Want your
own Fotopage?








 
S h i m a 's F o t o P a g e

By: norhasimah mohd nor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  12  13  14  15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  24  25  26  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Mar-2009 13:25 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 4 photos...
Quote:
for those yg pernah pi Cafe Minuet Cardiff kat Castle Arcade tuu sure tau betapa sdapnyerr spaghetti pakcik tuuu esp 'madam butterfly' .... pakcik ni mmg terer gilerrr masak pasta... sbb tu x heran kalau gi situ kine beratur dulu tuk dptkan meja esp time lunch! dah berkali2 mkn kt situ, but last time i khatam menu pakcik tuu sambil dok tunggu order..n aritu br ku sedar rupernyer2 kuah spaghetti dia guna soy drink!! patut lerrrr rasa dia mmg len dr yg len...

so aritu i pun try lerr nk men'ciplak' resepi pakcik minuet tuuu walaupun ader adjust skit2..but mmg rasa dia x lari joh.. silap arr pakcik gi tepek bhn kat menu tuuu ya ampunnn!!




SPAGHETTI SOYA
idea diciplak fr pakcik minuet


spaghetti (seeloknyer yg halus2)- rebus ngan olive oil dulu sampai empuk..toskan

kuah/sos:
2-3 ulas bwg putih - cincang
udang fresh (buang kulit) - pakcik tu guna udang kecik2 tu jekkk
sotong fresh (potong kecil) - pakcik tu x buh sotong
air soya (since i masak tuk 2 org mkn, so air soya ni buh dlm 1 1/2 cwn)
single cream (buh 1/2 botol or 140ml)
cheese (buh anggaran 1/3 cwn)
garam + gula skit ( if perlu)
lada sulah + black pepper skit
bayam ( i tambah) - pakcik tu x buh sayur pape

CARA:
1. mula2 panaskan olive oil dlm pan...tumiskan bwg putih sampai wangi...
2. kemudian masukkan sotong & goreng kejap...
3. pastu buh soy drink + single cream..kecilkan api..masak sampai mendidih
4. masukkan cheese + udang..buh bhn2 perasa len...masak sampai pekat..kuah ni mmg nampak cair skit..nnti dah sejuk dia akan pekat skit sbb ada cheese)..last sekali masukkan pasta & bayam..masak sampai layu..hidang panas2...


Quote:
NOTE:
1. kt UK, air soya ni mmg pekat mcm pati soya tuu..x manis...
2. single cream tu pulak buleh nak digantikan ngan apa2 cooking cream pun asalkan cair..kalau kt masia maybe buleh nk guna whipping cream yg belum di 'beat'..
3. cheese tu pulak bkn cream cheese mcm org wat kek atau pun cheese keping2 tu..tp cheese yg org wat pizza iaitu cheese parut or kalau dok UK i guna cheese ketul e.g double gloucester etc. pastikan 'suitable for vegetarian'
4. sauce spaghetti ni mmg berkuah & cair skit...kalau nak pekatkan lg kuah, tambah extra cheese
5. last sekali, JGN TAMBAH AIR or SUSU SEGAR sbb keunikan rasa kuah spaghetti ni terletak pada SOYA 100%




LIME & LEMON DRIZZLE CAKE
resepi: majalah Asda March 2009


175gm butter (lembutkan suhu blk)
extra butter tuk oles loyang
175gm castor sugar - i kurangkan skitt sbb kek omputih mmg manis2
3 biji telur saiz besar
2 s/b susu segar
225gm tepung naik sendiri
1 biji lime - sagat kulit dia
1 biji lemon - sagat kulit dia

syrup:
4 s/b jus lemon
3 s/b jus lime
100gm gula halus

CARA:
1. panaskan oven 180C /160C kalau fan oven
2. sapu loyang ngan butter skit..alas ngan baking paper..ketepikan
3. pukul butter + gula sampai kembang
4. masukkan telur satu persatu..pukul sebati setiap kali tambah telur n buh sekali 1 s/b tepung masa buh telur yg last tu
5. pastu buh susu, kaup balikkan..& masukkan tepung + kulit limau & lemon..kaup balik sampai sebati
6. buh dlm loyang..bakar selama 55min
sebaik jek kek masuk dlm oven...leh sediakan syrup..
7. satukan semua bhn2..kacau sampai gula agak2 larut...biarkan syrup di tepi oven/tempat suam..sesekali kacau..
8. dah masak kek, cucuk2 dulu kek tu ngan lidi kat beberapa tempat & terus tuang syrup td atas dia..biarkan sejuk dlm loyang..


