S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-May-2011 09:43 Email | Share | Bookmark
entry tertunggak! huhuuu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
alamak td masa kemas kini album resepi2 mama @ FB baru pasan ada few recipe yg termiss nk update kt fp kesian ada tu yg dah berbulan2 x berupdate resepi huhuu sorry sgt pada those yg bertanya recipe tu yek




IKAN BAKAR ASAM ASAM

ikan dilumur dgn garam + halia (tumbuk) + kunyit hidup (tumbuk)..bungkus dgn daun pisang or foil, then bakar dlm oven

air asam:
1 biji bawang besar (mayang)
2 biji tomato - potong dadu
5-6 biji cili padi - tumbuk/hiris
1 inchi belacan - bakar kejap
coriander/daun ketumbar - cincang (buh byk2)
1-2 s/b nampal/fish sauce
sos cili - byk2
sos tomato - byk2
lime juice/asam limau/air asam jawa (buh byk2)
sedikit air masak (tuk buat kuah)
garam & gula secukup rasa..

Cara:
satukan sume bhn dlm mangkuk, gaul sebati adjust rasa secukupnya, kalu nk pekat lg buh air asam jawa or tomato sauce byk2...




LAKSA ASAM/PENANG

laksa kering (rebus sampai empuk kemudian toskan

bhn2 accessories:

telur rebus
timun - cincang
bwg besar - mayang
cili api/cili masak - potong
nanas - potong
daun salad - hiris
daun mint (kalau suke)
asam limau nipis/lemon
petis udang

kuah laksa:
ikan kembung - rebus & toskan air rebusan, simpan air rebusan utk buat kuah,asingkan isi & tulang ikan, blender isi dahulu sampai han cur, masukkan dlm air rebusan, kemudian blender tulang ikan, tapis masuk ke dalam air rebusan td, buang hampas tulang (tips tuk pekatkan kuah laksa)

4-5 ulas bwg merah *kisar
1/2 labu bwg besar * kisar
cili padi * kisar (kalu suke pedas2)
1 inchi belacan *kisar
cili kering blender secukupnya
3 keping asam gelugur
1 tin kecil sardin in tomato
air secukupnya
daun kesum
kantan - belah 2 atau 4
garam & gula secukupnya

Cara:
1. satukan bhn2 kisar dlm air rebusan ikan bersama asam gelugur, masak dlm periuk hingga mendidih
2. masukkan kantan, kesum & sardin bersama isi2 ikan sardin gaul sebati, adjust rasa secukupnya
3. dah siap hidang bersama laksa rebus & bhn2 accessories.




BABAT (PERUT LEMBU) MASAK LEPAK CILI API BERSAMA REBUNG
(resepi asal Ayam Masak Lemak Cili Api )
by: Rinnchan


perut/babat - direbus dahulu hingga kempuk, potong kecik2 ketepikan

Dikisar :
5 biji Bawang Merah
5 biji Bawang putih
10 biji Cili padi ( Boleh tambah kepedasan... )
1 inci Kunyit hidup

Diketuk:
2 inci Halia
2 btg Serai

Semangkuk santan
1 camca teh serbuk lada putih
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
1/2 keping asam gelugor
rebung muda (i beli yg dlm tin tu jek)
Beberapa helai daun kunyit hidup, dipotong kasar

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar. Masukkan serai, halia dan serbuk lada putih.
Kacau rata sehingga naik bau wangi.
2. Masukkan babat & rebung dan gaul rata. Masukkan sos tiram dan kacau lagi.
3. Tuang santan secukupnya. Apabila mendidih, masukkan garam & gula secukup rasa.
4. Apabila babat dah betul2 masak, baru masukkan asam gelugor dan daun kunyit. Kacau setakat daun kunyit layu sedikit. Sedia untuk dihidang.




