S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 14-May-2011 09:43 Email | Share | Bookmark
bahulu ouhh bahulu!!

 
 
 
Quote:
masa dok kemas2 dapur terjumpa blk acuan bahulu yg dah bertaun2 mama x sentuh, dan tetiba mama rasa cam teringin sgt nk buat bahulu...last time buat taun 2009 itu pestime dlm idop mama buat bahulu cermai ni! masih tingat lg hampir2 mama curah dlm sink aduanan bahulu tu gara2 x menjadi, so this 2nd time masih rasa cuak2 nk mencuba huhuuu tp TELIURRRRnyaaaa!!

mama wat 1/2 adunan jek sama cam dulu gak, berjam nk siap...spt yg dijangka, masih proeblem yg sma...abahulu melekat di acuan, tambah plak mama punya oven jenis 'fan' so bahulu jg mengecut bila keluar dr oven..mmg sadis! ngan acuan yg seketui dok kuar masuk oven...jenuhlaa last2 mama adjust blk bancuhan tambah more flour br laa bahuli maintain shape dia alhamdulillah dpt gak sebalang rasa2 setaun sekali kot mama buat bahulu ni! x sanguppppppp baik mama melapis KEK




BAHULU
resepi:tuntung15@myresepi.com


10 biji telur gred A
380gm gula pair
200gm tepung gandum
1/4 tsp baking powder
* emulco perasa oren, choc. pandan &esen rose
* pewarna

CARA:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat.
3. Kacau adunan dengan spatula.
4. Bakar pada suhu 220 darjah celcius sampai perang & garing

** Tips 1.
Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.

** Tips 2.
Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.

** Tips 3.
Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.

** Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.

** Tips 5
Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti.

NOTE: i wat 1/2 adunan jek n bahagikan kpd 4 perasa dlm mangkuk berasingan; rose, pandan, cokelat & oren. disebabkan oven i x buleh nk off fan so bahulu tu mmg mengecut aft keluar drp oven...so i tambah lg 1 s/b tepung gandum dlm setiap mangkuk (each flavour) baru laa bahulu tu buleh maintain shape dia




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net