Quote:
smlm i melancarkan Hari Kuih Sedunia..mmg lama giler laaa x wat kuih-muih ni..takut jugak kang kalau lama2 tinggal hilang skill pulak...lg2 kuih2 tradisional ni mmg kine byk2 praktis cuma nak share 1 kejadian aneh yg berlaku time wat kuih smlm...br2 ni dah sorang member i terkine kat sini ngan seri muka..ingatkan kejadian cmtu hanya berlaku ke atas org2 yg dilanda penyakit 'kemurungan' jekk rupernyer x jugak!

kes nyer i wat seri ayu..bkn pestime pun dah byk kali bikin kuih ni..so ngan konfiden nyerr wat laa spt dlm resepi..tup2 aft dikukus bagai nk terjegil bijik mata den ni haaa..pasai per kuih ni drp kaler
HIJAU jd KUNING?? adakan sbb tindak balas steam ngan pewarna jd cenggitu?? x pun pewarna hijau + santan = KUNING?? sib baik leeer i ada pandan paste yg menyelamatkan keadaan...seri ayu kuning tuu mmg x ayu..pucat lesi! tp tu arr nak habaq tuk sapa2 yg selalu guna pewarna cap asda kt sini jgn terkezut kalau suka-suki jekk kuih anda bertukar warna sib baik lerr kuih lapis ku still merah+putih kalau dia transform hitam+putih mmg ini hari jugak nk anto surat saman!

psst ctnik ekau nk join haku x tulis surat komplen??






PULUT PANGGANG
resepi: kak nita sheffield


Utk pulut
2 cawan pulut (rendam ler sekurang2nyer 3 jam)
1 cawan santan cair
Garam secukup rasa

Utk inti
1 cawan kelapa parut
2 biji bwg merah
1 btg serai
1 inci halia
20 ekor udang kering
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Bahan lain
Daun pisang
stapler
Minyak utk mengoles

CARA:
1. kukus dulu pulut sampai masak..
2. sementara tu watkan inti...
3. kalau guna desiccated coconut, masukkan skit santan panaskan kejap dlm microwave 20saat
4. Blend kering bawang, udang kering,serai & halia. Kemudian ramas2 bahan tadi yg sudah diblend kat kelapa parut tu.
5. Ramas sekali asam jawa & kunyit tu. Bila dah rata, masukka dalam kuali & goreng kering. Perisakan dgn garam & gula secukup rasa.
6. layurkan daun pisang kejap atas api..pastu sapu minyak skit...buh pulut..kasi rata & masukkan inti..gulung & sematkan ngan lidi/staple..
7. dah siap sume..bakar atas kuali/oven kejap..


Quote:
NOTE:
1. KASWI tu ternyata buleh kalau nk digantikan gula perang/melaka fr masia ngan Dark Muscavado kt sini...cuma kine kurangkan sukatan gula pasir tu skit sbb dark muscavado ni lebih manis..
2. SERI MUKA & KUIH LAPIS hendaklah betui2 sejuk br dipotong supaya dia kental & x comot...
3. PETUA tuk SERI AYU tu kalau xnak melekat pada acuan..oles dulu acuan dgn minyak masak..kemudian pastikan gaul kelapa parut+garam+tepung jagung or tepung ubi skit (supaya kelapa ni melekat/x peroi)....kalau guna dessicated coconut, kelapa tu kine panaskan kejap dlm microwave dlm 15saat gitew supaya lembut

since sume kuih ni dah penah wat kecuali PULUT PANGGANG so sume resepi dah ada kt sebelah... harap maklum..



''Scott MacIntyre, 23, is the legally blind American Idol contestant. He has two degrees of tunnel vision.
That means MacIntyre sees the world through a straw. MacIntyre won a scholarship at 19.
He has performed all over US and Canada, plays the guitar and drums too''


Wednesday, 11-Mar-2009 13:27 Email | Share | | Bookmark
Ikan Ouhh Ikan...