YEE MEE SUP
(resepi asal mee hun sup CMG)
by: cik mat gebu


1 ekor ayam, potong 20 (ikut saiz ayam) - i buh skit jek nk mkn berdua hehee
4 - 5 biji kentang
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, dipotong kasar
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
Air secukupnya
Mee hoon secukupnya dicelur hingga lembut dan toskan ( i guna yee mee, rebus sebentar & toskan)
Sambal kicap
Tauhu, goreng dan hiris (tak letak)
Hirisan daun sup/daun bawang*
Bawang goreng secukupnya*(*untuk hiasan)

A (DIKISAR HALUS)...
1 biji bawang besar
2 1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup @ 1/2 camca teh serbk kunyit
1/2 camca besar lada hitam biji
1 1/2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan halus

B (BAHAN TUMIS)...
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

CARA:
1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap biji dan rendam dalam air.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan "B" hingga harum, masukkan bahan "A" dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
3. Masukkan ayam dan kentang, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut.
4. Tuang air secukupnya (anggaran 1500 ml) dan masak dengan api kuat hingga mendidih.
5. Masukkan 1 camca besar bawang goreng dan daun sup yang dipotong kasar tadi. Perlahankana api dan renihkan.
5. Tambah kiub pati ayam dan garam secukup rasa. Masak hingga kentang empuk. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
6. Letak yee mee secukupnya dalam bekas sesuai, isi dengan sup ayam serta isi2nya sekali. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sertakan sekali lada kicap, jika suka..




PAPRIK AYAM
resepi: makyong@myresepi.com


½ ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis (i tambah jugak nampla & black pepper skit)
bahan2 perasa

Cara:
1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.




SOTO AYAM KELUARGA DIANA
resepi: Koleksi Resepi Pilihan Diana @ http://resipidiana.blogspot.com/
halal yer kak diana...i copy paste jekk resepi akak mmg masyukk!!


6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak - i xde so terpaksa buat nasi impit sendiri
2 ekor ayam, dibelah empat
3 - 4 liter air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan halus
2 sudu teh serbuk lada putih
3 batang serai, dititik
lengkuas sebesar ibu jari, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
garam secukup rasa
1 cawan minyak untuk menumis

(bahan dibawah dikisar halus):
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Sambal Kicap:
5 batang lada merah
20 biji lada padi merah thai
2 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap lemak manis

Bahan Hiasan:
bergedil daging - for resepi boleh refer kat list sebelah
taugeh
daun sup/daun bawang (dipotong halus)
bawang goreng
sambal kicap
ayam (yang telah disiat-siat)
kacang tanah goreng

CARA:
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati.
4. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam.
5. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.

Cara membuat Sambal Kicap
Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.

Cara menghidang
Potong lontong/nasi himput dadu besar ( i tambah jugak mee hun yg dicelur kejap) dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, kacang, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.

NOTE: memandangkan i masak tuk 2-3 org mkn jekk so sume bhn2 di atas di'reduce' sebanyak mungkin




NASI LEMAK SAMBAL BILIS

nasi:
beras basmathi
santan pekat
garam
halia - hiris
bwg besar - mayang
daun pandan - simpul
**halba (if suke)

cara: satukan sume bhn , masak spt biasa guna rice cooker

sambal bilis:
cili kering kisar
4 ulas bwg merah* kisar
1/2 biji besar * kisar
2-3 s/b ikan bilis * kisar
1 biji bwg besar - mayang
1/2 cwn ikan bilis
sedikit nampla/sos ikan
sedikit serbuk belacan
sedikit kiub ayam
garam & gula perang (nk kasi kaler cantik)
sedikit air asam jawa
minyak masak

CARA:
1. panaskan minyak agak byk & tumiskan bhn2 kisar sampai terbit minyak
2. masukkan air skit lg kalau nk sambal byk...
3. buh nampla & bhn perasa, air asam jawa, garam & gula
4. masukkan ikan bilis...masak atas api sederhana sampai sambal pekat...
5. masukkan bwg besar...masak lg hingga terbit minyak & betui2 pekat (ikut suke nak pekat mana..i suke sambal yg pekat & manis)
6. hidang bersama telur, timun, kacang goreng, ikan bilis goreng & nasi




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net