masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender

CARA:
1. Pukul gula bersama telur hingga kembang,
2. masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr. (i x perap pun terus jek masak)
4. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
5. Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
6. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega (i x buh mentega)
7. Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega. ( i x sapu mentega terus masuk mulut!




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net