 
 
 
View all 7 photos...
Quote:

sejak kebelakangan ni mmg xde selera sgt nk ngadap ayam or daging...kdg2 tu bila masuk dapur tgk ayam mula laaa termenung dok pikir nak masak apa laaa pulak arini... nak2 pulak kalau dpt husb peminat ayam mcm si ipin tuuu ~ haa sapa bilang house wife x stress?? ni baru berdua kang nnti dah bertiga..berempat..berlima..masing2 selera len2..maunyerr botak kepala ni nk pikir menu ari2!

okies entry kali ni..haaa sure ramai yg dok intai keli.. manalaa si shima tu 'mancing' keli kt cardiff ni.. actually i pasang joran kt blkg umah ni jek .. miahahaaa ikan keli ni sbn i 'pancing' kt lubuk ikan plg popular kat cardiff ni laa...aritu time dok intai2 peti beku ternampak si keli ni berlonggok2..mula2 tu cam x sure jugak tp bila tgk misai dia i terasa cam kenal jekkk menatang nih yuhuuuu mmg keli beb!! (p/s: tuk peminat 'keliwon' baik pikir 2-3x kalau nk mkn keli ni!)

since keli ni agak besar..so i masak 2 jenis..asam pedas & goreng bersambal... tp yg asam pedas tu agak hanyir skit even dah sental ngan lime + asam jawa byk2







NOTE: resepi IKAN KELI ASAM PEDAS ni sama jek ngan resepi asam pedas ikan tenggiri kat sebelah tu haa..

Quote:
tips hilangkan hanyir keli kalau masak asam pedas ( fr my mum):

1) cuci buang lendir ngan air asam jawa + perahan limau/lime byk2
2) kalau nak masak asam disyorkan rebus dulu keli tu kemudian toskan..buang air rebusan & masaklah asam pedas spt. biasa
3) kalau x gunakan kepala keli, instead of rebus, buleh juga digoreng kejap & baru masak air asam..kepala keli jgn sesekali digoreng!
4) masa tumbuk bhn2 rempah tu, tumbuk skit beras sampai hancur..& masak spt biasa..insyaAllah x hanyir.
5) satu lg tips tuk hilangkan hanyir keli & rangup bila di goreng ialah:
''ikan tersebut dibasuh dengan menggunakan kapur makan sehingga keluar lendir-lendir yang terdapat pada badan ikan tersebut. Kemudian ia direnjis-renjis dengan cuka makan.'' - petua Prof Madya Nazri - Ketua Kualiti UiTM Perak -





IKAN KELI GORENG BERSAMBAL

ikan keli - kelar, gaul skit ngan garam + kunyit..goreng garing

Sambal:
cili kisar secukupnya
3 ulas bwg merah - kisar
1 ulas bwg putih - kisar
sedikit air asam jawa pekat
gula perang
garam
nampla
sedikit sos cili (optional)

CARA:
1. tumiskan bhn2 kisar sampai garing...
2. masukkan air asam jawa + gula perang + garam + nampla + sos cili
3. masukkan keli...masak sampai pekat..adjust rasa..





IKAN MASAK TOMATO

ikan - i guna king fish steak .. gaul skit ngan garam+kunyit..goreng kejap

sos tomato:
2 ulas bwg merah - mayang
1 ulas bwg putih - mayang
1 biji bwg besar - mayang halus
1/2 inchi halia - hiris
3 biji cili padi - ketuk
1 biji tomato - belah 6
sos cili
sos tomato
serbuk pati ayam
garam + gula
sedikit coriander - cincang

CARA:
1. tumiskan bwg merah + bwg putih+halia sampai wangi
2. masukkan sedikit air + sos cili + tomato
3. masukkan garam + gula + pati ayam
4. masukkan ikan, masak sampai pekat..last sekali masukkan tomato, cili padi & bwg besar..
5. sblm hidang tabur coriander




KERABU TAUGEH
resepi: kak pah sherry


Sebungkus taugeh (dlm 50sen kalau kat msia) - buleh jugak guna pucuk paku
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa

CARA:
1. Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
2. Hiris halus bawang merah & cili padi.
3. Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
4. Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
5. Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
6. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.




KACANG GORENG BERTOFU

kacang panjang - potong kecil2
tofu - potong kecil & goreng kejap supaya x hancur
carrot - potong kecil
2 ulas bwg putih - tumbuk
3 ulas cili padi - tumbuk
sedikit sos tiram
sedikit serbuk pati ayam
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
gula+garam (optional kalau still x cukup masin)

CARA:
1. tumiskan bhn2 tumbuk sampai wangi
2. masukkan kacang + carrot..goreng sampai agak layu
3. masukkan bhn2 len..adjust rasa..last sekali masukkan tofu..gaul sebati



award ni pulak dpt fr kak aishah @ummiaqil kt jepun nun..macih byk2 yer... i nk share nk sume kwn2 siber..buleh gantung tinggi2 kt umah masing2..

Quote:
for those yg x sure, ni antara nama2 ikan kt uk yg i tau (skit jekk pun) kalau salah tlg betulkan..

keli = catfish
haruan =snakehead
toman = giant snakehead
tenggiri = king fish/black mackeral
pari = ray/skate
bawal = pompret
siakap = seabass
kembung = indian mackeral
cencaru = scad
ikan merah = red snapper
sepat = gourami


Friday, 6-Mar-2009 00:19 Email | Share | | Bookmark
ari2 telur goreng...

 
 
 
View all 12 photos...
Quote:
ermm kalau diingatkan blk rasanyer sebulan lepas lebih kerap kitorang mkn kat luar drp kt umah..pasai kalau mkn kt umah almost ari2 i hidang telur goreng + budu sian en hubby ... nk rendam maggi pun x buleh sbb nnti wife dia jeling mauttt punyer ~ almaklumlah i mmg hantu maggi sejak azali miahahaa






IKAN/SOTONG BAKAR SIMPLE & AIR ASAM

ikan kembung/ikan cencaru//sotong (dikelar) - dicuci bersih & perap seketika dgn garam + kunyit

Air Asam
1 biji bwg besar - mayang
1 biji tomato - potong kecil
1-2 ulas bwg merah - tumbuk
8-10 biji cili api (or lebih) - tumbuk
1 inchi belacan - bakar dulu
1/2 cwn air asam jawa pekat
sedikit sos cili
sos tomato
sedikit nampla/fish sauce
garam + gula
coriander cincang
extra air

CARA:
1. ikan/sotong dibungkus dlm daun pisang (optional) dan semat kemas dgn lidi
2. bakar dlm oven sampai masak (tuk sotong saiz besar anggaran <10min) jgn bakar lama2 nnti sotong liat
3. sementara tu sediakan air asam...
4. satukan semua bhn2 dlm mangkuk..adjust rasa...kalau nk pekat buleh tambah sos tomato byk2..kalau nk extra masam buleh masukkan jus lemon/lime..


Quote:
berminggu gaklerr i mkn kering2 nih ..sume goreng2 belaka tp lepas satu ari tuu kan tetiba jekk terbayang2 kari ikan... tup2 jumpa resepi kari ikan mat gebu..sekali hadap terus 'celik bijik mata' uuuuu... sejak tuuu i dah rajin masak2 kt dapur n selera pun bertambah...serius besh giler!! 2 ari berturut2 kitorang bekfast ngan pratha n kuah kari ikan tuuu cecah sampai ke titisan terakhir..macih byk2 cik mat kerna 'membuka selera ku'




KARI IKAN ALA INDIA
resepi: mat gebu


1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka - i guna king fish steak
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
3 biji cili merah*(*dikisar halus)
3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")

BAHAN2 TUMIS
2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi) - i tumbuk sume rempah ni sampai hancur
2 tangkai daun kari

BAHAN2 LAIN
2 keping asam gelugor
2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak - i gantikan ngan bendi
3 biji tomato, dibelah dua
1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus

CARA:
1. Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan.
2. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
3. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi.
4. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
5. Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih.
6. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
7. Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.




Quote:
daging masak hitam manis tu resepi maklang...since hubby suke nau mkn masak kicap i pun masaklaaa skit.... mmg kine ngan selera kitorang tq maklang...


DAGING MASAK HITAM MANIS
resepi: maklang azie


1/2 kati daging batang pinang - dipotong dan direbus bersama kicap (air rebusan disimpan)
1/2 cawan kicap manis (cap Kipas Udang)
3 sudu besar cili kering yang telah dikisar (Kalu nak pedas, tambah lagi)

Bahan A - (asingkan kepada 2 bahagian)
3 sudu besar jintan manis ] disangai dan
3 sudu besar jintan putih ] dikisar halus
3 ulas bawang putih }
4 ulas bawang merah } dikisar
sedikit halia }
Bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
asam keping
Minyak masak

CARA:
1. Daging yang dipotong/dihiris nipis direbus bersama kicap (simpan air rebusan)
2. Bila daging telah empuk, gaul dengan sebahagian bahan-bahan A. Goreng sekejap sahaja.
3. Asingkan daging ke dalam pinggan. Tumis pula lebihan bahan A tadi. Masukkan cili kering, kacau sebati.
4. Masukkan daging dan air rebusan tadi. Gaul rata.
5. Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.
6. Masukkan kicap pekat manis jika ingin nampak daging lebih hitam.
7. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat. Angkat.




AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
resepi: DianaA@myresepi.com


1 ekor ayam, dipotong ikut suka
1 liter santan
3 biji tomato, dibelah dua - i x buh sbb xder, gantikan ngan kacang panjang
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat empat
garam secukup rasa
minyak secukupnya

Bahan untuk dikisar
10 batang cili padi merah
10 batang cili padi hijau
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih (besar kalau kecil letak 2 ulas)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

CARA:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng sehingga ia ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
3. Masukkan garam dan serbuk perasa bersama ayam yang telah digoreng tadi. Gaul kesemuanya sehingga sebati.
4. Masukkan santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya.
5. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, masukkan tomato ( i buh kacang panjang) dan matikan api dan tutup periuk. Setelah 5 minit tomato (kacang panjang) pun dah layu sedikit, angkat dan hidangkan.

Nota: Sekiranya anda tidak tahan pedas boleh kurangkan kuantiti cili padi merah dan hijau dalam masakan ini.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Quote:
yg kat bwh ni awards pemberian kawan2 siber..mekasih byk2...ermm dlm dok malas2 ni ada jugak yg bermurah ati nk kasi award tq2...






yg ni from KAK NOR_Dubai tq kak nor... tp x layak rasanyer nk amek 'topi putih' tu sbb kita ni nk wat roti jala pun x lepas lg ni haaa iksh3...









yg byk2 ni pulak from KAK ZAI_Dapur Impian tq kak zai... sori sgt2 lambat gantung award ermm rasa ceria pulak dinding 'umah' ni skrg heheheee ...

Quote:
mamahannani > wkmslm... ooo org cardiff jugak erk?? akak dok mana? ermm kes teliur laa ni erk..hik3.. ikan yg shima bakar tu ikan kembung a.k.a indian mackerel beli kt global..saiz besar2 tu yg sesuai bakar tuu..pastu yg goreng tu pulak ikan sardin pun beli kt global gak...king fish steak tu shima beli kt bazaar masala...rasanyer kat global pun byk..senang x payah pi byk2 tempat..kalau akak nk lg sedap bakar ikan cencaru laaa...lg masyuk cecah air asam..sume2 tu buleh cr kt global jek.. selamat memasak ye!


Wednesday, 4-Mar-2009 00:25 Email | Share | | Bookmark
belated besday ~ 27th Feb

 
 
 
Quote:
hee i'm back!! akhirnyerr berupdate gaklerr 'umah' nih..mekasih pada sume yg sudi mai jenguk actually now dah ok skitt mood tuk memasak..cuma masa tuk ngedap pc tu cam x bape cukup jek pasal siang2 mesti nk tido kejap ~ cepat nau letih even x wat pape sgt pun...

ermm last friday besday i n kebetulan sama ngan anak sedara ~ Sarah... HAPPY BIRTHDAY TO SARAH! since besday sendiri so x syoklaa pulak masak best2 tuk diri sendiri kecuali kalau en hubby yg nak tunjuk skill mmg i sengih sampai tinger laa tp jatuh pada ari kije so kitorang mkn luar jelaa.. i sempat wat cake jek sebijik siang tu..Tiramisu sponge cake..deco pun style comot2 jek maklumlahh dapurku mmg x cukup radas...








Quote:
kak amal > resepi tiramisu dah ada kat sebelah tu kak amal sbb tu x tepek...cuma kali ni i x guna sponge fingers gantikan ngan vanilla sponge cake resepi kek ni pun dah ada kt sblh tuu..heeee


Thursday, 19-Feb-2009 16:01 Email | Share | | Bookmark
adeiii SEMBAM nyerr rasa!!

 
 
Quote:
ikut ati mmg x lalu dah nk bukak pc ..edit2 gambo nih ..hatta nak masuk dapur pun dah mcm nk berdepan ngan makhluk Cloverfield tuh ..kine semangat yg kental gitew tuk kuar dr selimut... tp dek kerana ramai yg kata FIGHT!!! maka daku tepek jugak laa hasil pertapaan ku 10 ari 10 malam ni minta maaf kt kwn2 yg mana lama x nampak btg idung ku kt muka pintu umah masing2.. bukan x sudi nk singgah tp mmg x larat sgt2 ....benar laa kata2 mu iteww >>mmg MALAS ku ader maknanyer rupernyerr!...




Quote:
PULUT KUNING ni sbn dah berendam 2 ari 2 mlm kt dapur... kebetulan masa nak rendam tu tgh RAJIN...dahtu terus M manjang...mujur x busuk jek pulut tu mula2 plan nk wat TAPAI..terus x jadik pastu nk wat PULUT PANGGANG tp x rajin nk bungkus..last2 daku bikin PULUT KUNING jela kukus dlm microwave ... RENDANG DAGING tu pulak resepi kak lieza yg wat time raya posa aritu..sib baik simple..tambah pulak ngan tekak ku xle nak telan kari2 ni..


NOTE: resepi PULUT KUNING & RENDANG DAGING tu dah ada kt sebelah yer..x perlu tepek byk kali laa



Quote:
mmg i peminat KUIH-MUIH... walaupun x sume kuih i suke but bila sampai sini mostly i balun jekk sbb susah nk jumpa..lg susah nk godek sendiri! but KASWI ni mmg all time fav..kalau dulu i x suke mkn kaswi ngan kepala parut..skrg dah buleh terima dah... resepi kaswi ni lama dah KIV since now dah ada kapur masak so buleh laa nk wat selalu ..cuma tang nk kukus tuh adeiiii...MALASnyerrr!!!


KUIH KASWI
sumber resepi: Rozzan diadaptasi oleh Mat Gebu


BAHAN A
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air
2 helai daun pandan, disiat dan simpul

BAHAN B
190 g tepung gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900 ml air
2 camca besar air abu (alkaline water) - i x buh ni..
3/4 camca besar air kapur
1 camca besar pewarna coklat - i ganti ngan kicap pekat skit..

BAHAN C
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam

CARA:
1. Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
2. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
3. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
4. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.

NOTE: i wat 1/3 adunan jek n dpt agak byk gaklaa guna mangkuk apam tuh..


Quote:
ctnik > haah i buh skit kicap pekat dlm a few drops jekk just tuk kasi kaler dia lebih hitam.. ni tips fr my mum selalu wat kaswi buh kicap skit..dun't worry xde effect rasa pun gula perang tu mmg wajib tp kalau guna 100% gula perang kaler dia cam x bape cun laaa nnti

Shasha Leeds UK > so far resepi ni i wat x keras kaswi tu kak sha..just nice lembut2 kenyal giteww..

maisya > haah kak maisya...mmg ramai yg kata buh kicap even my mum pun kalau wat kaswi akan buh beberapa titik kicap pekat..xde effect rasa pun..jgn risau..kicap tu just tuk dptkan kaler yg cantik jek

nn > noni i xde fc...fs jek adalah heeeee

niza kwn lama > tahniah za!!! wahhh dah masuk no 3 laa erk? alhamdulillah..murah rezeki za n hubby...jaga diri bebaik ye...kim slm kt mak


[<<  <  12  13  14  15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  24  25  26  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net